Νέος γύρος συζητήσεων αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς. Ωστόσο, εμπόδια εμφανίζονται στον δρόμο για τη λύση, καθώς στα Σκόπια επιμένουν στην ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», παρά τα μηνύματα απόρριψης που στέλνει η Αθήνα.
Σε νέες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ υπερασπίζονται αυτή την επιλογή.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κάλεσε την Ελλάδα να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση την ονομασία της πΓΔΜ, χωρίς μάλιστα να συζητά για συνταγματική αναθεώρηση. Όπως τόνισε, όποια κι αν είναι η λύση στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, δύσκολα θα γίνει αναθεώρηση του συντάγματος, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων meta. Συμπλήρωσε ότι το «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν θέτει σε κίνδυνο αλλά αντιθέτως ενισχύει την ταυτότητα της χώρας του και υποστήριξε ότι δίνει στην Ελλάδα μία σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό.
«Αυτή η πρόταση εξετάστηκε στην πΓΔΜ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα, διανοούμενος ή απλός πολίτης που προσβάλλεται από αυτή την πρόταση. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Πρώτα, ας δούμε αυτή την πρόταση μέχρι τέλους και καλώ όλους στην Ελλάδα να την εξετάσουν, γιατί αξίζει», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε νέες δηλώσεις, υποστηρίζοντας θερμά την επιλογή «Μακεδονία του Ίλιντεν», ενώ ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αναλάβει την ευθύνη και θα παραιτηθεί.
«Αν υποστηρίζεις την πΓΔΜ, τότε σίγουρα υποστηρίζεις το “Μακεδονία του Ίλιντεν”», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο 1TV. Πρόσθεσε ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας».
Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της συνταγματικής αναθεώρησης για την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ. Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη του VMRO αν θέλει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.