pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Στάσεις… βιβλιοθήκες για τους επιβάτες

1/05/2018 - 12:27μμ
Θεσσαλονίκη: Στάσεις… βιβλιοθήκες για τους επιβάτες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία ανέλαβε η δημοτική αρχή του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, καθιστώντας πιο ευχάριστο και πιο εποικοδομητικό τον χρόνο αναμονής σε μια στάση λεωφορείου. Οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τη γραμμή 64 του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) που συνδέει το Φίλυρο με το κέντρο της πόλης, θα μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο.

Μια πρωτότυπη βιβλιοθήκη έχει στηθεί εντός της στάσης, όπου οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν το βιβλίο της αρεσκείας τους.

Κι όταν έρθει το λεωφορείο θα μπορούν να το πάρουν μαζί τους και να συνεχίζουν την ανάγνωση κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Συνολικά, πέντε στάσεις του ΟΑΣΘ -τέσσερις στην περιοχή του Φιλύρου και μία στο Πανόραμα- έχουν μετατραπεί σε τέτοιους ξεχωριστούς χώρους διαβάσματος.

«Το πιο σημαντικό είναι πως οι ίδιοι οι δημότες αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία με τις στάσεις-βιβλιοθήκες και τις κρατούν ζωντανές. Έχουν υιοθετήσει τους χώρους και προσπαθούν να τους γεμίζουν με βιβλία. Ξεκινήσαμε την ιδέα με μία πέτρινη στάση την οποία μετατρέψαμε σε βιβλιοθήκη και καταφέραμε να φτάσουμε τις πέντε, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Η πρώτη βιβλιοθήκη σε στάση δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια. Σε εκείνη τοποθετήθηκαν περισσότερα από 100 βιβλία, σε ειδικά διαμορφωμένα ράφια που έχουν τη μορφή «δέντρου». Σε ανάλογο στυλ και ύφος διαμορφώθηκαν και οι υπόλοιπες στάσεις-βιβλιοθήκες, στις οποίες, εκτός από τα ξύλινα ράφια με τα βιβλία τοποθετήθηκαν παγκάκια αναμονής για τους επιβάτες, χώροι για εφημερίδες και περιοδικά καθώς και πίνακες ανακοινώσεων για τις εκδηλώσεις και δράσεις του δήμου.

 Οι επιβάτες-αναγνώστες των λεωφορείων έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δωρεάν το βιβλίο της αρεσκείας τους, να το διαβάσουν στη διαδρομή, να το κρατήσουν όσες ημέρες επιθυμούν και στη συνέχεια να το επιστρέψουν εκεί από όπου το δανείστηκαν. Η δημοτική αρχή, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των υπαίθριων αυτών βιβλιοθηκών, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους μαζί με το βιβλίο που δανείστηκαν, να επιστρέφουν κι ένα βιβλίο από την προσωπική τους συλλογή, έτσι ώστε να κρατήσει «συντροφιά» σε κάποιον άλλον επιβάτη.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Πάνος Ευστρατίου)

Για όσους απορούν ποια είναι η συμπεριφορά των χρηστών αυτών των ξεχωριστών βιβλιοθηκών, οι υπεύθυνοι αποκάλυψαν, μιλώντας στο «Πρακτορείο», πως υπάρχουν εκείνοι που προκαλούν φθορές στους συγκεκριμένους χώρους κι άλλοι που αποδεικνύονται «ξεχασιάρηδες» και δεν επιστρέφουν τα βιβλία, όμως υπάρχουν και αρκετοί ακόμη που έχουν «αγκαλιάσει» το συγκεκριμένο εγχείρημα και φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τους χώρους και να γεμίζουν ξανά και ξανά τα ράφια με βιβλία. Έτσι επιτυγχάνεται η ισορροπία που επιτρέπει την ύπαρξη και λειτουργία αυτών των ιδιότυπων δανειστικών βιβλιοθηκών.

Για τη μετατροπή των πέτρινων στάσεων σε πρωτότυπες βιβλιοθήκες και για την προσφορά των πρωτοποριακών υπηρεσιών πολιτισμού ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη τιμήθηκε με το βραβείο «Best City Awards 2016», ενώ την ιδέα «υιοθέτησαν» και αρκετοί ακόμη δήμοι της Ελλάδας.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αν. Καρυπίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γραφείο στην πολεοδομία της Κατερίνης (φωτ. αρχείου: Δήμος Κατερίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Στις 11 οι συλλήψεις στην Πολεοδομία – Η ανακοίνωση του δήμου

2/11/2026 - 4:56μμ
Αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο  σε δρόμο του Αρχάγελλου, μετά το κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Μεγάλες καταστροφές στον Αρχάγγελο – «Αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο»

2/11/2026 - 3:16μμ
Ουράνιο τόξο, όπως το είδαν σε γειτονιά της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Agneta: Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

2/11/2026 - 2:36μμ
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης κάνει δηλώσεις μετά την κατάθεσή του για τα στημένα στο μπάσκετ. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννάκης: Κατάθεση για τους «στημένους» αγώνες – «Να θωρακίσουμε το ελληνικό μπάσκετ»

2/11/2026 - 1:27μμ
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Έφοδος των «αδιάφθορων» στην Πολεοδομία – Πληροφορίες για συλλήψεις

2/11/2026 - 12:41μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πλάκα: Σήμερα οι απολογίες των τριών κατηγορουμένων για την έκρηξη που στοίχισε έξι ζωές

2/11/2026 - 10:44πμ
(Φωτ.; ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Σοβαρές πλημμύρες από την κακοκαιρία – Χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα, απεγκλωβισμοί και κλειστά σχολεία

2/11/2026 - 8:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες ξεκινά η εβδομάδα – Πού αναμένονται ισχυρά φαινόμενα

2/11/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μάνη: Προθεσμία 48 ωρών στον 53χρονο που ομολόγησε τη δολοφονία του αδελφού του

1/11/2026 - 10:10μμ
Η ΜΚΟ είχε για έδρα της καφετέρια στην Καλαμαριά (φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δωρεές εκατομμυρίων μέσω της ΜΚΟ κατέληγαν σε πολυτελή ζωή και στημένους αγώνες – H έδρα της σε καφετέρια στην Καλαμαριά

1/11/2026 - 9:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταψύκτες σε κατάστημα της σουηδικής αλυσίδας ICA, μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη χώρα (πηγή: X / @InsiderGeo)

Χάκαραν και τα… ψυγεία: Κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pan-Macedonian Association of Western Australia/Facebook)

Περθ: Τα Δημήτρια ένωσαν την ελληνική Ομογένεια της Δυτικής Αυστραλίας

34 λεπτά πριν
Η νήσος Βέγκα στην Ανταρκτική, όπως καταγράφηκε από τον Landsat 9 στις 10 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: NASA Earth Observatory / Lauren Dauphin)

Ανταρκτική: Το παγωμένο «κρανίο» στις δορυφορικές εικόνες της NASA

59 λεπτά πριν
Γραφείο στην πολεοδομία της Κατερίνης (φωτ. αρχείου: Δήμος Κατερίνης)

Κατερίνη: Στις 11 οι συλλήψεις στην Πολεοδομία – Η ανακοίνωση του δήμου

1 ώρα πριν
Το σκήνωμα του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη και ο νέος ναός του στο Ιωνικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας (φωτ. αρχείου: Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας / nif.gr)

Νέα Ιωνία: Θυρανοίξια στον ναό του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη

2 ώρες πριν
Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη λεωφόρο Συγγρού, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τέλη κυκλοφορίας 2027: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια – Πληρωμή έως 31 Δεκεμβρίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV