pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εγκαινιάστηκε η πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του Κ. Φωτιάδη

29/04/2018 - 4:59μμ
Εγκαινιάστηκε η πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του Κ. Φωτιάδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ιστορία, ο πολιτισμός, η θρησκεία και η γενικότερα παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, έγγραφα, εισηγήσεις, έργα τέχνης με θέμα τη Γενοκτονία καθώς και διάφορες άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, αναδεικνύονται στην πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, που άνοιξε την αυλαία της την Παρασκευή 27 Απριλίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε ένα χώρο 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης και συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, παραβρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

«Είναι μία πολυθεματική έκθεση που σέβεται τους επισκέπτες της. Εκατό χρόνια οι ποντιακοί σύλλογοι, με τα εκατομμύρια των επιχορηγήσεων, δεν τόλμησαν να κάνουν κάτι ανάλογο. Τους ανοίγω το δρόμο για το 2019», τόνισε στο pontos-news.gr ο Κ. Φωτιάδης. 

Στα εγκαίνια, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέδειξε με το επιστημονικό του έργο το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στον χαιρετισμό του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 40 βιβλία που έχει γράψει για το θέμα αποτελούν «συγγραφικό οπλοστάσιο» για να διεκδικήσουμε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια την αναγνώριση της Γενοκτονίας. 


Από αριστερά: Κ. Φωτιάδης, Γ. Κόλα

Την ημέρα των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λευκώματος Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα εικαστικά έργα του Γιώργου Κόλα (Gjeorgj Kola), του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη που έχει κάνει εξαιρετικές δημιουργίες εμπνευσμένες από την Γενοκτονία των Ποντίων. Όποιος ενδιαφέρεται για το λεύκωμα μπορεί να το προμηθευτεί από το χώρο της εκθεσης. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πολυθεματική έκθεση το κοινό έχει την ευκαιρία να δει 180 έργα του ζωγράφου. Στον χαιρετισμό του, ο καλλιτέχνης τόνισε ότι όταν το 1991 ήρθε στην Ελλάδα,  χωρίς πρόσκληση, τον υποδέχθηκαν σαν να ήταν καλεσμένος. Όπως είπε, όταν φιλοξενήθηκε από Πόντιους στην Κοζάνη, ήρθε σε επαφή με τον χορό, τα τραγούδια και την ιστορία του λαού, που αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου του.

Ο Γ. Κόλα υπογράμμισε ότι μέσα από την τέχνη γνώρισε τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη –με τον οποίο τον δένουν οι δεσμοί της φιλίας– και ο ίδιος με το έργο του καθηγητή πήρε μαθήματα ιστορίας. 

Ιδιαίτερα τιμητικό χαρακτήρισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης το γεγονός ότι o Κ. Φωτιάδης πραγματοποίησε την έρευνα για την ανάδειξη της Γενοκτονίας όντας καθηγητής του ιδρύματος.


(Φωτ.: Στέλιος Κυριζάκης, Stilkir photography)

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη,η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης. Χαιρετισμό απέστειλαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας Ιβάν Σαββίδης και η καθηγήτρια Σύγχρονης Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ουρμπίνο Σίλβια Κουπίνι. Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ελένη Τσακιρίδου.


(Φωτ.: Στέλιος Κυριζάκης, Stilkir photography)

Μετά τα εγκαίνια, ακολούθησε μουσικό ταξίδι με τραγούδια από τον Πόντο στην Ανατολή, με τους καλλιτέχνες Χρήστο Καλιοντζίδη, Δημήτρη Ξενιτόπουλο, Βασίλειο Φωτιάδη, Πέλα Νικολαΐδου και Νίκο Σιδηρόπουλο.

  • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο pontos-news.gr από τον Γ. Κόλα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

27/12/2025 - 8:44μμ
H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίικα τραγωδίας ‘ς σην Τραπεζούνταν – Οι λύρες παίρνουν φωτιά στο παρακάθ’

27/12/2025 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: arcturos.gr)

Αρκτούρος: Τα άγρια θηλαστικά της Ελλάδας απέκτησαν το δικό τους ασθενοφόρο

14 λεπτά πριν
Με Κλαυδία και DJs Playmen θα αλλάξουν χρόνο όσοι επιλέξουν το ΔΕΗ Xmas West Park, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση (φωτ.: xmaswestpark.gr)

Περιφέρεια Αττικής: Με την Κλαυδία η αλλαγή του χρόνου στο Πάρκο Τρίτση – Πλούσιο πρόγραμμα και στο Πεδίον του Άρεως

39 λεπτά πριν

Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο: Εγγυημένα 5 εκατ. ευρώ στο φινάλε του 2025 – Από 1 εκατ. ευρώ κερδίζουν όλοι οι λαχνοί της τυχερής πεντάδας

1 ώρα πριν
Ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Γιάλοβας, το οποίο μετέφερε ορισμένους από τους τραυματίες αστυνομικούς (φωτ.: Χ/ΒΡΤ)

Τουρκία: Αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε έφοδο κατά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: MotionTeam / Κώστας Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Έχασε τη μάχη η 71χρονη μετά τη φωτιά στην Κάτω Τούμπα – Εξιτήριο πήραν τα τρίδυμα

2 ώρες πριν
(Στιγμιότυπο από το βίντεο που συνοδεύει τη δυνταγή)

Μουχαλεμπί πολίτικο, το θρυλικό – Με την εγγύηση της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign