pontosnews.gr
Κυριακή, 4/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19 Ιουνίου: Σαν σήμερα ξεκινά η Μάχη του Κιλκίς-Λαχανά, το 1913

Ήταν από τις φονικότερες και ταυτόχρονα από τις πιο ένδοξες μάχες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας

19/06/2022 - 8:59πμ
19 Ιουνίου: Σαν σήμερα ξεκινά η Μάχη του Κιλκίς-Λαχανά, το 1913

Έλληνες στρατιώτες στον Στρυμώνα, το 1919 (πηγή: Wikipedia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 17 Ιουνίου 1913 οι βουλγαρικές δυνάμεις κατείχαν τη γραμμή Βερτίσκος-Πολύκαστρο, ενώ παράλληλα σχεδίαζαν και σχέδιο κατάληψης της Θεσσαλονίκης στις 19 του ίδιου μήνα. Ο ελληνικός στρατός αντέδρασε έγκαιρα, και με επιθετικές ενέργειες ανάγκασε τη βουλγαρική πλευρά σε άμυνα στην τοποθεσία Κιλκίς-Λαχανά. Η μορφολογία της τοποθεσίας προσφερόταν για αποτελεσματικό αμυντικό αγώνα, ενώ ταυτόχρονα παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες στις κινήσεις τμημάτων πεζικού προς Βορρά και Ανατολή.

Το σχέδιο επίθεσης των ελληνικών δυνάμεων προέβλεπε την προέλαση βόρεια και ανατολικά.

Οι 2η, 3η, 4η, 5η και 10η Μεραρχίες, καθώς και η Ταξιαρχία Ιππικού θα κατευθύνονταν προς τον τομέα του Κιλκίς, ενώ οι 6η και 7η Μεραρχίες προς τον Λαχανά. Η 2η βουλγαρική στρατιά εγκατέστησε αμυντικά μια μεραρχία και τρεις ταξιαρχίες πεζικού, ενώ διέθετε και ένα σύνταγμα ιππικού για την εκτέλεση αντεπιθέσεων. Λόγω της απόκλισης των κατευθύνσεων επίθεσης προς τα βόρεια (Κιλκίς) και ανατολικά (Λαχανά), το πεδίο της μάχης διαχωρίζονταν στους δύο αυτούς ξεχωριστούς τομείς.

Τα ελληνικά τμήματα απώθησαν τις βουλγαρικές προφυλακές από το πρωί της 19ης Ιουνίου. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι ελληνικές μεραρχίες είχαν καταλάβει το ύψωμα Γερμανικό, το χωριό Όσσα Θεσσαλονίκης και την περιοχή Σκεπαστού.

Το πρωί της επομένης εξαπολύθηκε η κύρια ελληνική επίθεση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μάχης οι 1η και 6η Μεραρχίες προσπάθησαν με σκληρότατους αγώνες να πλησιάσουν σε απόσταση εφόδου την κύρια βουλγαρική τοποθεσία. Τα πυρά όμως της βουλγαρικής πλευράς υπήρξαν φονικότατα, καθώς η περιοχή ήταν εντελώς ακάλυπτη και ευνοούσε την άριστη παρατήρηση για τον αμυνόμενο με εκτεταμένα πεδία βολής.

Παρ’ όλα αυτά η 7η Μεραρχία συνέχισε επιτυχώς την προέλαση και εισήλθε στη Νιγρίτα.

Στις 21 Ιουνίου το μεσημέρι το ελληνικό πεζικό έφτασε σε απόσταση εφόδου και εξαπέλυσε γενική εφόρμηση διά της λόγχης. Στις 16:00 ο ελληνικός στρατός εισήλθε στον Λαχανά καταδιώκοντας τα υποχωρούντα βουλγαρικά τμήματα μέχρι τα τελευταία υψώματα προς την πλευρά της κοιλάδας του Στρυμώνα.

Η συντριβή των βουλγαρικών τμημάτων θα ήταν ολοκληρωτική αν η 7η Μεραρχία καταλάμβανε εγκαίρως την γέφυρα του Στρυμώνα και απέκοπτε έτσι τη βουλγαρική υποχώρηση προς τις Σέρρες.

Ηγετικό ρόλο στη μάχη αυτή είχε και ο Φωκίων Διαλέτης ως διοικητής του 1ου συντάγματος πεζικού.

Μάχη Κιλκίς

Στον τομέα Κιλκίς ο ελληνικός στρατός ύστερα από επίμονες μάχες υποχρέωσε τη βουλγαρική πλευρά σε σύμπτυξη με αποτέλεσμα την κατάληψη των βουλγαρικών προφυλακών από την πρώτη μέρα.

Το πρωί της 20ής Ιουνίου, παρά τη γενική επίθεση που εξαπολύθηκε, η διάσπαση της αμυντικής γραμμής δεν επετεύχθη.

Όμως μέχρι το απόγευμα οι ελληνικές Μεραρχίες πλησίασαν σε απόσταση εφόδου έχοντας προωθηθεί στη γραμμή: Κάστρο – Μεγάλη Βρύση – Κρηστώνη – Κάτω Ποταμιά – Ακροποταμιά. Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο στοχεύοντας στην ταχεία κατάληψη του Κιλκίς διέταξε την πραγματοποίηση νυχτερινής επίθεσης.

