pontosnews.gr
Κυριακή, 5/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η αιώνια κατάρα

3/05/2018 - 3:45μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Έθνος ανάδελφο» αποκάλεσε κάποτε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης το ελληνικό. «Αιώνια κατάρα» αποκαλούν κάποιοι άλλοι τη μοίρα του ελληνικού λαού να παραμένει περιχαρακωμένος πίσω από κομματικές, κοινωνικές ή ακόμη και οπαδικές(!) γραμμές, κόντρα στην εθνική συνείδηση ή στο αίσθημα ομόνοιας και αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό έθνος –όπως και το ελληνικό κράτος– ήδη από την περίοδο του Μεσοπολέμου είναι ένα από τα πλέον συνεκτικά στην πραγματικότητα της διεθνούς πολιτικής.

Ενώ πολλά Δυτικά και όχι μόνο κράτη αντιμετωπίζουν κινδύνους αποσχίσεων ή αιτήματα ενισχυμένων αυτονομήσεων, στην Ελλάδα μόνο ως ανέκδοτο εκλαμβάνονται παρόμοιες διατυπώσεις. Ίσως, όμως, αυτός είναι και ο λόγος που καμιά φορά «μας αρέσει να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας» και βασικά αναμεταξύ μας.

Είναι εκπληκτικό να μελετήσει κανείς την ιστορία των εμφυλίων της Ελληνικής Επανάστασης, τις μετέπειτα διασπάσεις μεταξύ αυτοχθόνων και ετεροχθόνων, τους τρικουπικούς και τους δεληγιαννικούς, τους βενιζελικούς και τους φιλοβασιλικούς, τους δεξιούς και τους αριστερούς. Εγγενής η τάση μας να επιστρέφουμε στο μικρό κύτταρο, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω συνέστησε την κιβωτό διάσωσης του ελληνισμού ανά τους αιώνες. Ο καθείς θέλει την ομάδα του, το τσιφλίκι του, το καπετανάτο του, αδυνατώντας να θέσει εαυτόν στη διάθεση κάποιου άλλου, πολύ απλά επειδή ο άλλος δεν ξέρει και δεν έχει υποφέρει όσα έχει υποφέρει ο ίδιος… Στην Ελλάδα ο ιδιώτης δεν είναι «idiot» με την ανάλογη δυνατότητα μετάφρασης του αγγλικού όρου, αλλά παραμένει η απόλυτη αυθεντία σε οποιοδήποτε θέμα και υπό οποιαδήποτε συνθήκη.

Αυτή η συλλογιστική ερμηνεύει και την προσήλωση των Ελλήνων σε μια συγκεκριμένη οργάνωση της οικονομίας, στη διατήρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στις αντίστοιχες αδυναμίες επιβολής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στη χώρα μας.

Προσοχή: Δεν το κατακρίνω. Κάθε άλλο. Το θεωρώ ευγενές χάρισμα βαθιά δημοκρατικής και αντιδεσποτικής συνείδησης. Ωστόσο, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση και δεν υπάρχει το περιθώριο να την αναπτύξουμε εντός του παρόντος. Για την ώρα θα ήθελα να σταθώ στην «αιώνια κατάρα», ήτοι στην αρνητική συνέπεια της ανωτέρω περιγραφόμενης ιδιοσυστασίας μας, με αφορμή τη συνέχιση του δημόσιου διαλόγου για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και κυρίως τις παρεμβάσεις του –ακαδημαϊκού– σιναφιού μου, χωρίς να εξαιρώ και τις δικές μου, μιας και η κατάρα είναι αιώνια επειδή είναι εγγενής και ακόμα και όταν τη διαπιστώνεις, δυσκολεύεσαι πολύ να την αποτινάξεις.

Τα ιδεολογήματα και οι στρατευμένες απόψεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, εν απουσία κάθε επιστημονικού ή έστω εθνικού προσήμου. Τις αντιπαλεύεις, τις αντικρούεις, πολλές φορές τις νικάς, και στο τέλος βρίσκεσαι στο ίδιο τραπέζι με τους ανθρώπους με τους οποίους έχεις τις ίδιες ανησυχίες και δώσατε έναν κοινό αγώνα διαφωνώντας εντέλει μαζί τους για το τι όνομα θα δώσετε στη νίκη σας! Περί αυτού πρόκειται, και ίσως ελάχιστοι να αντιλαμβάνονται τι προσπαθώ να πω, αλλά το πρόβλημά μας είναι ότι έχουμε λησμονήσει ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοί μας και προτιμούμε να διαπληκτιζόμαστε περί όνου σκιάς.

Οι επιστημονικές συγκλίσεις γίνονται στη βάση του πώς αναγιγνώσκεις την οντολογία του διεθνούς συστήματος.

Αν συμφωνήσουμε σε ό,τι έγραψε ο Robert Gilpin, τα υπόλοιπα περιττεύουν. Ας ονομαστούν η κατανομή ισχύος «παπαρούνα» και η διεθνής αναρχία «ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη)». Το θέμα είναι η ορθή περιγραφή του περιεχομένου. Θυμίζω τα λόγια του Gilpin: «σε έναν κόσμο πεπερασμένων πόρων και ανταγωνισμών σχετιζόμενων με τη διανομή των συγκεκριμένων πόρων, τα ανθρώπινα όντα συγκρούονται μεταξύ τους πρωτίστως ως μέλη συλλογικοτήτων-ομάδων και όχι κατά μόνας. Ο homo sapiens είναι ένα συλλογικό ον [σ.σ.: είδος το οποίο ζει σε φυλές] και η πίστη προς τη συλλογικότητα [σ.σ.: φυλή] για τους περισσότερους εξ ημών ορίζεται πάνω από κάθε άλλη συλλογικότητα εκτός της οικογένειας. Στον μοντέρνο κόσμο έχουμε προσδώσει το όνομα “εθνοκράτος” προς όλες τις αντιμαχόμενες φυλές και το όνομα “εθνικισμός” προς την εν λόγω μορφή πίστης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
Η Ανάσταση του Κυρίου διά χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος ΣΤ’)

16/06/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

13/06/2026 - 9:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο – Εκκενώνεται το Ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμων» – Δύσκολες στιγμές για τους κατοίκους

7 ώρες πριν
Οι έρευνες συνεχίζονται στα ερείπεια (φωτ.: EPA / Raúl Martínez)

Βενεζουέλα: Σχεδόν 3.000 οι νεκροί σύμφωνα με νέο προσωρινό απολογισμό

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: Πέρασε στους «8» το Μαρόκο με… Ουναΐ

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)

Ωραιόκαστρο: Μάχη με τις φλόγες δίπλα σε σπίτια – Εκκενώσεις, μηνύματα 112 και πύρινος κλοιός στη βόρεια Ελλάδα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εξάρχεια: Προφυλακίστηκε ο Τούρκος που ομολόγησε την εκτέλεση ομοεθνούς του στου Στρέφη

9 ώρες πριν
Ο ναός της Παναγίας στο Καρλόβασι μετά το σεισμό (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Σάμος: Τρία μνημεία ξαναβρίσκουν τη θέση τους – Αρχίζει η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign