pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διαδρομή μνήμης και ελευθερίας από τον Πόντιο δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη

23/05/2018 - 11:50μμ
Διαδρομή μνήμης και ελευθερίας από τον Πόντιο δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο δρομέας υπεραποστάσεων της ΑΕΚ Γιώργος (ΤΕΜΟΝΑΕΚ) Ζαχαριάδης, το απόγευμα της 17ης Μαΐου 2018, φτάνοντας μπροστά από το μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τη διαδρομή μνήμης και ελευθερίας αφού διένυσε 480 χιλιόμετρα!

Η διαδρομή, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από τον αγώνα, ήταν αφιερωμένη στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές στην Αδριανούπολη, και στον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της επαρχίας Σιρνάκ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Πόντιος δρομέας ξεκίνησε στις 14 Μαΐου 2018, συμβολικά την μέρα απελευθέρωσης της Θράκης, από τις Καστανιές Έβρου (περιοχή σύλληψης των δύο στρατιωτικών) και αφού πέρασε από Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Φέρες, Αλεξανδρούπολη, Σάπες, Κομοτηνή, Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος, Ξάνθη, ποταμό Νέστο, Καβάλα, Νέα Πέραμο, Κερδύλια, ποταμό Στρυμώνα, Ασπροβάλτα, Απολλωνία, Γερακαρού και Άγιο Βασίλειο, έφτασε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, αναμενόταν να αφιχθεί στη συμπρωτεύουσα ανήμερα της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τελικά έφτασε νωρίτερα ακολουθώντας αγωνιστικό πρόγραμμα, εκμεταλλευόμενος τις νύχτες με τη δροσιά. Μαζί του, κουβαλούσε φωτογραφίες των προσώπων για τα οποία έτρεχε και φωτογραφιζόταν σε διάφορα σημεία της διαδρομής, στέλνοντας το μήνυμά του.

Στο εγχείρημά του –που οργανώθηκε από την επιτροπή για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος»– αρωγοί στάθηκαν τόσο οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι από τα σημεία τα οποία περνούσε, όσο και μεμονωμένοι άνθρωποι, φίλοι, καθώς και συνάδελφοί του από την Ελληνική Αστυνομία που τον βοήθησαν τμηματικά και διακριτικά.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης δήλωσε: «Η προσπάθειά μου είναι ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τους προγόνους μας, τους νεκρούς μας, μία πορεία ελευθερίας για τους Έλληνες στρατιωτικούς μας καθώς και για τον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί. 

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του, την οικογένειά του που στηρίζει πάντα τις προσπάθειές του, καθώς και όλους όσοι ήταν κοντά του προσφέροντας την αμέριστη συμπαράστασή τους, ο καθένας με τον τρόπο του και το ενδιαφέρον του. Ακόμη, ο Γ. Ζαχαριάδης αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει την επιτροπή για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος», το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδας «Οι Ακρίτες», τις κατά τόπους αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές, συναδέλφους του και φίλους δρομείς που έτρεξαν μαζί του αρκετά χιλιόμετρα (ή πρόσφεραν διάφορα για τη διαδρομή), τον αντιδήμαρχο Παγγαίου κ. Γκέντζογλου, τον Πόντιο αγωνιστή Ταμέρ Τσιλινγκίρ, κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

«Για να μην υπάρξει άλλη Γενοκτονία, άλλη προσφυγιά και άλλη σκλαβιά! Για να ζούμε πάντα λεύτεροι», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πόντιος δρομέας υπεραποστάσεων.  

  • Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαριάδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: youtube/Apolas Lermi)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Τραπεζούντα στον Πόντο: Ο Απόλας Λέρμι τιμά τον Αχιλλέα Βασιλειάδη με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα

24/07/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: «Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς ιστορική γνώση και σεβασμό στη συλλογική μνήμη»

24/07/2026 - 2:27μμ
Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Λεβεντιά, λύρα και ποντιακός παλμός: Ο «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ζυγού Ξάνθης τίμησε την παράδοση

24/07/2026 - 9:55πμ
Το Καπιτώλιο της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας στο Χάρισμπεργκ, όπου συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση της Πολιτείας των ΗΠΑ (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Πενσιλβάνια αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων – Η συγκινητική ομιλία του Στιβ Μαλαγάρη

24/07/2026 - 9:27πμ
Ο χάρτης του Πόντου και γραφιστική αποτύπωση της Διοίκησης (Σαντζάκι) Αργυρούπολης με τις υποδιοικήσεις αυτής. (εικ. Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Αργυρούπολη του Πόντου: Η ασημοστολισμένη αρχόντισσα της Χαλδίας

23/07/2026 - 9:28μμ
Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

23/07/2026 - 7:54μμ
Στιγμιότυπο από τη δράση «Το βιβλίο-γνώση», Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το βιβλίο-γνώση»: Ποντιακά παραμύθια και παράδοση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

23/07/2026 - 7:31μμ
(Φωτ.: merponky.gr.)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τα αντικείμενα διηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων τους»: Μια βραδιά όπου η ποντιακή μνήμη πήρε ξανά ζωή

23/07/2026 - 4:02μμ
(Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Μια βραδιά με τον Τάκη Βαμβακίδη που κατέληξε σε αυθεντικό ποντιακό γλέντι

23/07/2026 - 1:15μμ
(Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με μεγάλο ποντιακό γλέντι ολοκληρώθηκε το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας των «Ακριτών του Πόντου»

23/07/2026 - 9:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: youtube/Apolas Lermi)

Από την Τραπεζούντα στον Πόντο: Ο Απόλας Λέρμι τιμά τον Αχιλλέα Βασιλειάδη με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex/ertnews.gr)

Θρίλερ στη Σύρο με νεκρή 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ – Η συμπλοκή, το μαχαίρι και η καταδίωξη που κατέγραψαν οι κάμερες

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΠΟΕ)

ΠΟΕ: «Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς ιστορική γνώση και σεβασμό στη συλλογική μνήμη»

1 ώρα πριν
(Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)

Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομική επικύρωση της έξωσης Ποντίων και Μικρασιατών – Το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Allwyn)

Ο Ανδρέας Πιστιόλης στο Allwyn Game Time για τον Ομπράντοβιτς και τη νέα εποχή του Παναθηναϊκού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί στο Ιράν και νέα μέτωπα ενώ το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign