Η δημιουργική και καλλιτεχνική καριέρα του Χάρρυ Κλυνν δεν είναι η μόνη κληρονομιά που άφησε φεύγοντας. Η ενασχόλησή του με τον αγαπημένο του Απόλλωνα Καλαμαριάς ήταν άκρως επιτυχημένη και έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους παράγοντες στην Ελλάδα. Για αρκετά χρόνια διατέλεσε πρόεδρος της ποντιακής ομάδας και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, τόσο στους Ροσονέρι όσο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Οι ριζοσπαστικές και ανατρεπτικές ιδέες του αναμόρφωσαν τον Απόλλωνα σε όλα τα επίπεδα.
Το 1980 ο Χάρρυ Κλυνν επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από μια σειρά ετών που έκανε καριέρα στην Αμερική, και μαζί με μια παρέα φίλων του Απόλλωνα Καλαμαριάς αποφάσισε να αγοράσουν την ομάδα. Μετά από μια συμμετοχή στην Α΄ Εθνική το 1971, οι Κοκκινόμαυροι αγωνίζονταν στα… αλώνια της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής. Ο ίδιος ηγήθηκε της προσπάθειας και κατέστρωσε ένα πλάνο, οργανώνοντας την ομάδα σε επαγγελματικά και ευρωπαϊκά πρότυπα. Το όραμα του Χάρρυ Κλυνν για τον Απόλλωνα ήταν όχι απλώς να τον ανεβάσει στην πρώτη κατηγορία, αλλά να τον καθιερώσει εκεί.
Μετά από τρία χρόνια, τη σεζόν 1982-83, ο Απόλλων κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Β΄ Εθνική και ανέβηκε στα μεγάλα σαλόνια. Την προσπάθεια αγκάλιασαν οι φίλοι της ομάδας και στάθηκαν δίπλα της, γεμίζοντας το γήπεδο σε κάθε αγώνα.
Οι πρώτες μετοχές της ΠΑΕ Απόλλων, το χειμώνα του 1983, με πρώτο πρόεδρό της τον Χάρρυ Κλυνν. 53.000.000 δραχμές, το πρώτο μετοχικό κεφάλαιο (μετοχή του Απολλωνιστή Λευτέρη Παπαδόπουλου – φωτ. από το αρχείο του Μιχάλη Φωτιάδη)
«Ο Απόλλων χρωστά πολλά στον Χάρρυ Κλυνν, γιατί τον αναγέννησε και τον αναμόρφωσε. Ήταν ο καλύτερος πρόεδρος και παράγοντας που συνάντησα ως παίκτης. Έβγαλε την ομάδα από την αφάνεια των μικρών κατηγοριών και την καθιέρωσε στα μεγάλα σαλόνια», ανέφερε στο pontos-news.gr ο Γιώργος Βαζάκας, ο οποίος θυμήθηκε την πρώτη του χρονιά στην ομάδα: «Την πρώτη χρονιά στην Α΄ Εθνική τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά. Στον πρώτο γύρο είχαμε μόλις 5 βαθμούς, αλλά ο Χάρρυ Κλυνν δεν έπαψε να πιστεύει στην ομάδα. Με τις μεταγραφές που έκανε τον Ιανουάριο ενίσχυσε το ρόστερ και στον δεύτερο γύρο μαζέψαμε ακόμα 17 βαθμούς και με συνολικά 22 κρατηθήκαμε στην κατηγορία». Ο αμυντικός από τα Γρεβενά αποκτήθηκε το 1983 από τους Πόντιους και φόρεσε για επτά χρόνια τη φανέλα του Απόλλωνα, έχοντας μόνο καλές αναμνήσεις από τον Χάρρυ Κλυνν.
Ο Γιώργος Βαζάκας με τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς
«Ήταν πάντα δίπλα μας. Με τα αστεία του, και κυρίως με την αγάπη του, μας στήριζε πάντα. Επί των ημερών του μέναμε πάντα στα καλύτερα ξενοδοχεία, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. “Είναι θέμα πρεστίζ της ομάδας”, μας έλεγε. Και ποτέ κανένας παίκτης δεν έχασε ούτε… δραχμή από τον Απόλλωνα. Ήταν συνεπέστατος στις πληρωμές», συμπλήρωσε ο Γιώργος Βαζάκας.
Παρακαταθήκη οι ακαδημίες και το γήπεδο
Δύο είναι ίσως οι πιο σημαντικές κινήσεις που έκανε στον Απόλλωνα. Η πρώτη ήταν το γεγονός ότι δημιούργησε ακαδημίες, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε ούτε… σκέψη για πρωτάθλημα Νέων. «Η ακαδημία που δημιούργησε ο Χάρρυ Κλυνν δεν υπήρχε πουθενά. Μάζεψε ταλέντα από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Η ομάδα Νέων είχε ξεχωριστό προπονητή, αλλά έκανε προετοιμασία και προπονήσεις μαζί με την πρώτη. Όταν ο Γκουερίνο σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ανέλαβε προπονητής στη δεύτερη ομάδα. Από αυτήν προέκυψε μια γενιά ποδοσφαιριστών που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα και έκαναν καριέρα, όπως οι Βλαχούδης, Μπορμπόκης, Ιωαννίδης, Δημητριάδης», επισημαίνει ο Γιώργος Βαζάκας.
Το δεύτερο έργο που έκανε ο Χάρρυ Κλυνν και αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη στην ιστορία της ομάδας είναι η αναμόρφωση του γηπέδου της Καλαμαριάς. Μέσα σε τρία χρόνια, το χωμάτινο γήπεδο που είχαν χτίσει οι πρόσφυγες έδωσε τη θέση του σε ένα σύγχρονο στάδιο, με φυσικό χορτάρι.
Συνέντευξη του Χάρρυ Κλυνν στο περιοδικό Αγόρι την περίοδο 1985-1986
Αναμορφωτής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου
Οι ιδέες του για το ποδόσφαιρο δεν αφορούσαν μόνο τον Απόλλωνα, ο οποίος επί των ημερών είχε να επιδείξει μια υποδειγματική λειτουργία, αλλά ολόκληρο το πρωτάθλημα. Οι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν για θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η αναθεώρηση του νόμου 75. Το 1988 ανέλαβε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ομάδων A΄, B΄ και Γ΄ Εθνικής, την προεδρία της ΕΠΑΕ. Για πρώτη φορά οι ομάδες έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτεία, η οποία δέχτηκε να συζητήσει τα σοβαρά προβλήματα του ποδοσφαίρου. O Xάρρυ Kλυνν αναδιοργάνωσε την EΠAE σε σύγχρονες βάσεις, ήρθε σε επαφή με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώσεις, τη FIFA και την UEFA, και με μια ομάδα τεχνοκρατών προχώρησε σε ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις.
Οι κινήσεις που έκανε αποτέλεσαν τις βάσεις που πάνω τους στηρίχθηκαν όλες οι υγιείς προτάσεις και προσπάθειες που είχαν σαν σκοπό την πλήρη εξυγίανση του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Επί των ημερών του ξεκίνησε η στήριξη του ΟΠΑΠ προς τις ομάδες μέσω χορηγιών. Μετά από τρία χρόνια στην προεδρία της ΕΠΑΕ ο Χάρρυ Κλυνν αποχώρησε, καθώς ήρθε σε νέα ρήξη με την πολιτεία, αλλά και τις μεγάλες ΠΑΕ που δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε βαθιές τομές για την εξυγίανση.
Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργό απασχόληση με το ποδόσφαιρο, ωστόσο παρακολουθούσε πάντα τις εξελίξεις στον αγαπημένο του Απόλλωνα και όλες τις περιπέτειες που πέρασε η ομάδα τα τελευταία χρόνια.