pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα μυστικά των ονοματολογικών της Μικράς Ασίας: Από την Ίμβρο και την Πόλη μέχρι την Καππαδοκία και τον Πόντο

9/06/2018 - 10:40μμ
Τα μυστικά των ονοματολογικών της Μικράς Ασίας: Από την Ίμβρο και την Πόλη μέχρι την Καππαδοκία και τον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η σταθερότητα και η δυσκολία μεταβολής ανεξάρτητα από τις εξωτερικές, πολιτικές, ιστορικές και άλλες συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ο πατέρας των Γλωσσολογικών Σπουδών στην Ελλάδα, Γεώργιος Χατζιδάκις, τα έχει χαρακτηρίσει «αρχαιολογικές επιγραφές που είναι χαραγμένες πάνω στο έδαφος». Τα κύρια ονόματα που εμφανίζονται σε μια περιοχή (π.χ. τοπωνύμια, βαφτιστικά, επώνυμα/επίθετα, παρωνύμια/παρατσούκλια) σε κάποια ιστορική περίοδο αποδόθηκαν για πρακτικούς λόγους και «κρύβουν» ενδιαφέρουσες και πολύπτυχες πληροφορίες για ολόκληρη την περιοχή στην οποία απαντώνται. «Μοιάζει, θα λέγαμε, με το παγόβουνο η κορυφή του οποίου είναι ορατή απ’ όλους ενώ ο κύριος όγκος του είναι κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια», τόνισε μιλώντας στο pontos-news.gr ο Ξενοφών Τζαβάρας, δρ Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας.

Αυτόνομος τομέας της Γλωσσολογίας και κατ’ επέκταση της Φιλολογίας είναι η Ονοματολογία η οποία μελετά τα κύρια ονόματα.

Στις αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 6ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο που διοργανώνεται από την Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία και είναι αφιερωμένο στον καθηγητή Γλωσσολογίας Νίκο Ανδριώτη που καταγόταν από την Ίμβρο. Θέμα του συνεδρίου είναι τα ονοματολογικά της Μικράς Ασίας και οι εισηγήσεις θα αφορούν τα κύρια ονόματα σε περιοχές του μικρασιατικού ελληνισμού (Πόντος, Καππαδοκία, μικρασιατικά παράλια και ενδοχώρα, Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος, Τένεδος κ.λπ.).

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα
Ο Ξενοφών Τζαβάρας εξηγεί ότι ο ονοματολόγος μέσα από τη μελέτη του μπορεί να αναδείξει πληροφορίες για τη γλώσσα, τα έθιμα, την ιστορία, τις κλιματικές συνθήκες και την εδαφική σύσταση μιας περιοχής. Ακόμα σημειώνει ότι το επικείμενο συνέδριο έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά και για όσους κατάγονται από τις μικρασιατικές περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Δίνοντας μερικά παραδείγματα αναφέρει ότι το «Παλαιόκαστρο» παρέχει πληροφορίες για κάποιο (αρχαίο) κάστρο που υπήρχε στην περιοχή, η «Βίγλα» για την ενδεχόμενη ύπαρξη συστήματος φρυκτωριών, το «Φραγκοπήδημα» για την ύπαρξη Φράγκων μαρτυρώντας ίσως βενετική κατάκτηση. Αντίστοιχα από τα επώνυμα μπορούν να εξαχθούν ενδιαφέροντα συμπεράσματα τόσο ως προς τις επικρατέστερες ανά περιοχή οικογενειακές καταλήξεις
(π.χ. -ίδης, -αϊδης, -ούδης, -όγλου, κ.λπ.), όσο και ως προς το θέμα από το οποίο δημιουργείται το επώνυμο. Για παράδειγμα, τα Χαλκιάς και Μπακάλης είναι επαγγελματικά, τα Νικολάου και Παναγιωτίδης πατρωνυμικά, το Σοφίας μητρωνυμικό, και τα Αφτιάς και Μυταράς είναι παρωνυμικά.

Παρατείνεται η προθεσμία για τους ερευνητές
Η οργανωτική επιτροπή του 6ου Πανελλήνιου Ονοματολογικού Συνεδρίου έδωσε παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου σε όσους ερευνητές θέλουν να είναι μεταξύ των εισηγητών. «Μοναδική αυστηρή προϋπόθεση είναι οι ανακοινώσεις να έχουν αποκλειστικά επιστημονικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, και φυσικά να αναφέρονται στην προσέγγιση των κυρίων ονομάτων στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας.

Στόχος, εκτός από την ανάδειξη της επιστήμης της Ονοματολογίας στην Ελλάδα, είναι και η επιστημονική συγκέντρωση, ταξινόμηση, προβολή και μελέτη των κυρίων ονομάτων των περιοχών της Μικράς Ασίας και η ανάδειξη του μεγάλου ονοματολογικού πλούτου των περιοχών της Καθ’ Ημάς Ανατολής. Άλλωστε τα πρακτικά αναμένεται να περιληφθούν στον 22ο τόμο του επιστημονικού εντύπου Ονόματα.

Οι διοργανωτές συνεργάζονται με το Δημοκρίτειο, την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, την Εταιρεία Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής, την Εταιρεία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, και την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Νικόλαου Ανδριώτη. Το 2016 συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου καθηγητή Γλωσσολογίας, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τα μικρασιατικά ιδιώματα. Η διδακτορική του διατριβή ήταν πάνω στο γλωσσικό ιδίωμα της Ίμβρου, δημοσίευσε αυτοτελείς μελέτες πάνω στο ίδιο θέμα, ενώ είχε ασχοληθεί και με την Καππαδοκία.

  • Το 6ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη. Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή επικοινωνώντας με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής (με τον Ξενοφώντα Τζαβάρα στο [email protected], με τη Μαρία Βραχιονίδου στο [email protected] και με τον Γεράσιμο Γεωργιάδη στο [email protected]).
  • Η εγγραφή στο συνέδριο είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σήμερα, όπου λειτουργεί το λύκειο Kanuni Anadolu (φωτ.: Προσωπικό αρχείο Νουρτζάν Γιαζιτζί Μετίν)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Στα σχολεία των Ελλήνων χτυπά ακόμη το κουδούνι – Μια ιστορία πέρα από το περίφημο Φροντιστήριο

2/11/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πιερία: Πόντιοι, Θρακιώτες και Μικρασιάτες τίμησαν μαζί τις αλησμόνητες πατρίδες

2/11/2026 - 9:25πμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

1/11/2026 - 11:00μμ
Μέλη του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, στην ετήσια συνάντηση του σωματείου. Σάββατο 31 Οκτωβρίου (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Εύξεινος Πόντος» γλέντησε ποντιακά στη Στοκχόλμη – Παρών το Κιλκίς

1/11/2026 - 7:45μμ
Ο μικρός πυρριχιστής στο χορό του «Ξενιτέα» Νταχάου και Περιχώρων (πηγή: TikTok / @fani.gkavanozi)
ΠΟΝΤΟΣ

Ούτε δύο χρονών και χορεύει σέρρα – Το αίμα νερό δεν γίνεται! (βίντεο)

1/11/2026 - 5:50μμ
Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

1/11/2026 - 5:03μμ
(Πηγή: Αρχείο Μιχάλη Αθανασιάδη / Συλλογή Φανής Δημητριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαυρόβατος Δράμας: Τα γαμήλια έθιμα, από την Αρχαιότητα μέχρι τις προσφυγικές κοινότητες, στο επίκεντρο της 8ης Συνάντησης Ποντιακής Λαογραφίας

1/11/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: Pontos News / Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Νοέμβριος στον Πόντο: Ο έρωτας ήθελε… τέχνη – Το τραγούδι που μετρούσε το χρόνο

1/11/2026 - 8:35πμ
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

31/10/2026 - 10:12μμ
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

31/10/2026 - 9:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Κωνσταντινούπολη: Έξι ελληνικές οικογένειες κρατούν ζωντανή την Ευαγγελίστρια των Ταταούλων

9 λεπτά πριν
Γενική άποψη του μνημείου Reşitharmanyeri και της διαμορφωμένης πρόσβασης προς τον ταφικό θάλαμο (πηγή: H. M. Özgen / Cedrus XIV)

Αδραμύττιο: Ο τάφος 2.400 ετών με τις τρεις πέτρινες κλίνες

32 λεπτά πριν
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης κάνει δηλώσεις μετά την κατάθεσή του για τα στημένα στο μπάσκετ. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Γιαννάκης: Κατάθεση για τους «στημένους» αγώνες – «Να θωρακίσουμε το ελληνικό μπάσκετ»

55 λεπτά πριν
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μητσοτάκης για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αυθαίρετες διεκδικήσεις δεν ανατρέπουν τους εθνικούς σχεδιασμούς

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κατερίνη: Έφοδος των «αδιάφθορων» στην Πολεοδομία – Πληροφορίες για συλλήψεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Yannis Kolesidis)

Η Σάκκαρη στον β’ γύρο του τουρνουά στο Χονγκ Κονγκ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV