pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κιλκίς: Έλαμψε η ποντιακή παράδοση στο χορό των «Αργοναυτών» (φωτο)

21/04/2018 - 9:50μμ
Κιλκίς: Έλαμψε η ποντιακή παράδοση στο χορό των «Αργοναυτών» (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ποντιακή παράδοση έλαμψε στον ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Απριλίου 2018, στο κέντρο διασκέδασης «Θέατρο». Μέσα σε ζεστό και εορταστικό κλίμα, μέλη και φίλοι του συλλόγου διασκέδασαν μαζί σε ένα παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με Κιλκισιώτες μουσικούς, και με τα τμήματα χορού και παραστάσεων να κλέβουν τις εντυπώσεις. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των «Αργοναυτών», σε μία κατάμεστη αίθουσα, τα χορευτικά του συλλόγου, αποτελούμενα από 110 χορευτές και χορεύτριες παρουσίασαν τη δουλειά τους υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών και χοροδιδασκάλων τους Ελένης Ελευθεριάδου (τμήματα παιδικά και εφηβικό), Παραδείση Καλαμαρινού (τμήμα ενηλίκων Α) και Κωνσταντίνου Νικολαΐδη (τμήμα ενηλίκων και τμήμα παραστάσεων).

Από ενδυματολογικής πλευράς, παρουσιάστηκαν αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών, κυρίως από το βεστιάριο του συλλόγου, την επιμέλεια του οποίου έχει η Αντιγόνη Κοτσαπουϊκίδου. Στην ανακοίνωση των «Αργοναυτών» γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο τμήμα των παραστάσεων. Ένα τμήμα για το οποίο η διοίκηση της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» αισθάνεται «υπερηφάνεια» και αποτελεί «την κορωνίδα» των χορευτικών τμημάτων.

Τριάντα χορευτές, που επί ένα μήνα δούλεψαν εντατικά και επίμονα, παρουσίασαν μία εμπεριστατωμένη εργασία επάνω στους χορούς του Πόντου και συγκεκριμένα σε χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Αργυρούπολης, της Τραπεζούντας, της Ματσούκας και του Καρς. Επίσης, παρουσιάστηκαν φορεσιές της Τραπεζούντας, της Ματσούκας, της Σάντας, της Αργυρούπολης και της ευρύτερης περιοχής της Χαλδίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των φορεσιών, εξαρτημάτων και κοσμημάτων, που «έντυσε» το τμήμα παραστάσεων, ανήκει στο προσωπικό βεστιάριο του χοροδιδασκάλου Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, τον οποίο ο σύλλογος ευχαριστεί για την σημαντική προσφορά του. Η εθιμική προσέγγιση των χορών έγινε υπό το πρίσμα της παρουσίασης του εθίμου του Κλήδονα, με την Βίκη Παυλίδου να τραγουδά το παραδοσιακό τραγούδι «Λεμόνα» και να συγκινεί. Την επιμέλεια και παρουσίαση του εθιμικού δρώμενου είχε η γραμματέας του συλλόγου Λένα Σαββίδου.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στη λύρα και το τραγούδι, ήταν οι Στάθης Πορφυρίδης, Δημήτρης Δαμιανίδης και Θεόφιλος Αγγελίδης, στο νταούλι ο Μπάμπης Κιτσονίδης και ο Στέλιος Τερζόπουλος, στο κλαρίνο ο Γιώτης Γρηγοριάδης και στο αγγείο ο Γιώργος Ελευθεριάδης. 

  • Φωτογραφίες: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» / Χ. Μοσχοβίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα τάματα στον Πόντο: Όταν η πίστη γινόταν υπόσχεση και η ελπίδα έπαιρνε το δρόμο για τη Σουμελά

14/08/2026 - 4:07μμ
ΠΟΝΤΟΣ

14 Αυγούστου 1909: Από τα Κοτύωρα στη «Γιάσονος την Παναγίαν» για προσκύνημα

14/08/2026 - 10:20πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

13/08/2026 - 7:09μμ
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

13/08/2026 - 3:44μμ
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»
ΠΟΝΤΟΣ

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

13/08/2026 - 9:56πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάτοικοι της Ρούσσας συμμετέχουν εθελοντικά στην ανέγερση κατοικίας για νεαρό ζευγάρι του χωριού (Πηγή: Facebook / Παναγιώτης Καλακίκος)

Ρούσσα Έβρου: Ένα ολόκληρο χωριό χτίζει σπίτι για νεαρό ζευγάρι

2 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

25 λεπτά πριν
Ένα από τα ΙΧ που ενεπλάκησαν στο τροχαίο στην είσοδο της υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (φωτ.: onprevezanews.gr)

Άκτιο: Νταλίκα έπεσε πάνω σε ακινητοποιημένα ΙΧ – Οκτώ τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά

50 λεπτά πριν
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)

Τα τάματα στον Πόντο: Όταν η πίστη γινόταν υπόσχεση και η ελπίδα έπαιρνε το δρόμο για τη Σουμελά

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Χαλκιδική: Σε ισχύ και τον Δεκαπενταύγουστο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Ραφήνα & Λαύριο: Άρση απαγορευτικού από τις 16:00 – Πρόσθετα και τροποποιημένα δρομολόγια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV