pontosnews.gr
Σάββατο, 29/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διαδρομή μνήμης και ελευθερίας από τον Πόντιο δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη

23/05/2018 - 11:50μμ
Διαδρομή μνήμης και ελευθερίας από τον Πόντιο δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο δρομέας υπεραποστάσεων της ΑΕΚ Γιώργος (ΤΕΜΟΝΑΕΚ) Ζαχαριάδης, το απόγευμα της 17ης Μαΐου 2018, φτάνοντας μπροστά από το μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τη διαδρομή μνήμης και ελευθερίας αφού διένυσε 480 χιλιόμετρα!

Η διαδρομή, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από τον αγώνα, ήταν αφιερωμένη στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές στην Αδριανούπολη, και στον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της επαρχίας Σιρνάκ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Πόντιος δρομέας ξεκίνησε στις 14 Μαΐου 2018, συμβολικά την μέρα απελευθέρωσης της Θράκης, από τις Καστανιές Έβρου (περιοχή σύλληψης των δύο στρατιωτικών) και αφού πέρασε από Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Φέρες, Αλεξανδρούπολη, Σάπες, Κομοτηνή, Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος, Ξάνθη, ποταμό Νέστο, Καβάλα, Νέα Πέραμο, Κερδύλια, ποταμό Στρυμώνα, Ασπροβάλτα, Απολλωνία, Γερακαρού και Άγιο Βασίλειο, έφτασε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, αναμενόταν να αφιχθεί στη συμπρωτεύουσα ανήμερα της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τελικά έφτασε νωρίτερα ακολουθώντας αγωνιστικό πρόγραμμα, εκμεταλλευόμενος τις νύχτες με τη δροσιά. Μαζί του, κουβαλούσε φωτογραφίες των προσώπων για τα οποία έτρεχε και φωτογραφιζόταν σε διάφορα σημεία της διαδρομής, στέλνοντας το μήνυμά του.

Στο εγχείρημά του –που οργανώθηκε από την επιτροπή για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος»– αρωγοί στάθηκαν τόσο οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι από τα σημεία τα οποία περνούσε, όσο και μεμονωμένοι άνθρωποι, φίλοι, καθώς και συνάδελφοί του από την Ελληνική Αστυνομία που τον βοήθησαν τμηματικά και διακριτικά.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης δήλωσε: «Η προσπάθειά μου είναι ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τους προγόνους μας, τους νεκρούς μας, μία πορεία ελευθερίας για τους Έλληνες στρατιωτικούς μας καθώς και για τον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί. 

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του, την οικογένειά του που στηρίζει πάντα τις προσπάθειές του, καθώς και όλους όσοι ήταν κοντά του προσφέροντας την αμέριστη συμπαράστασή τους, ο καθένας με τον τρόπο του και το ενδιαφέρον του. Ακόμη, ο Γ. Ζαχαριάδης αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει την επιτροπή για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος», το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδας «Οι Ακρίτες», τις κατά τόπους αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές, συναδέλφους του και φίλους δρομείς που έτρεξαν μαζί του αρκετά χιλιόμετρα (ή πρόσφεραν διάφορα για τη διαδρομή), τον αντιδήμαρχο Παγγαίου κ. Γκέντζογλου, τον Πόντιο αγωνιστή Ταμέρ Τσιλινγκίρ, κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

«Για να μην υπάρξει άλλη Γενοκτονία, άλλη προσφυγιά και άλλη σκλαβιά! Για να ζούμε πάντα λεύτεροι», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πόντιος δρομέας υπεραποστάσεων.  

  • Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαριάδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσάν, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο της Ματσούκας, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Αντιδράσεις για φωτογραφία Κυρίζογλου μπροστά σε πορτρέτο του Κεμάλ

29/08/2026 - 7:31μμ
Το εξωτερικό της Παναγίας Σουμελά στο Αλεθρικό, την κοινότητα που ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, στην Κύπρο (φωτ.: Μητρόπολη Τριμυθούντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Πλήθος πιστών στην Παναγία Σουμελά του Αλεθρικού – Ποντιακό γλέντι μέχρι αργά

29/08/2026 - 3:06μμ
Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών, για την Κοίμηση της Θεοτόκου με το Ιουλιανό ημερολόγιο (φωτ.: Facebook / Σπύρος Βρεττός)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών ο Αντώνης Σαμαράς – Πλήθος πιστών στη μεγάλη πανήγυρη

29/08/2026 - 1:53μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΠΟΝΤΟΣ

Δυναμική παρουσία των «Ακριτών του Πόντου» Ασπροπύργου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας

29/08/2026 - 8:34πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

The Chios Festival: Ο Ποντιακός Ελληνισμός στο επίκεντρο με τη βράβευση του Δημήτρη Μελισσανίδη

28/08/2026 - 11:22μμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

28/08/2026 - 7:49μμ
Άποψη από το χωριό Τσίτη Άρδασσας, στην περιοχή Μεσοχαλδίου, όπου λέγεται ότι κυκλοφορούσε ο Καρυδάς (φωτ. αρχείου: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Καρυδάς: Ο γραφικός και αριστοφανικός λυράρης από τη Μικρή Τσίτη της Χαλδίας

28/08/2026 - 5:20μμ
Το σχεδιάγραμμα της Σινώπης όπως το σχεδίασαν αξιωματικοί του Ελληνικού
Στρατού οι οποίοι έλαβαν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Πάνω αριστερά διακρίνεται ο λογότυπος της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας του Στρατού (πηγή: Α. Ν. Αναγνωστόπουλος,
«Γεωγραφία της Ανατολής,» Τ. 1, Eν Αθήναις, 1922 / Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Σισμανόγλειου
στην Κωνσταντινούπολη) Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου
ΠΟΝΤΟΣ

Σινώπη: Η πρώτη των ελληνίδων πόλεων στον Εύξεινο Πόντο

28/08/2026 - 10:27πμ
Η πρώτη σελίδα του τρισέλιδου κρυπτογραφήματος της 27ης Αυγούστου 1919 για την κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου και της Αρμενίας (πηγή τεκμηρίου: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / Μουσείο Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

27 Αυγούστου 1919: Οι 60.000 «Έλληνες της Αρμενίας» που ζητούσαν σωτηρία στην Ελλάδα

27/08/2026 - 9:16μμ
(Φωτ.: facebook.com/syllogos.kamiankenargos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν ’κ’ εν αργώς»: Αρχίζουν ξανά τα μαθήματα για τη νέα σεζόν

27/08/2026 - 6:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: The Greek Herald)

«Σώστε την Παναγία της Λεσινίτσας»: Κάλεσμα στην ομογένεια για δωρεές

10 λεπτά πριν
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κρίσιμες ώρες για 10χρονο αγόρι που κινδύνευσε να πνιγεί στην Ηλεία

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χρυσό μετάλλιο στο τρίαθλο ο Μπιτάδος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Χρυσή» η Τελτσίδου

2 ώρες πριν

Η Κίνα κέρδισε κατά κράτος τον ΟΠΕΚ και τον πόλεμο – χωρίς να πολεμά

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσάν, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο της Ματσούκας, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)

Πόντος: Αντιδράσεις για φωτογραφία Κυρίζογλου μπροστά σε πορτρέτο του Κεμάλ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV