pontosnews.gr
Σάββατο, 18/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Χο Τσι Μινχ κάνει την Έδεσσα ελκυστικό τουριστικό προϊόν σε Βιετνάμ και Ταϊλάνδη

25/04/2018 - 2:15μμ
Εκδήλωση για τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο στην Έδεσσα - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη γνωριμία ενός δημοσιογράφου από την Έδεσσα, του Σόλωνα Γρηγοριάδη με τον πατέρα του έθνους του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ, το 1965, που έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα, προσπαθεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο ο Δήμος Έδεσσας. Η γνωριμία των δύο ανδρών, υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας και στο πλαίσιο συνέντευξης που δημοσιεύτηκε τότε στις εφημερίδες Ακρόπολη και Μακεδονία, έγινε γνωστή πριν από μερικά χρόνια από τον Τρύφωνα Σιβένα, μακρινό ξάδερφο και φίλο του Γρηγοριάδη.

Έκτοτε οι δημοτικές Αρχές της Έδεσσας έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Βιετνάμ, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια τουριστική διαδρομή στα βήματα του Χο Τσι Μινχ.

Στόχος είναι η προσέλκυση τουριστικού ρεύματος από την Ασία, δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού του Δήμου Ευάγγελος Κυριακού, που πριν από μερικές μέρες μαζί με αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την πόλη Νι Αν, τη γενέτειρα του Χο Τσι Μινχ με την οποία επίκειται αδελφοποίηση. Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης θα δημιουργηθεί και ένα πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών, στη μνήμη του Βιετναμέζου πολιτικού, δίπλα στη μεραρχία της Έδεσσας. Νωρίτερα, τον Μάρτιο, ο Δήμος είχε παρουσιάσει σχετική πρόταση με τίτλο «Τα βήματα του Χο Τσι Μινχ στην Ελλάδα».


Ο Χο Τσι Μινχ σε νεαρή ηλικία

Όπως τόνισε ο Ευάγγελος Κυριακού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Επιδιώκουμε τη δημιουργία θεματικής διαδρομής που θα σχετίζεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και θα περιλαμβάνει όλα τα σημεία στα οποία φέρεται να υπήρχαν στρατιώτες από το Βιετνάμ. Στόχος είναι η ανάδειξη του ειρηνικού έργου της Στρατιάς της Ανατολής που διαμορφώθηκε εκείνη την περίοδο στην περιοχή της Μακεδονίας και ειδικότερα στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Έδεσσας, της Βέροιας και της Σιάτιστας, που ουσιαστικά απαρτίζουν το Μακεδονικό Μέτωπο».

Το τουριστικό προϊόν ενδιαφέρει και το υπουργείο Τουρισμού, με την υπουργό Έλενα Κουντουρά να θέτει υπό την αιγίδα του όλες τις δραστηριότητες του Δήμου για την προβολή της πόλης ως τουριστικού προορισμού από την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.


Στο κέντρο ο Τρύφων Σιβένας ανάμεσα στον πρώτο πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα Μπιν Βου και τη γραμματέα του. Στα αριστερά ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Προκόπης Σιβένας και στα δεξιά ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και ο Ευάγγελος Κυριακού

Πώς ο Έλληνας δημοσιογράφος γνώρισε τον Χο Τσι Μινχ
Στόχος ήταν μια συνέντευξη με τον κομμουνιστή ηγέτη του Βιετνάμ. Ο Σόλων Γρηγοριάδης έφθασε στη χώρα το 1965. Στους ημίφως και με δύο προβολείς να φωτίζουν τον δημοσιογράφο, ο Χο Τσι Μινχ τον ρώτησε από που κατάγεται. Στο άκουσμα της λέξης «Έδεσσα», ο Χο Τσι Μινχ ρώτησε και πάλι: «Είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών;». Ο Έλληνας δημοσιογράφος σηκώθηκε από τη θέση του και οι δύο άνδρες χαιρέτησαν και πάλι ο ένας τον άλλον, ακόμη πιο θερμά, όπως συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι που συναντιούνται διαπιστώνουν ότι γνωρίζονται από παλιά.

Τότε ο Χο Τσι Μινχ αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Έδεσσας –και όχι μόνο–, καθώς κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα που τότε λεγόταν Βοδενά.

Η κουβέντα, μάλιστα, περιείχε ακόμη και λεπτομέρειες για τον κάμπο της Έδεσσας αλλά και αναφορές του θρυλικού ηγέτη του Βιετνάμ στην υγρασία του τόπου που του θύμιζε την πατρίδα του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ήταν μάγειρας και φωτογράφος στον γαλλικό στρατό και ακολούθησε συζήτηση για το παλιό νοσοκομείο, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχει στην αυλή του ένα δέντρο, το Τζίνγκο Μπιλόμπα, με προέλευση από την Ινδοκίνα, το οποίο φύτεψαν στρατιώτες της στρατιάς της Ανατολής (ανάμεσά τους και Βιετναμέζοι) για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να μην αναφέρθηκαν σε όσα δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Ακρόπολη και Μακεδονία όταν ο Σόλων Γρηγοριάδης (φωτ. δεξιά) επέστρεψε στην Ελλάδα, όμως ο ίδιος τα εκμυστηρεύτηκε στον Τρύφωνα Σιβένα που με τη σειρά του τα αποκάλυψε σε στελέχη του Δήμου Έδεσσας. «Ο Σόλων Γρηγοριάδης ακολούθησε τη συμβουλή του ηγέτη του Βιετνάμ να μην τα αποκαλύψει όλα αυτά τότε, για να προστατευτεί ο ίδιος ο δημοσιογράφος και η οικογένειά του καθώς εκείνο τον καιρό ο Χο Τσι Μινχ θεωρούνταν κάτι σαν τον Μπιν Λάντεν του σήμερα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού του Δήμου Έδεσσας, Ευάγγελος Κυριακού.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κηφισός: «Τρελή» κούρσα με πάνω από 200 χλμ/ώρα – Μεθυσμένος οδηγός συνελήφθη στο Περιστέρι

18/04/2026 - 3:09μμ
Αστυνομική δύναμη στο Ηράκλειο Κρήτη (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Νέα υποδιεύθυνση για το οργανωμένο έγκλημα – Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων σε λιμάνι και αεροδρόμιο

18/04/2026 - 2:42μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαγκαδάς: Της «έβγαλαν» τα θαμμένα χρήματα με… τρόπο – Είπαν ότι τα βλέπει drone και της πήραν 100.000 ευρώ

18/04/2026 - 1:02μμ
Φλόγες βγαίνουν από το διαμέρισμα όπου ζούσαν τα δύο αδέλφια στον Κολωνό, στην οδό Άργους (φωτ.: Facebook / ΚΟΛΩΝΟΣ NEW-S / Giorgos Vasileiou)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Δύο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα – Αδέρφια τα θύματα, μία γυναίκα στο νοσοκομείο

18/04/2026 - 9:13πμ
Με αλεξίσφαιρο γιλέκο και υπό ισχυρή αστυνομική δύναμη οδηγείται στα δικαστήρια Κεφαλονιάς ο ένας από τους κατηγορούμενους για το θάνατο της 19χρονης Μυρτώς. Παρασκευή 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: 
APOHXOS.GR / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αργοστόλι: Προφυλακίστηκαν οι τρεις για το θάνατο της 19χρονης Μυρτώς – Ένταση έξω από τα δικαστήρια

18/04/2026 - 8:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μεταβολή με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πτώση της θερμοκρασίας και ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο

18/04/2026 - 8:10πμ
Διασώστες ανασύρουν σορό νεαρής γυναίκας που εντοπίστηκε να επιπλέει στα νερά της Διώρυγας της Κορίνθου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στον Ισθμό: Νεκρή 17χρονη στη Διώρυγα της Κορίνθου

17/04/2026 - 10:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομικός της Βουλής: Τέσσερις φορές ισόβια και επιπλέον κάθειρξη για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών του

17/04/2026 - 8:15μμ
Το ηρώο των Ευζώνων του ν. Κιλκίς. Κάτω από την επιτύμβια στήλη αναπαύονται τα λείψανα των 9 Ευζώνων του 31ου Συντάγματος Πεζικού (11ος Λόχος) που πιάστηκαν όμηροι, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν το 1913 από τους βουλγαροκομιτατζήδες. (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύζωνοι: Τιμήθηκε η 85η επέτειος της ηρωικής Μάχης των Ευζώνων

17/04/2026 - 6:52μμ
Μπουλντόζα στην Πλατεία Ελευθερίας, Παρασκευή 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Prodromos Nikiforidis)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας – Από πάρκινγκ σε Πάρκο Μνήμης

17/04/2026 - 3:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κηφισός: «Τρελή» κούρσα με πάνω από 200 χλμ/ώρα – Μεθυσμένος οδηγός συνελήφθη στο Περιστέρι

22 λεπτά πριν
Αστυνομική δύναμη στο Ηράκλειο Κρήτη (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κρήτη: Νέα υποδιεύθυνση για το οργανωμένο έγκλημα – Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων σε λιμάνι και αεροδρόμιο

49 λεπτά πριν
Ο Κώστας Φέρρης στη συνέντευξη Τύπου για το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ, το 2010, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (φωτ. αρχείου: Κώστας Κατωμέρης)

Κώστας Φέρρης: Ο σκηνοθέτης του «Ρεμπέτικου» γίνεται 91 ετών και έχει ζήσει πολλά

1 ώρα πριν
Η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη και το μήνυμα για «διευκόλυνση» προς τον πρωθυπουργό

Λαζαρίδης: Παραιτήθηκε από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Στο επίκεντρο το κόστος για τη ΝΔ

2 ώρες πριν
Μετά το τέλος της παράστασης, η Ιρίνα Μπόικο με μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Νο 94 «Ελλάδα» (φωτ.: Facebook / Енотіта/Ενότητα/Еnоtіtа)

Κίεβο: Η Οδύσσεια στο Γυμνάσιο «Ελλάδα» – Τα παιδιά βρήκαν τη δική τους «Ιθάκη» μέσα στον πόλεμο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pixabay)

Λαγκαδάς: Της «έβγαλαν» τα θαμμένα χρήματα με… τρόπο – Είπαν ότι τα βλέπει drone και της πήραν 100.000 ευρώ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign