pontosnews.gr
Παρασκευή, 21/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διαδρομή μνήμης και ελευθερίας από τον Πόντιο δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη

23/05/2018 - 11:50μμ
Διαδρομή μνήμης και ελευθερίας από τον Πόντιο δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο δρομέας υπεραποστάσεων της ΑΕΚ Γιώργος (ΤΕΜΟΝΑΕΚ) Ζαχαριάδης, το απόγευμα της 17ης Μαΐου 2018, φτάνοντας μπροστά από το μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τη διαδρομή μνήμης και ελευθερίας αφού διένυσε 480 χιλιόμετρα!

Η διαδρομή, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από τον αγώνα, ήταν αφιερωμένη στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές στην Αδριανούπολη, και στον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της επαρχίας Σιρνάκ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Πόντιος δρομέας ξεκίνησε στις 14 Μαΐου 2018, συμβολικά την μέρα απελευθέρωσης της Θράκης, από τις Καστανιές Έβρου (περιοχή σύλληψης των δύο στρατιωτικών) και αφού πέρασε από Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Φέρες, Αλεξανδρούπολη, Σάπες, Κομοτηνή, Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος, Ξάνθη, ποταμό Νέστο, Καβάλα, Νέα Πέραμο, Κερδύλια, ποταμό Στρυμώνα, Ασπροβάλτα, Απολλωνία, Γερακαρού και Άγιο Βασίλειο, έφτασε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, αναμενόταν να αφιχθεί στη συμπρωτεύουσα ανήμερα της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τελικά έφτασε νωρίτερα ακολουθώντας αγωνιστικό πρόγραμμα, εκμεταλλευόμενος τις νύχτες με τη δροσιά. Μαζί του, κουβαλούσε φωτογραφίες των προσώπων για τα οποία έτρεχε και φωτογραφιζόταν σε διάφορα σημεία της διαδρομής, στέλνοντας το μήνυμά του.

Στο εγχείρημά του –που οργανώθηκε από την επιτροπή για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος»– αρωγοί στάθηκαν τόσο οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι από τα σημεία τα οποία περνούσε, όσο και μεμονωμένοι άνθρωποι, φίλοι, καθώς και συνάδελφοί του από την Ελληνική Αστυνομία που τον βοήθησαν τμηματικά και διακριτικά.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης δήλωσε: «Η προσπάθειά μου είναι ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τους προγόνους μας, τους νεκρούς μας, μία πορεία ελευθερίας για τους Έλληνες στρατιωτικούς μας καθώς και για τον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί. 

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του, την οικογένειά του που στηρίζει πάντα τις προσπάθειές του, καθώς και όλους όσοι ήταν κοντά του προσφέροντας την αμέριστη συμπαράστασή τους, ο καθένας με τον τρόπο του και το ενδιαφέρον του. Ακόμη, ο Γ. Ζαχαριάδης αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει την επιτροπή για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος», το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδας «Οι Ακρίτες», τις κατά τόπους αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές, συναδέλφους του και φίλους δρομείς που έτρεξαν μαζί του αρκετά χιλιόμετρα (ή πρόσφεραν διάφορα για τη διαδρομή), τον αντιδήμαρχο Παγγαίου κ. Γκέντζογλου, τον Πόντιο αγωνιστή Ταμέρ Τσιλινγκίρ, κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

«Για να μην υπάρξει άλλη Γενοκτονία, άλλη προσφυγιά και άλλη σκλαβιά! Για να ζούμε πάντα λεύτεροι», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πόντιος δρομέας υπεραποστάσεων.  

  • Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαριάδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμική συμμετοχή των ποντιακών συλλόγων στην παρουσίαση του βιβλίου «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στη Τουρκία»

20/11/2025 - 11:11μμ
(Πηγή: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Εθελοντές ζητάει ο ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας

20/11/2025 - 8:52μμ
Κόσμος και... ντουνιάς στα στεφανώματα (φωτ.: Facebook / Vasilios Mouratidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Η χαράν τη Μύτονος – Ο ποντιακός γάμος που βούλιαξε το Οχυρό Δράμας και γκρέμισε τα social media

20/11/2025 - 5:57μμ
Στο διάδρομο με τα ζυμαρικά, σε σουπερμάρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Συγκέντρωση τροφίμων στο Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας ενόψει των γιορτών

20/11/2025 - 5:33μμ
Μπλοκ αποδείξεων πληρωμής στο ταμείο της Αδελφότητας των Αγωνιστών του Πόντου τη διετία 1926-1927 για την έκδοση πιστοποιητικών προσφυγικής ιδιότητας (πηγή: Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ-ΕΙΜ)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον αγώνα στο ποντιακό αντάρτικο, στον αγώνα του πρόσφυγα που πρέπει να επιβιώσει – Η Αδελφότης των Αγωνιστών του Πόντου

20/11/2025 - 1:58μμ
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με τη λύρα του (φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης σε μια αποστολή μουσικής ποντιακής μνήμης

20/11/2025 - 12:22μμ
H Μαριάννα Πουρσανίδου με τα παιδιά (φωτ.: Facebook / Zigkeridis Dimitrios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή Εστία Νεάπολης Θεσσαλονίκης: Το παιχνίδι επιστρέφει για να φύγουν τα παιδιά από τις οθόνες

19/11/2025 - 7:57μμ
Η Θεατρική Ομάδα Βριλησσίων με την Έφη Πίκουλα-Βουγιουκλάκη και τη Λένα Νίτσου-Ψαθά (φωτ.: Θωμάς Δασκαλάκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γέλιο, μνήμες και Πόντος: Μια βραδιά για τον Δημήτρη Ψαθά στους «Αργοναύτες-Κομνηνούς»

19/11/2025 - 6:20μμ
(Φωτ. κάλπης: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Οι υποψήφιοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Στις 23 Νοεμβρίου οι εκλογές

19/11/2025 - 1:22μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το στομολόεμαν;

19/11/2025 - 12:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό: Χρυσό μετάλλιο ο Ψαρρός – Ασημένιο οι Ασημάκη, Κλακάλα

7 ώρες πριν
Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζόραν Μαμντάνι στη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας του (φωτ.: EPA/SARAH YENESEL)

Ο νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, ενόψει συνάντησης με τον Τραμπ: «Είμαι έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Άνετα ξεπέρασε το εμπόδιο της Ντουμπάι ο Παναθηναϊκός

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Δυναμική συμμετοχή των ποντιακών συλλόγων στην παρουσίαση του βιβλίου «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στη Τουρκία»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Ο Ζελένσκι παρέλαβε το ειρηνευτικό προσχέδιο του Τραμπ – Ουκρανοί αξιωματούχοι το χαρακτηρίζουν «παράλογο» και «σοβιετικού τύπου προπαγάνδα» 

9 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε ΠΑΕ και ΑΣ ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign