Τεχνολογικά προηγμένα οπλικά συστήματα θα τεθούν στη διάθεση των στρατιωτών των ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σχέδια υπάρχουν για τη δημιουργία οπλικών συστημάτων όπως λέιζερ, hypersonic όπλα (με ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτών του ήχου), φορητά και ασφαλή δίκτυα και μη επανδρωμένα/ αυτόνομα οχήματα αέρος και εδάφους.
Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, μιλώντας στο Center for a New American Security.
Την ώρα που η Κίνα και η Ρωσία αναπτύσσουν παρόμοια τεχνολογία, οι ΗΠΑ είναι απαραίτητο να αποκτήσει τέτοια όπλα. Ο Μαρκ Έσπερ παρουσίασε κάποιες από αυτές τις δυνατότητες που αναπτύσσονται από τον αμερικανικό στρατό, σε συνεργασία με τον χώρο της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Στρατού, αναπτύσσονται hypersonic τεχνολογίες ως «game changer» όσον αφορά στη βασική προτεραιότητα εκσυγχρονισμού: Τα πυρά ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις. Τα hypersonic οπλα μπορούν να ανοίγουν πυρ και να εκτοξεύουν βλήματα σε τεράστιες αποστάσεις, εκατοντάδων χιλιομέτρων, «κάτι που μας δίνει μια απίστευτη δυνατότητα να φτάνουμε και να πλήττουμε έναν εχθρό, ή τουλάχιστον να τον συγκρατούμε». Σημειώνεται πως οι hypersonic ταχύτητες (Μαχ 5 και άνω) είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των σημερινών τζετ, που μπορούν να πιάνουν Μαχ 3 ή Μαχ 4 το πολύ σε cruise. Παράλληλα, ειδικοί εκτιμούν πως πύραυλοι cruise ή ακόμα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να γίνουν hypersonic.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη ενός οχήματος μάχης νέας γενιάς (NGV) που θα αντικαταστήσει τα Bradley, ενώ, όπως σημείωσε, θα έρθει κάποια στιγμή που τα οχήματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν και αυτόνομα και να συνεργάζονται και με επανδρωμένα οχήματα. Η δυσκολία πάνω σε αυτά είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγουν εμπόδια, να λειτουργούν χωρίς GPS και να κινούνται ενώ δέχονται επίθεση, κάτι που η παρούσα τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων δεν επιτρέπει. Ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί χάρη σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Εξάλλου, αναμένεται να ληφθεί απόφαση μέσα στο έτος για το Joint Light Tactical Vehicle, που θα αντικαταστήσει το Humvee.
H τρίτη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Μαρκ Έσπερ, είναι ένα νέο αεροσκάφος μεταφορών ικανό για κάθετη απογείωση και προσγείωση, με αυξημένες δυνατότητες σε σχέση με αυτά που υπάρχουν τώρα, ενώ η τέταρτη έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός στρατιωτικού δικτύου επικοινωνίας που θα μπορεί να κινείται μαζί με τα στρατεύματα και να παρέχει δυνατότητες ασφαλούς επικοινωνίας. Η πέμπτη προτεραιότητα αφορά την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, με έμφαση στην αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
Ο υπουργός Στρατού υπογράμμισε πως ως το 2020 ο αμερικανικός στρατός θα έχει μια δύναμη οχημάτων Stryker στην Ευρώπη ειδικά εξοπλισμένων με πυραύλους για την κατάρριψη τόσο επανδρωμένων όσο και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό είναι μόνο μεταβατικό μέτρο, καθώς απώτερος σκοπός είναι ο εξοπλισμός των Stryker και τον NGCV με όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, όπως λέιζερ, μικροκύματα και ακτίνες σωματιδίων.
Η τελική προτεραιότητα έχει να κάνει με την ενίσχυση του ίδιου του στρατιώτη, με βελτιωμένες διόπτρες νυκτερινής όρασης και βελτιωμένη εκπαίδευση, μεταξύ άλλων.
- ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr.