pontosnews.gr
Σάββατο, 18/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανακαλύφθηκαν 124 γονίδια που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών

17/04/2018 - 8:57μμ
Ανακαλύφθηκαν 124 γονίδια που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε 124 γονίδια που παίζουν μεγάλο ρόλο στο χρώμα των μαλλιών των ανθρώπων. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ρίχνουν τόσο άπλετο φως στο γενετικό υπόβαθρο του χρώματος των ανθρώπινων μαλλιών.

Από τα 124 γονίδια, τα 111 ήταν άγνωστο έως τώρα ότι εμπλέκονται στο χρώμα των μαλλιών. Η ανακάλυψη αναμένεται να έχει διάφορες πρακτικές εφαρμογές, από την εγκληματολογία έως τη βιολογία και την ιατρική.

Προηγούμενες μελέτες παρόλο που είχαν δείξει ότι το χρώμα των μαλλιών είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα γενετικών παραγόντων (σε ποσοστό έως 97%), δεν είχαν έως τώρα καταφέρει να φέρουν στο φως παρά μόνο 13 συγκεκριμένα γονίδια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Τιμ Σπέκτορ του Βασιλικού Κολεγίου (King’s College) του Λονδίνου και Μάνφρεντ Κάιζερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics, ανέλυσαν στοιχεία DNA από σχεδόν 300.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από φυσικού τους οι γυναίκες έχουν πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά από τους άνδρες και αυτό δείχνει ότι, στο πέρασμα του χρόνου και υπό την πίεση του εξωτερικού περιβάλλοντος και των πολιτισμικών επιρροών, τα γονίδια των δύο φύλων έχουν προσαρμοστεί ανάλογα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες ευρωπαϊκής καταγωγής έχουν διπλάσια πιθανότητα να είναι φυσικές ξανθές από ό,τι οι άνδρες ξανθοί. Από την άλλη, οι άνδρες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν μαύρα μαλλιά σε σχέση με τις γυναίκες.


(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί συμβαίνει αυτό, κάνοντας λόγο για «ένα συναρπαστικό μυστήριο» το οποίο αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω. Όπως είπε ο Σπέκτορ στο BBC, «για κάποιον λόγο τα ξανθά γονίδια που μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση επιμένουν στις γυναίκες, αλλά εξαφανίζονται στους άνδρες». 

Έτσι, οι ξανθές γυναίκες μπορεί να γεννήσουν ξανθά κορίτσια ή ξανθά αγόρια, αλλά συχνά τα τελευταία, όταν μεγαλώνουν, δεν διατηρούν τα γενετικά καθορισμένα ξανθά μαλλιά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή στα αγόρια –αλλά όχι στα κορίτσια– απενεργοποιούνται συχνότερα εκ των υστέρων, μέσω των λεγόμενων επιγενετικών μηχανισμών, τα ξανθά γονίδια. Μια πιθανότητα για την οποία συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι για εξελικτικούς λόγους, καθώς οι ξανθές γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν επιτυχία στους άνδρες, ενώ αντίστροφα η αντίστοιχη επιτυχία με τις γυναίκες συμβαίνει περισσότερο στους μελαχρινούς από ό,τι στους ξανθούς άνδρες.

Εξάλλου, χάρη στη νέα μελέτη –τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα– είναι δυνατό πλέον να προβλεφθεί σε σημαντικό βαθμό το χρώμα των μαλλιών από το γενετικό υλικό.

Η πρόβλεψη είναι καλύτερη για όσους έχουν μαύρα ή κόκκινα μαλλιά, αλλά πιο δύσκολη για τους ξανθούς και τους καστανούς.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μερικά από τα εμπλεκόμενα στο χρώμα των μαλλιών γονίδια σχετίζονται με ορισμένους καρκίνους (δέρματος όπως το μελάνωμα, γεννητικών οργάνων, προστάτη, ωοθηκών κ.ά.), πράγμα που θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση αυτών των παθήσεων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

16/10/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
Η Τζέιν Γκούντολ με τον χιμπατζή Pureri στον ζωωολογικό κήπο του Περθ, στην Αυστραλία, το 2008 (φωτ.: EPA / Jo Prichard)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τζέιν Γκούντολ: Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών η διάσημη πρωτευοντολόγος και ακτιβίστρια

1/10/2025 - 11:39μμ
Απεικόνιση του γαλαξιακού κύματος αστεριών (φωτ.: ESA/Gaia/DPAC, S. Payne-Wardenaar, E. Poggio et al)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Το τηλεσκόπιο «Γαία» εντόπισε κύμα που μετακινεί τα άστρα του γαλαξία μας

1/10/2025 - 10:36μμ
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «Protecting Children in the Digital Age» (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μητσοτάκης: Από 16 ετών και πάνω τα social media – Θα εξετάσουμε το μέτρο

24/09/2025 - 6:37μμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου φυτοφάγου δεινόσαυρου: Victor Feijó de Carvalho)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πορτογαλία: Ανακαλύφθηκε χαμένος κρίκος φυτοφάγων δεινοσαύρων

23/09/2025 - 3:53μμ
Τεράστια κύματα σαρώνουν ακτή της Ταϊβάν (φωτ.: αρχείο EPA / Daniel Ceng)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπερτυφώνας απειλεί Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ – Το πιο ισχυρό καιρικό φαινόμενο στη Γη

22/09/2025 - 12:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από το ΑΕΛ-ΟΣΦΠ της SUPERLEAGUE 2025-2026 (φωτ.: Γιώργος Ματθαίος / EUROKINISSI)

Super League: Ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-0 την ΑΕΛ

48 λεπτά πριν
Πολίτες διαδηλώνουν στη λεωφόρο Πενσυλβάνια στην Ουάσινγκτον DC (φωτ.:  EPA/LUKE JOHNSON)

Στους δρόμους οι Αμερικανοί: Διαδηλώνουν κατά του αυταρχισμού του Ντόναλντ Τραμπ

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/Νίκος Ασλανίδης)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στηρίζει τον Νίκο Ασλανίδη και στηλιτεύει την πρακτική των Τούρκων

2 ώρες πριν
Ο παίκτης της ΑΕΚ  Λούκας Λεκαβίτσιους (Α) μάχεται για την μπάλα με τον παίκτη της Καρδίτσας Νόα Χόρχλερ (2Α), κατά τη διάρκεια του αγώνα μπάσκετ ΑΕΚ - Καρδίτσα για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Greek Basketball League, στο γήπεδο Sunel Arena στα Άνω Λιόσια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Μοσχανδρέου)

Άνετη νίκη της ΑΕΚ επί της Καρδίτσας με 77-62

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Συνελήφθη πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας της Αττικής – Κατασχέθηκαν φωτοβολίδες, κοντάρια, μάσκες

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»)

7η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας και Ιστορίας στον Μαυρόβατο Δράμας

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign