Απρόσμενη ήταν η απόφαση του Ζινεντίν Ζιντάν να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού Champions League. Ο Γάλλος τεχνικός συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου και επισήμανε πως η ομάδα χρειάζεται μια αλλαγή.
Ο «Ζιζού» ανέλαβε το τιμόνι των Μερένχες στις 6 Ιανουαρίου 2016, αντικαθιστώντας τον Ράφα Μπενίτες.
Στα 2,5 χρόνια που κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ, φρόντισε να βάλει την υπογραφή του σε μεγάλες επιτυχίες του συλλόγου, όπως την κατάκτηση του Champions League για τρεις διαδοχικές χρονιές. Παράλληλα, κατέκτησε ένα ισπανικό πρωτάθλημα (2016-17), ένα ισπανικό Supercopa (2017), δύο ευρωπαϊκά Super Cup (2016, 2017) και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων (2016, 2017).
Οι διακρίσεις που απέσπασε σε προσωπικό επίπεδο την περίοδο που εργάστηκε στη Ρέαλ Μαδρίτης ήταν σημαντικές. Το 2016 ανακηρύχθηκε κορυφαίος Γάλλος προπονητής από το έγκυρο France Football, ενώ την αγωνιστική περίοδο 2016-17 αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Τέλος, ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς το 2017 μέσω του Onze d’Or.
«Για μένα, για την ομάδα, τους παίκτες, είναι λίγο παράξενη στιγμή. Αλλά, είναι και σημαντική Αυτή η ομάδα χρειάζεται μια αλλαγή για να συνεχίσει. Χρειάζεται άλλη μεθοδολογία δουλειάς, γι’ αυτό κι έλαβα αυτή την απόφαση. H απόφασή μου για πολύ κόσμο δεν έχει νόημα, αλλά για εμένα έχει. Είναι η στιγμή να γίνει αυτή η αλλαγή», ανέφερε αρχικά.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο κόσμος τόσο ως προπονητή, όσο κι ως ποδοσφαιριστή με στήριξε πάντα. Αγαπώ αυτόν τον κόσμο και θέλω να τον ευχαριστήσω ακόμη μία φορά. Υπάρχουν δύσκολες στιγμές μέσα στη σεζόν. Ζήσαμε, κάποιες από αυτές. Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν αποδοκιμασίες. Αλλά, αυτό είναι μέρος της ομάδας, έχουμε απαιτητικούς οπαδούς. Όταν έχεις δύσκολες στιγμές, πρέπει να βγεις μπροστά κι ο κόσμος το καταλαβαίνει».
Ο Ζινεντίν Ζιντάν πανηγυρίζει στη Μαδρίτη την τρίτη διαδοχική κατάκτηση του Champions League (φωτ.: EPA / J.J Guillen)
Αναλύοντας την απόφασή του, υπογράμμισε: «Είναι δική μου απόφαση. Είναι κόσμος που μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά πράγματα, αλλά τώρα είναι η στιγμή. Όταν δεν βλέπω καθαρά ότι θα συνεχίσουμε να νικάμε… Στη διάρκεια της σεζόν μπορούν να συμβούν τα πάντα. Αλλά, εάν δεν το βλέπω τόσο ξεκάθαρα όσο θέλω, καλύτερα να αλλάξει. Να μην συνεχίσω και να κάνω βλακείες».
Ενθυμούμενος την καλύτερη και τη χειρότερη ανάμνηση από τη θητεία του στη Ρεάλ, ο Ζινεντίν Ζιντάν επισήμανε: «Η καλύτερη ανάμνηση ήταν όταν ο πρόεδρος με έφερε εδώ. Έχω μιλήσει με πολλούς παίκτες, το όνειρο πολλών είναι να παίξουν μια ημέρα στη Ρεάλ. Η πιο σημαντική και πιο ωραία στιγμή, ήταν όταν ο πρόεδρος με έφερε εδώ. Και σαν προπονητής, το γεγονός ότι κατέκτησα το πρωτάθλημα. Αυτή τη σεζόν, η χειρότερη στιγμή ήταν το ματς με τη Λεγανές (αποκλεισμός Copa del Rey)».