Πράξη κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ τις εξαγγελίες του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση. Πλέον ένας εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό ανάμεσα στις ΗΠΑ και κάποιους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους τους.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», επισήμανε, ωστόσο δεν διευκρίνισε για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.
Γιούνκερ: Δεν έχουμε επιλογή από το απαντήσουμε
Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε άμεσα στην κίνηση των ΗΠΑ, λέγοντας: «Είναι μια κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο. Οι ΗΠΑ δεν μας αφήνουν καμία επιλογή, από το να προχωρήσουμε σε προσφυγή στον ΠΟΕ, και θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών. Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει από τις αρχές Μαρτίου μια σειρά από αντίμετρα σε βάρος των ΗΠΑ, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρούσε στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.
Νωρίτερα σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε τονίζει ότι η απάντηση θα είναι «αποφασιστική και ενιαία». Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Λισαβόνα.