pontosnews.gr
Πέμπτη, 3/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Στάσεις… βιβλιοθήκες για τους επιβάτες

1/05/2018 - 12:27μμ
Θεσσαλονίκη: Στάσεις… βιβλιοθήκες για τους επιβάτες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία ανέλαβε η δημοτική αρχή του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, καθιστώντας πιο ευχάριστο και πιο εποικοδομητικό τον χρόνο αναμονής σε μια στάση λεωφορείου. Οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τη γραμμή 64 του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) που συνδέει το Φίλυρο με το κέντρο της πόλης, θα μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο.

Μια πρωτότυπη βιβλιοθήκη έχει στηθεί εντός της στάσης, όπου οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν το βιβλίο της αρεσκείας τους.

Κι όταν έρθει το λεωφορείο θα μπορούν να το πάρουν μαζί τους και να συνεχίζουν την ανάγνωση κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Συνολικά, πέντε στάσεις του ΟΑΣΘ -τέσσερις στην περιοχή του Φιλύρου και μία στο Πανόραμα- έχουν μετατραπεί σε τέτοιους ξεχωριστούς χώρους διαβάσματος.

«Το πιο σημαντικό είναι πως οι ίδιοι οι δημότες αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία με τις στάσεις-βιβλιοθήκες και τις κρατούν ζωντανές. Έχουν υιοθετήσει τους χώρους και προσπαθούν να τους γεμίζουν με βιβλία. Ξεκινήσαμε την ιδέα με μία πέτρινη στάση την οποία μετατρέψαμε σε βιβλιοθήκη και καταφέραμε να φτάσουμε τις πέντε, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Η πρώτη βιβλιοθήκη σε στάση δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια. Σε εκείνη τοποθετήθηκαν περισσότερα από 100 βιβλία, σε ειδικά διαμορφωμένα ράφια που έχουν τη μορφή «δέντρου». Σε ανάλογο στυλ και ύφος διαμορφώθηκαν και οι υπόλοιπες στάσεις-βιβλιοθήκες, στις οποίες, εκτός από τα ξύλινα ράφια με τα βιβλία τοποθετήθηκαν παγκάκια αναμονής για τους επιβάτες, χώροι για εφημερίδες και περιοδικά καθώς και πίνακες ανακοινώσεων για τις εκδηλώσεις και δράσεις του δήμου.

 Οι επιβάτες-αναγνώστες των λεωφορείων έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δωρεάν το βιβλίο της αρεσκείας τους, να το διαβάσουν στη διαδρομή, να το κρατήσουν όσες ημέρες επιθυμούν και στη συνέχεια να το επιστρέψουν εκεί από όπου το δανείστηκαν. Η δημοτική αρχή, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των υπαίθριων αυτών βιβλιοθηκών, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους μαζί με το βιβλίο που δανείστηκαν, να επιστρέφουν κι ένα βιβλίο από την προσωπική τους συλλογή, έτσι ώστε να κρατήσει «συντροφιά» σε κάποιον άλλον επιβάτη.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Πάνος Ευστρατίου)

Για όσους απορούν ποια είναι η συμπεριφορά των χρηστών αυτών των ξεχωριστών βιβλιοθηκών, οι υπεύθυνοι αποκάλυψαν, μιλώντας στο «Πρακτορείο», πως υπάρχουν εκείνοι που προκαλούν φθορές στους συγκεκριμένους χώρους κι άλλοι που αποδεικνύονται «ξεχασιάρηδες» και δεν επιστρέφουν τα βιβλία, όμως υπάρχουν και αρκετοί ακόμη που έχουν «αγκαλιάσει» το συγκεκριμένο εγχείρημα και φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τους χώρους και να γεμίζουν ξανά και ξανά τα ράφια με βιβλία. Έτσι επιτυγχάνεται η ισορροπία που επιτρέπει την ύπαρξη και λειτουργία αυτών των ιδιότυπων δανειστικών βιβλιοθηκών.

Για τη μετατροπή των πέτρινων στάσεων σε πρωτότυπες βιβλιοθήκες και για την προσφορά των πρωτοποριακών υπηρεσιών πολιτισμού ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη τιμήθηκε με το βραβείο «Best City Awards 2016», ενώ την ιδέα «υιοθέτησαν» και αρκετοί ακόμη δήμοι της Ελλάδας.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αν. Καρυπίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: Διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων λόγω πυρκαγιάς κοντά στις γραμμές

2/09/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: hcg.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Από τα 35 γραμμάρια κοκαΐνης στα 1 εκατ. ευρώ σε real estate

2/09/2026 - 9:00μμ
Το ουκρανικό Antonov κοντά στο οποίο βρέθηκε το drone (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανία: Δύο συλλήψεις για τις επιθέσεις με drone στη Λειψία

2/09/2026 - 6:15μμ
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο 43χρονος άνδρας και η 38χρονη γυναίκα (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: Δίωξη για ανθρωποκτονία στο ζευγάρι και για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη στον 26χρονο

2/09/2026 - 4:51μμ
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οι δύο από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Κυψέλη. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: Προς νέα δικογραφία για ανθρωποκτονία – Τα τρία «κλειδιά»

2/09/2026 - 2:38μμ
Καπνός από τη φωτιά στην Κάρυστο. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Lefteris Ath)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Τρία μέτωπα – Το ένα κινείται προς την πόλη

2/09/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα του 112 – Στη μάχη έξι εναέρια μέσα

2/09/2026 - 12:11μμ
Το πιστόλι, η χειροβομβίδα, οι γεμιστήρες, τα φυσίγγια και το μεταλλικό ξιφίδιο που κατασχέθηκαν από το σπίτι του 68χρονου στην Κομοτηνή (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

«Vor V Zakone» στην Κομοτηνή: Ο τίτλος του υποκόσμου πίσω από τη σύλληψη του 68χρονου

2/09/2026 - 10:27πμ
Δημοσιογράφοι έξω από την πολυκατοικία της οδού Θάσου στην Κυψέλη. Σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε η σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Οι 15 μαχαιριές, ο πάγος και η ασύλληπτη εκδοχή του 43χρονου – Σήμερα οι απολογίες

2/09/2026 - 8:51πμ
Ομίχλη και σκόνη από την Αφρική στη Θεσσαλονίκη 
(φωτ. αρχείου: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβρίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Με αφρικανική σκόνη και (σχετικά) υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζεται η εβδομάδα

2/09/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής 
Αριστερής Συμπαράταξης Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MOTION TEAM)

Αλέξης Τσίπρας: Παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο μετάλλιο για τη μεικτή 4Χ100μ.

38 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ασπρόπυργος: Διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων λόγω πυρκαγιάς κοντά στις γραμμές

1 ώρα πριν
Η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη και το Κάστρο του Αγιασολούκ, το 2012 (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Μαρτυρία Μανώλη Χατζησάββα: Ρωτούσαμε τους φρουρούς «Πού μας πάτε;» κι αυτοί μας έκαναν αστεία. «Να σας σκοτώσουμε», μας λέγανε

1 ώρα πριν
Εικόνα από την εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η Θεσσαλονίκη κινείται», όπου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας μίλησε για τα έργα του Μετρό και τον Flyοver (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/Eurokinissi)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο τραπέζι η 24ωρη λειτουργία τα σαββατοκύριακα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Πέμπτο μετάλλιο για την Ελλάδα με τη Σπανουδάκη στα 200μ.

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV