pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εγκαινιάστηκε η πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του Κ. Φωτιάδη

29/04/2018 - 4:59μμ
Εγκαινιάστηκε η πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του Κ. Φωτιάδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ιστορία, ο πολιτισμός, η θρησκεία και η γενικότερα παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, έγγραφα, εισηγήσεις, έργα τέχνης με θέμα τη Γενοκτονία καθώς και διάφορες άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, αναδεικνύονται στην πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, που άνοιξε την αυλαία της την Παρασκευή 27 Απριλίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε ένα χώρο 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης και συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, παραβρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

«Είναι μία πολυθεματική έκθεση που σέβεται τους επισκέπτες της. Εκατό χρόνια οι ποντιακοί σύλλογοι, με τα εκατομμύρια των επιχορηγήσεων, δεν τόλμησαν να κάνουν κάτι ανάλογο. Τους ανοίγω το δρόμο για το 2019», τόνισε στο pontos-news.gr ο Κ. Φωτιάδης. 

Στα εγκαίνια, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέδειξε με το επιστημονικό του έργο το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στον χαιρετισμό του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 40 βιβλία που έχει γράψει για το θέμα αποτελούν «συγγραφικό οπλοστάσιο» για να διεκδικήσουμε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια την αναγνώριση της Γενοκτονίας. 


Από αριστερά: Κ. Φωτιάδης, Γ. Κόλα

Την ημέρα των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λευκώματος Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα εικαστικά έργα του Γιώργου Κόλα (Gjeorgj Kola), του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη που έχει κάνει εξαιρετικές δημιουργίες εμπνευσμένες από την Γενοκτονία των Ποντίων. Όποιος ενδιαφέρεται για το λεύκωμα μπορεί να το προμηθευτεί από το χώρο της εκθεσης. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πολυθεματική έκθεση το κοινό έχει την ευκαιρία να δει 180 έργα του ζωγράφου. Στον χαιρετισμό του, ο καλλιτέχνης τόνισε ότι όταν το 1991 ήρθε στην Ελλάδα,  χωρίς πρόσκληση, τον υποδέχθηκαν σαν να ήταν καλεσμένος. Όπως είπε, όταν φιλοξενήθηκε από Πόντιους στην Κοζάνη, ήρθε σε επαφή με τον χορό, τα τραγούδια και την ιστορία του λαού, που αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου του.

Ο Γ. Κόλα υπογράμμισε ότι μέσα από την τέχνη γνώρισε τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη –με τον οποίο τον δένουν οι δεσμοί της φιλίας– και ο ίδιος με το έργο του καθηγητή πήρε μαθήματα ιστορίας. 

Ιδιαίτερα τιμητικό χαρακτήρισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης το γεγονός ότι o Κ. Φωτιάδης πραγματοποίησε την έρευνα για την ανάδειξη της Γενοκτονίας όντας καθηγητής του ιδρύματος.


(Φωτ.: Στέλιος Κυριζάκης, Stilkir photography)

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη,η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης. Χαιρετισμό απέστειλαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας Ιβάν Σαββίδης και η καθηγήτρια Σύγχρονης Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ουρμπίνο Σίλβια Κουπίνι. Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ελένη Τσακιρίδου.


(Φωτ.: Στέλιος Κυριζάκης, Stilkir photography)

Μετά τα εγκαίνια, ακολούθησε μουσικό ταξίδι με τραγούδια από τον Πόντο στην Ανατολή, με τους καλλιτέχνες Χρήστο Καλιοντζίδη, Δημήτρη Ξενιτόπουλο, Βασίλειο Φωτιάδη, Πέλα Νικολαΐδου και Νίκο Σιδηρόπουλο.

  • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο pontos-news.gr από τον Γ. Κόλα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λύρες, πιροσκί και ποντιακό κρασί από την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω

11/12/2025 - 9:40μμ
Άποψη του οικισμού της Ίμερας στον Πόντο (φωτ.: «Η Έξοδος» τόμος Ζ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Γαλανού (ή Τσαχουρίδη): Εις όλο το διάστημα της λειτουργίας της καραντίνας απέθανον περί τις είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες

11/12/2025 - 8:45μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» ετοιμάζει τον ετήσιο χορό του

11/12/2025 - 7:16μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΕΝ Αν. Μακεδονίας & Θράκης: Όλα τα σημεία όπου μπορείτε να παραδώσετε αγαθά για το «Καλαθόπον»

11/12/2025 - 2:50μμ
Η εμβληματική φωτογραφία του αρμενικού ξεριζωμού (Armenian National Institute / Armin T. Wegner. Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρμενική και η ποντιακή νεολαία ενώνουν τις φωνές τους για μια βραδιά μνήμης για τις Γενοκτονίες των λαών

11/12/2025 - 11:57πμ
Το κτήριο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας (φωτ.: Τζ.Ρ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Με αίσθημα βαθιάς απώλειας αποχαιρετούμε την κυρία Ρίτα μας

11/12/2025 - 11:00πμ
Εικόνα από το 17ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις δεν θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή του κορυφαίου ποντιακού πολιτιστικού γεγονότος

11/12/2025 - 10:05πμ
(Φωτ.: Facebook Σύλλογος Ποντίων Κολονίας/Simeon Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό αντάμωμα-σταθμός: «Αργοναύτες» και «Κομνηνοί» έγιναν μια μεγάλη οικογένεια

11/12/2025 - 8:38πμ
Διάσημος πίνακας στο ανάκτορο «Αχίλλειον» της Κέρκυρας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο, έργο του Αυστριακού ζωγράφου Franz von Matsch (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by/2.0/)
ΠΟΝΤΟΣ

Η λατρεία του Αχιλλέα στον Πόντο, η Ολβία Ποντική και το μικρό νησί Λευκή

10/12/2025 - 9:24μμ
Μαθητές και μαθήτριες που βραβεύτηκαν από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Δήμος Πεντέλης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μελίσσια: Ξεχώρισαν οι άριστοι στα Βραβεία «Δημήτρη και Μιράντας Τομπουλίδη» – 33 χρόνια προσφοράς στην Παιδεία

10/12/2025 - 5:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Europa League: Κόλλησε στο μηδέν ο Παναθηναϊκός

7 λεπτά πριν

Σοκ στο Χέρφορντ της Γερμανίας: 16χρονος τραυματίστηκε βαριά με μαχαίρι σε χριστουγεννιάτικη αγορά

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Δεν τα κατάφερε στο Μιλάνο ο Παναθηναϊκός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EFP)

Η ειρήνη «σκοντάφτει» στο εδαφικό: ΗΠΑ, Ουκρανία και Ρωσία σε κρίσιμη καμπή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό U21: Χρυσό η Μαρεντάκη, ασημένιο η Ντε Ρέκε Μαρκούση

2 ώρες πριν
Ο νικητής της Eurovision το 2024, επιστρέφει το τρόπαιό του από τον διαγωνισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ (φωτ.: Instagram nemothings)

«Σεισμός» στη Eurovision: Ο Ελβετός νικητής του 2024 επιστρέφει το τρόπαιο μέσα στη θύελλα για το Ισραήλ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign