Με αντιαεροπορικά συστήματα S-300 Favorit ενδέχεται να προμηθεύσει η Ρωσία τη Συρία, υλοποιώντας συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2010 αλλά ακυρώθηκε κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ που είχε εκφράσει φόβους για τον εναέριο χώρο του.
Την πληροφορία της εφημερίδας «Kommersant» διέψευσε κατά κάποιο τρόπο, ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας πως «το ζήτημα της αποστολής δεν έχει αποφασιστεί ακόμα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η ρωσική εφημερίδα, η Ρωσία θα δώσει στην Συρία τους S-300 χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει κλιμακωτά ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που θα είναι σε θέση να προστατέψει τη Δαμασκό, αλλά και τα σημεία στα οποία βρίσκονται αεροπορικές δυνάμεις, από ενδεχόμενα πλήγματα. Ωστόσο η Kommersant επισημαίνει ότι το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μεταχειρισμένα συστήματα S-300. Παράλληλα, σημειώνει η εφημερίδα, στα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι S-300 θα βρίσκονται το πρώτο διάστημα Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα συντονίζουν τους Σύρους ειδικούς. Αν όμως το Ισραήλ αποφασίσει να πλήξει τα σημεία αυτά, οι συνέπειες, όπως εκτιμούν οι πηγές της εφημερίδας «θα είναι για όλους καταστροφικές».
Τι λέει το Κρεμλίνο και το ρωσικό ΥΠΕΞ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου ο Ντμίτρι Πεσκόφ , δεν σχολίασε το εν λόγω δημοσίευμα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η κατάσταση γύρω από την Συρία σε περίπτωση που δοθούν τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα στην Συρία. «Δεν θα προβώ σε κανένα σχόλιο αυτή τη στιγμή, απλώς θα υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά την δήλωση που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τα πυραυλικά πλήγματα κατά μιας κυρίαρχης χώρας, παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ότι τα πυραυλικά πλήγματα επιδείνωσαν την ατμόσφαιρα όσον αφορά την διευθέτηση του συριακού» είπε ο Πεσκόφ , προσθέτοντας ότι τα πλήγματα αυτά «κατέφεραν ένα μεγάλο πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και στο πνεύμα της συνεργασίας στο πλαίσιο της αναζήτησης πολιτικής λύσης».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.: russiatimes.org)
Την ερώτηση που δεν απάντηση ο Πεσκόφ την απάντησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Δεν μπορώ να πω ότι το ζήτημα έχει αποφασισθεί. Γνωρίζουμε τι είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ίδιος έχει συζητήσει τα ζητήματα αυτά με εκπροσώπους του δικού μας υπουργείου Άμυνας στον πλαίσιο των καθηκόντων που έχουμε αναλάβει ώστε να μην επιτρέψουμε η Συριακή Αραβική Δημοκρατία να βρεθεί ανεπαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει επιθετικές ενέργειες , παρόμοιες με αυτήν της 14ης Απριλίου», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Ποιες συγκεκριμένες αποφάσεις θα λάβει η ηγεσία της Ρωσίας μαζί με τους εκπροσώπους της Συρίας είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι « στην περίπτωση αυτή ασφαλώς δεν υπάρχει κανένα μυστικό και, ό,τι υπάρχει, θα ανακοινωθεί».
Πάντως οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ θα αντιδράσει έντονα σε μια τέτοια προοπτική, ενώ μερικοί άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να πλήξει τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι S-300.
Ο διευθυντής του Κέντρου Αναλύσεων Στρατηγικών και Τεχνολογιών Ρουσλάν Πούχοφ είναι πεπεισμένος ότι η αντίδραση του Ισραήλ όσον αφορά την αποστολή των S-300 στην Συρία θα είναι πολύ νευρική και πως αυτή την στιγμή στην Συρία « ο καθένας ψαρεύει σε θολά νερά».
- Πηγή: Kommersant, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ.