Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τις κοινοπραξίες TOTAL – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και REPSOL-ΕΛΠΕ για το Ιόνιο. Ως το τέλος Ιουνίου οι επαφές αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Μπασιάς.
Εάν υπάρξει συμφωνία για τους όρους των συμβάσεων, τότε θα δρομολογοηθούν άμεσα τα επόμενα βήματα.
Αυτά είναι είναι η εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή τους, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωση τους από τη Βουλή. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.
Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι αντίστοιχα υψηλό. Ωστόσο, θεωρείται ότι σε λίγα χρόνια όταν οι κοινοπραξίες θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, θα έχει ωριμάσει και η τεχνολογία για έρευνες σε βάθη άνω των τριών χιλιάδων μέτρων.
Η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, θα διευκολύνει την προσπάθεια διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης για την περαιτέρω διερεύνηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.
Στο μεταξύ, η ΕΔΕΥ παρακολουθεί στις εξελίξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία για την έρευνα για υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει ήδη καθυστέρηση του ερευνητικού προγράμματος κατά ένα χρόνο, με κόστος που εκτιμάται σε 10.000 ευρώ την ημέρα.
- ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
















