Αν και δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που το Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, απέρριψε το νομοσχέδιο που έφερε το κόμμα Γες Ατίντ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ισραηλινοί βουλευτές ετοιμάζονται να επαναφέρουν το νομοσχέδιο, με φόντο και την επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Χθες ο Αμίρ Λοχάνα, βουλευτής του Λικούντ, της βασικής κεντροδεξιάς παράταξης στο Ισραήλ, ανέφερε ότι σύντομα θα καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα. Και ο Ιτζίκ Σχμούλι από την αντιπολιτευόμενη κεντροαριστερή Σιωνιστική Ένωση δήλωσε ότι θα καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τον επίσημο εορτασμό της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία στη Γάζα».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel στην ηλεκτρονική της έκδοση, το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων έχει τη στήριξη του υπουργού Μυστικών Υπηρεσιών Ίζραελ Κατζ, του υπουργού Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, και της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.
Το Ισραήλ είναι μία από τις χώρες που έχουν αποφύγει, παρά τις πιέσεις, να αναγνωρίσουν επισήμως της Γενοκτονία των Αρμενίων προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία. Ωστόσο στην παρούσα φάση, μετά και τη σφαγή στη Γάζα που πυροδότησε την ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Τελ Αβίβ, οι Ισραηλινοί βουλευτές ζητούν από το Κνεσέτ να προχωρήσει και στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων μαζί με το «αρμενικό Ολοκαύτωμα».
Το μόνο που μένει να αποδειχθεί μέχρι τον Αύγουστο (μόνο τότε μπορεί να κατατεθεί εκ νέου νομοσχέδιο παρόμοιο με αυτό που απορρίφθηκε τον Φεβρουάριο), είναι εάν το Κνεσέτ θα… τραβήξει και άλλο το σκοινί. Ο ηγέτης του Γες Ατίντ Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος στήριξε το νομοσχέδιο του Φεβρουαρίου, κάλεσε την κυβέρνηση όχι μόνο να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και να στηρίξει ανοιχτά τους Κούρδους και να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να πετάξουν την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ.
Διπλωματική πηγή ανέφερε στην Jerusalem Post ότι η κατάσταση είναι πολύ λεπτή και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.