pontosnews.gr
Κυριακή, 26/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εγκαινιάστηκε η πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του Κ. Φωτιάδη

29/04/2018 - 4:59μμ
Εγκαινιάστηκε η πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του Κ. Φωτιάδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ιστορία, ο πολιτισμός, η θρησκεία και η γενικότερα παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, έγγραφα, εισηγήσεις, έργα τέχνης με θέμα τη Γενοκτονία καθώς και διάφορες άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, αναδεικνύονται στην πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, που άνοιξε την αυλαία της την Παρασκευή 27 Απριλίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε ένα χώρο 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης και συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, παραβρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

«Είναι μία πολυθεματική έκθεση που σέβεται τους επισκέπτες της. Εκατό χρόνια οι ποντιακοί σύλλογοι, με τα εκατομμύρια των επιχορηγήσεων, δεν τόλμησαν να κάνουν κάτι ανάλογο. Τους ανοίγω το δρόμο για το 2019», τόνισε στο pontos-news.gr ο Κ. Φωτιάδης. 

Στα εγκαίνια, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέδειξε με το επιστημονικό του έργο το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στον χαιρετισμό του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 40 βιβλία που έχει γράψει για το θέμα αποτελούν «συγγραφικό οπλοστάσιο» για να διεκδικήσουμε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια την αναγνώριση της Γενοκτονίας. 


Από αριστερά: Κ. Φωτιάδης, Γ. Κόλα

Την ημέρα των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λευκώματος Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα εικαστικά έργα του Γιώργου Κόλα (Gjeorgj Kola), του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη που έχει κάνει εξαιρετικές δημιουργίες εμπνευσμένες από την Γενοκτονία των Ποντίων. Όποιος ενδιαφέρεται για το λεύκωμα μπορεί να το προμηθευτεί από το χώρο της εκθεσης. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πολυθεματική έκθεση το κοινό έχει την ευκαιρία να δει 180 έργα του ζωγράφου. Στον χαιρετισμό του, ο καλλιτέχνης τόνισε ότι όταν το 1991 ήρθε στην Ελλάδα,  χωρίς πρόσκληση, τον υποδέχθηκαν σαν να ήταν καλεσμένος. Όπως είπε, όταν φιλοξενήθηκε από Πόντιους στην Κοζάνη, ήρθε σε επαφή με τον χορό, τα τραγούδια και την ιστορία του λαού, που αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου του.

Ο Γ. Κόλα υπογράμμισε ότι μέσα από την τέχνη γνώρισε τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη –με τον οποίο τον δένουν οι δεσμοί της φιλίας– και ο ίδιος με το έργο του καθηγητή πήρε μαθήματα ιστορίας. 

Ιδιαίτερα τιμητικό χαρακτήρισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης το γεγονός ότι o Κ. Φωτιάδης πραγματοποίησε την έρευνα για την ανάδειξη της Γενοκτονίας όντας καθηγητής του ιδρύματος.


(Φωτ.: Στέλιος Κυριζάκης, Stilkir photography)

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη,η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης. Χαιρετισμό απέστειλαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας Ιβάν Σαββίδης και η καθηγήτρια Σύγχρονης Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ουρμπίνο Σίλβια Κουπίνι. Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ελένη Τσακιρίδου.


(Φωτ.: Στέλιος Κυριζάκης, Stilkir photography)

Μετά τα εγκαίνια, ακολούθησε μουσικό ταξίδι με τραγούδια από τον Πόντο στην Ανατολή, με τους καλλιτέχνες Χρήστο Καλιοντζίδη, Δημήτρη Ξενιτόπουλο, Βασίλειο Φωτιάδη, Πέλα Νικολαΐδου και Νίκο Σιδηρόπουλο.

  • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο pontos-news.gr από τον Γ. Κόλα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

25/07/2026 - 11:50μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ελασσόνας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Σερβία

25/07/2026 - 10:00μμ
Αμερικανικό αντιτορπιλικό διασώζει έναν πρόσφυγα από τη θάλασσα. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τις εκδόσεις Δίσιγμα και περιλαμβάνονται στο έργο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Όσοι δεν κατάφερναν να ακολουθήσουν, πυροβολούνταν» – Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα αμερικανικά αρχεία

25/07/2026 - 9:33μμ
(Φωτ.: facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Σε εξέλιξη το 2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο, με θέμα «Genocides, Mass Atrocities and Human Rights»

25/07/2026 - 5:21μμ
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

25/07/2026 - 3:58μμ
Νέοι της Τραπεζούντας με μουσικά όργανα πάνω στη βάρκα «Αργώ», στο σκαρί της οποίας είναι γραμμένη η φράση «Ναυτική Εκστρατία». Η αχρονολόγητη καρτ ποστάλ εκδόθηκε από τον L. Apostolides στην ύστερη οθωμανική περίοδο
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Αργώ» της Τραπεζούντας: Μια μουσική «ναυτική εκστρατεία» στον Εύξεινο Πόντο

24/07/2026 - 7:53μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια νέα εστία μνήμης για τον Πόντο παίρνει μορφή στη Λευκόπετρα Ξάνθης

24/07/2026 - 5:04μμ
(Φωτ.: youtube/Apolas Lermi)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Τραπεζούντα στον Πόντο: Ο Απόλας Λέρμι τιμά τον Αχιλλέα Βασιλειάδη με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα

24/07/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: «Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς ιστορική γνώση και σεβασμό στη συλλογική μνήμη»

24/07/2026 - 2:27μμ
Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Λεβεντιά, λύρα και ποντιακός παλμός: Ο «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ζυγού Ξάνθης τίμησε την παράδοση

24/07/2026 - 9:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος με μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο της Συνόδου της UNESCO (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όλυμπος: Έρχεται η κρίσιμη απόφαση της UNESCO για την ένταξή του στην Παγκόσμια Κληρονομιά

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Greek Orthodox Archdiocese of Canada/Facebook)

Στις 19 Σεπτεμβρίου η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Καναδά Αποστόλου στο Τορόντο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Υπόθεση Ντογιάκου: Ποιος βρίσκεται πίσω από το σχέδιο επίθεσης – Οι νέες αποκαλύψεις

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Νεκρός 80χρονος στο διαμέρισμά του στο Γαλάτσι – Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ελασσόνας/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Σερβία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign