Παράπλευρες απώλειες και στην… τέχνη έχει ο νέος ψυχρός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Μια διάσημη μπαλαρίνα των περίφημων μπαλέτων Μπολσόι είδε το αίτημά της για χορήγηση βίζας εργασίας από τις αμερικανικές αρχές να απορρίπτεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμμετάσχει σε ένα γκαλά που ήταν προγραμματισμένο στη Νέα Υόρκη.
Ο λόγος για την Όλγα Σμιρνόβα που δεν θα εμφανιστεί τελικά στο κέντρο Λίνκολν της Νέας Υόρκης.
Η διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα, μαζί με τον Ιταλό Τζάκοπο Τίσι, επίσης χορευτής των Μπολσόι, επρόκειτο να εμφανιστούν την Δευτέρα στο κέντρο Λίνκολν της Νέας Υόρκης, αλλά η υπηρεσία μετανάστευσης των ΗΠΑ αρνήθηκε να τους δώσει βίζα, όπως ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti η οργανώτρια αυτού του γκαλά.
«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από αυτήν την απόφαση. Πρόκειται για τις θεωρήσεις εισόδου που ζητάμε και λαμβάνουμε κάθε φορά για τους καλλιτέχνες μας», δήλωσε η Ιβ Χότζκινσον. Το θέατρο Μπολσόι ανέφερε ότι η άρνηση των αμερικανικών αρχών ενδέχεται να οφείλεται σε ένα «τεχνικό πρόβλημα» και ότι οι βίζες πιθανότατα δεν παραδόθηκαν εγκαίρως.
Έλλειψη προσωπικού και πιθανές συνέπειες στις πτήσεις
Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία, όπως και εκείνο της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον μειώθηκαν δραστικά μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, αλλά και τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Ρωσία Λόρενς Τόμπι εξήγησε στην εφημερίδα Nezavissimaia Gazeta ότι η ταχεία έκδοση θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους αθλητές και πιλότους δεν είναι πλέον βέβαιη, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο μέσος χρόνος για την έκδοση μιας βίζας για τις ΗΠΑ φτάνει σήμερα τις 250 ημέρες και είναι αδύνατον να κλείσει κανείς ραντεβού για να ζητήσει βίζα πριν από τα τέλη του έτους.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας πάντως σε ανακοίνωσή του εκφράζει την έκπληξή του για τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρόξενος και κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι «κατασκεύασε σκόπιμα» την αδυναμία έκδοσης θεωρήσεων ως «επιπρόσθετο μοχλό» για να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα. Το υπουργείο επέμεινε επίσης ότι είναι «αναγκαίο να χορηγούνται βίζες στους πιλότους της Aeroflot» γιατί διαφορετικά η εταιρεία μπορεί να υποχρεωθεί να διακόψει τις πτήσεις της με προορισμό τις ΗΠΑ.
- ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.