Η νυχτερινή επίθεση όμως λόγω προβλημάτων συντονισμού εξαπολύθηκε μόνο από τη 2η Μεραρχία στις 03:30 π.μ., ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταληφθεί στρατηγικές θέσεις στα ανατολικά της πόλης.

Με την αυγή, στις 21 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε σφοδρή επίθεση από το σύνολο των διατιθέμενων Μεραρχιών με συνεχείς εφόδους. Στις 9:30 π.μ. διασπάστηκε η βουλγαρική αμυντική γραμμή και ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε το Κιλκίς.

Απολογισμός

Η Μάχη Κιλκίς-Λαχανά υπήρξε από τις φονικότερες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ήταν 8.828 νεκροί και τραυματίες. Παράλληλα αποτελεί από τις πιο ένδοξες σελίδες της, που επιτεύχθηκε ως απόρροια του υψηλού ηθικού, ηρωισμού και ανδρείας των ελληνικών τμημάτων.

Τις επόμενες ημέρες ο ελληνικός στρατός συνέχισε την προέλασή του βόρεια, προς τη Δοϊράνη.

  • Πηγή: el.wikipedia.org.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μνημείο για τη σφαγή των Φιλίππων, με τα ονόματα των θυμάτων (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

4 Οκτωβρίου 1941: Η σφαγή των Φιλίππων – Το προσφυγικό χωριό της Καβάλας που πνίγηκε στο αίμα

4/10/2026 - 9:16πμ
Ο Γιώργος Βακαλό στην εικαστική εκπομπή «Εικόνες», το 1979, με αφορμή έκθεσή του στο Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ώρα» για τα 40 χρόνια παρουσίας του καλλιτέχνη στην Ελλάδα (πηγή: ert.gr/ert-arxeio/giorgos-vakalo-2-oktovriou-1991/)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βακαλό: Ο Κωνσταντινουπολίτης που μας έμαθε το design

2/10/2026 - 6:40μμ
Ο Νίκος Καζής είναι ο Πάρης και η Αντιγόνη Βαλάκου η Ιουλιέτα στο ανέβασμα του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το 1961, από το Εθνικό Θέατρο (πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Καζής: Ο ξεχασμένος ζεν πρεμιέ

1/10/2026 - 4:18μμ
Κατηγορούμενοι στο εδώλιο της Δίκης της Νυρεμβέργης, το 1945–1946. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο Ρούντολφ Ες, ο Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ και ο Βίλχελμ Κάιτελ (φωτ.: NARA / U.S. Army)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δίκη της Νυρεμβέργης: 80 χρόνια από την ετυμηγορία που άλλαξε το διεθνές δίκαιο

1/10/2026 - 1:59μμ
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ σε νεανική ηλικία, την 15η Φεβρουαρίου 1916 (φωτ.: Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston. Public Domain/EH 7743P)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

29 Σεπτεμβρίου 1922: Ο Χέμινγουεϊ φτάνει στην Κωνσταντινούπολη – Από τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, «Στην προκυμαία της Σμύρνης»

29/09/2026 - 2:34μμ
(Εικ.: pikabu.ru)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Καποδίστριας: Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1831 στο Ναύπλιο

27/09/2026 - 1:26μμ
Ο Νικόλαος Πλαστήρας έφιππος, στη Μικρά Ασία, γύρω στο 1922 (πηγή: commons.wikimedia.
org/wiki/
File:PLASTIRAS-1922)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Τσακίστε το Συναγερμό»: Το μανιφέστο Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών στην αναπληρωματική εκλογή Έβρου του ’53

27/09/2026 - 11:06πμ
Δείπνο της εκστρατείας «Golden Rule» στο Willard Hotel της Ουάσινγκτον, 24 Οκτωβρίου 1924 (φωτ.: 	
Library of Congress / National Photo Company Collection)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1924: Τα κύπελλα των ορφανών από τη Μικρασία σε δείπνο της Νέας Υόρκης

25/09/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κέρκυρα: Τιμήθηκαν τα 110 χρόνια από την άφιξη του σερβικού στρατού στα Ιόνια Νησιά

24/09/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/ ΠΑΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Μπελίντα: Το αηδόνι του μουσικού θεάτρου που «πέταξε» νωρίς

21/09/2026 - 5:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μάρκο Ρούμπιο στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/YURI GRIPAS / POOL)

Μάρκο Ρούμπιο: Στην Αθήνα την Τρίτη για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Ευρωπαϊκό Κύπελλο ξιφασκίας U17: Τρία μετάλλια για την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη

37 λεπτά πριν
Σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες καταστροφές εξακολουθούν να καταγράφονται στην Κρήτη, μετά το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας (φωτ.: Αντώνης Ζουριδάκης/ EUROKINISSI)

Κρήτη: Ενεργοποίηση του Copernicus για τις καταστροφικές πλημμύρες – Στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/PontioiGlyfadas?locale=el_GR)

Ποντιακό γλέντι στην πλατεία Πόντου στη Γλυφάδα

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κεφαλονιά: Φωτιά στα Μεταξάτα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΚΟΕ / Δ. Κόντος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκοποβολής: Χάλκινο στο σόλο σκητ ο Νικολαντωνάκης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV