pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χάρρυ Κλυνν: Από τη φτωχή ποντιακή οικογένεια, ο εμπορικότερος καλλιτέχνης

21/05/2018 - 12:56μμ
Χάρρυ Κλυνν: Από τη φτωχή ποντιακή οικογένεια, ο εμπορικότερος καλλιτέχνης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ευρύ κοινό τον γνώρισε ως σατιρικό καλλιτέχνη με αιχμηρές ατάκες που έσπαγαν κόκαλα. Ο Χάρρυ Κλυνν, όμως, ο δημοφιλής κωμικός και σατιρικός ηθοποιός ήταν κάτι παραπάνω: ένας ένθερμος Πόντιος με βαθιά πολιτική σκέψη. Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1940 στην Καλαμαριά, την οποία πάντα κουβαλούσε μέσα του. Ο κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γιος του Νίκου και της Κυριακής, αναγκάστηκε να βγει στο μεροκάματο από την ηλικία των πέντε ετών καθώς η προσφυγική οικογένεια τα έβγαζε δύσκολα πέρα. Παράλληλα πήγαινε στο σχολείο· αποφοίτησε από το Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Η ζωή του άλλαξε όταν κέρδισε το βραβείο σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη, ο οποίος του πρότεινε να τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Για τρία χρόνια υπήρξε ο δάσκαλος και καθοδηγητής του.

Εκείνη την εποχή ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, παράλληλα με τις σπουδές στη δραματική σχολή του Πέλλου Κατσέλη, εμφανιζόταν περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα. Στη συνέχεια, και για περίπου τρία χρόνια, δούλεψε ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος σε ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ.

Σημαντική ώθηση στην καριέρα του έδωσαν οι δύο ταινίες που συμμετείχε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το Γάμος αλά ελληνικά και Τα 201 καναρίνια, αλλά και οι συμμετοχές του σε παραστάσεις στο «Ακροπόλ» και στο «Χατζηχρήστου». Το 1964 ταξίδεψε για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ, ωστόσο έμελλε να μείνει για δέκα χρόνια στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική δούλεψε και ως stand up κωμικός, είδος σάτιρας που έφερε στην Ελλάδα, και ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις, και ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων σε περιοδικά της εποχής.

Στο Σικάγο παντρεύτηκε τη Χαρίκλεια με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Νίκο, τον Αποστόλη και την Κορίνα. Στην Ελλάδα η οικογένεια επέστρεψε το 1974 και ο Χάρρυ Κλυνν άρχισε να εργάζεται σε μπουάτ της Πλάκας και αργότερα σε νυχτερινά κέντρα. Ο πρώτος του δίσκος Για δέσιμο κυκλοφόρησε από την Columbia το 1978, ενώ οι δίσκοι που κυκλοφόρησε στη συνέχεια ήταν στις πρώτες θέσεις των charts.

Τον Δεκέμβριο του 1997 συμμετείχε και στο δίσκο Ποντιακή Ραψωδία που κυκλοφόρησε από τη ΒΑΣΙΠΑΠ προκειμένου να στηριχθεί ο Σύλλογος Ποντίων Παλιννοστούντων. «Μετρώ» τραγούδησε στα ποντιακά, αλλά και τα «Τρακόσια κοπρομούμουλα», τραγούδι με ευθεία αναφορά στη Βουλή.

Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χάρισαν τον τίτλο του «Εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας» σύμφωνα με την AGB, ενώ οι παραστάσεις του έσπαγαν κάθε εισπρακτικό ρεκόρ. Το 1998 παρουσίασε την πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Και μπορεί στο ευρύ κοινό έμεινε και ως «Τραμπάκουλας» (από το ρόλο σε τηλεοπτικά σατιρικά σκετς και τηλεταινίες), ωστόσο ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα με παρουσία στον καλλιτεχνικό αλλά και στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια τα κείμενα που ανέβαζε στην προσωπική του ιστοσελίδα που δημιούργησε το 1999 κατάφερναν να προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του Χάρρυ Κλυνν ήταν ο Απόλλωνας, η ομάδα της Καλαμαριάς στην οποία υπήρξε πρόεδρος τη δεκαετία του 1980. Όταν γύρισε από τις ΗΠΑ βρήκε την ομάδα να παίζει στη Β’ και στη Γ’ Εθνική και τότε μαζί με με άλλους Πόντιους αποφάσισε να ηγηθεί της προσπάθειας για την άνοδο. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι συνέβαλε στην απόκτηση του γηπέδου και στην ανάδειξη του Απόλλωνα σε ομάδα πρότυπο.

Για τρία χρόνια διετέλεσε και πρόεδρος της ΕΠΑΕ και οι προτάσεις του θεωρήθηκαν ότι θα μπορούσαν να αναμορφώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αποχώρησε από τα διοικητικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, όμως, και ειδικά η λατρεία του για τον Απόλλωνα τον έφερνε συχνά πυκνά στις εξέδρες με την ιδιότητα του φιλάθλου.

Ενεργό συμμετοχή είχε και στον ποντιακό χώρο. Συχνά τον καλούσαν για ομιλίες, παρουσιάσεις και παραστάσεις, ενώ δεν δίσταζε να πάρει δημόσια θέση για ζητήματα όπως τα περί εθνοκάθαρσης του Νίκου Φίλη. Σε μια ομιλία του ο εκδότης-συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης είχε επισημάνει ότι η «βόμβα μεγατόνων» που ακούει στο όνομα Χάρρυ Κλυνν δεν έχανε ευκαιρία μέσω των χορευτικών ή μέσω της μουσικής και της σάτιρας «να καθιερώνει βήμα-βήμα την κουλτούρα των Ποντίων στη συνείδηση του κοινού».

Από το 2006 ζούσε στη γενέτειρά του. Από την Καλαμαριά συνέχιζε να ζωγραφίζει και να εκδίδει ποιητικές συλλογές, ενώ είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος.

Ο Χάρρυ Κλυνν για ένα πολύ μεγάλο διάστημα ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ο θάνατος του γιου του Νίκου στις 7 Ιουνίου 2016 έπειτα από μάχη με τον καρκίνο επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την υγεία του. Σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Κυριακή. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στην Καλαμαριά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

16χρονος τραυματίστηκε από εκπυρσοκρότηση καραμπίνας στη Φιλιππιάδα

1/01/2026 - 9:31μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ποντιακός Σύλλογος Νέας Κερασούντας: Έρχεται η 1η Γιορτή Πιροσκί, και φέρνει μαζί της τρικούβερτο ποντιακό γλέντι

1/01/2026 - 2:13μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Ριφιφί με λεία 500 ευρώ σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών

1/01/2026 - 12:46μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Με χαμηλές θερμοκρασίες η υποδοχή του 2026

1/01/2026 - 8:29πμ
Στιγμιότυπο από την χιονισμένη Πάρνηθα 
(φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στα λευκά η Πάρνηθα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος λόγω χιονιού

31/12/2025 - 4:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες από το παρελθόν – Οι τροχονόμοι ξαναμπήκαν στα βαρέλια τους, σε Σύνταγμα και Λευκό Πύργο

31/12/2025 - 3:07μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μυστικά για σωστό posing στον φακό: Η Έλενα Γαλύφα δίνει τα πιο χρήσιμα tips στο MadWalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ

31/12/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη 45χρονη που «ξάφριζε» ηλικιωμένους παριστάνοντας την οικιακή βοηθό

31/12/2025 - 1:38μμ
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται βιολογική σταφίδα

31/12/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: pixabay.com / wokandapix)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Συνελήφθησαν 2 ανήλικοι που γρονθοκόπησαν και απείλησαν με σουγιά 15χρονο

31/12/2025 - 11:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγγενείς των θυμάτων παρηγορούν ο ένας τον άλλον κοντά στο μπαρ Le Constellation, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ξέσπασε η πολύνεκρη πυρκαγιά (φωτ.: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Κραν Μοντανά: Μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην Ελβετία – Νέοι άνθρωποι οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες

5 ώρες πριν
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης (φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)

Φιλανθρωπική βραδιά στην Πτολεμαΐδα με προσκεκλημένο τον Ματθαίο Τσαχουρίδη

5 ώρες πριν
(Πηγή: x.com/World_Breaking)

Ιράν: Νεκροί και συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας στην Τεχεράνη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μάκης Σαλτζίδης)

Ο Τύρναβος ετοιμάζεται για μεγάλο ποντιακό γλέντι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/Sylponmak)

Οι Πόντιοι του Μακροχωρίου είπαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς όπως τα παλιά τα χρόνια

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

16χρονος τραυματίστηκε από εκπυρσοκρότηση καραμπίνας στη Φιλιππιάδα

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign