Την ήττα του παραδέχθηκε σήμερα ο Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος του CHP για το προεδρικό αξίωμα της Τουρκίας, ωστόσο έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον θέλουν να «απειλήθηκε» από τον Ερντογάν για να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Κανείς δεν με απείλησε και κανείς δεν μπορεί να το κάνει» είπε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, σύμφωνα με την «Hurriyet Daily News».
«Οι φήμες που λένε ότι πήγα στο προεδρικό μέγαρο και μίλησα με τον Ερντογάν είναι λανθασμένες. Είναι λάθος να διασπείρει κανείς τέτοιες αβάσιμες φήμες», δήλωσε ο υποψήφιος του CHP, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα. Ερωτηθείς γιατί πέρασαν ώρες πριν μιλήσει δημόσια, δήλωσε ότι αναμένει «τα τελικά αποτελέσματα καθώς είναι ακόμα πιθανόν η στήριξη προς τον Ερντογάν να πέσει κάτω από το 50%».
Υπήρξε νοθεία; Ναι μεν, αλλά…
«Έκλεψαν ψήφους; Ναι, έκλεψαν. Έκλεψαν, ωστόσο, 10 εκατ. ψήφους; Όχι.», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η διαφορά ψήφων του Ερντογάν είναι τόσο μεγάλη που «δεν μπορεί απλά να εξηγηθεί από εκλογικές παρατυπίες». «Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των στοιχείων της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) και των στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει εμείς. Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη για να αλλάξει το αποτέλεσμα», δήλωσε.
Ωστόσο, ο Ιντζέ τόνισε ότι υπάρχουν «κάποια ζητήματα» με την εκλογική διαδικασία που χρήζουν εξήγησης, όπως το γεγονός ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 με το οποίο η Τουρκία ενέκρινε την αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης.
Ο Ιντζέ απευθύνθηκε απευθείας στον ίδιο τον Ερντογάν και τον κάλεσε να γίνει «πρόεδρος όλων» αντί να ενεργεί ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Ποια θα είναι η τύχη του CHP
Ο υποψήφιος του CHP αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το μέλλον του δικού του κόμματος, αλλά τόνισε ότι πήρε το 30% των ψήφων, κάτι που το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει από το 1977. «Εάν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν πετύχει λίγο υψηλότερα ποσοστά, οι εκλογές θα μπορούσαν να πάνε σε δεύτερο γύρο», δήλωσε.
«Το CHP έχει κι αυτό κάνει λάθη αλλά δεν θα μιλήσω για αυτά στα μέσα ενημέρωσης», εξήγησε, σημειώνοντας πως σύντομα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα.