Μπορεί το ΝΑΤΟ να μην θέλει να προκληθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμο για να προωθήσει τα οπλικά της συστήματα σε ευρωπαϊκές χώρες.
Την Τετάρτη η Ουάσινγκτον έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η πώληση όπλων σε κράτη-μέλη της Ευρώπης, συνολικής αξίας 4,7 δισ. δολαρίων.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενημερώθηκε ότι θα πουληθούν οπλικά συστήματα στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τη Σλοβακία που θα αγοράσει και F-16.
Τι θα αγοράσουν οι Ευρωπαίοι
Η αγορά δεκατεσσάρων F-16 από την Μπρατισλάβα θα της επιτρέψει να αντικαταστήσει παλαιότερα ρωσικά αεροσκάφη τύπου MiG-29. Η αξία αυτής της σύμβασης, που συμπεριλαμβάνει επίσης πυραύλους αέρος-αέρος και άλλο υλικό για αυτά τα αεροσκάφη, θα ανέλθει στα 2,91 δισ. δολάρια, με τα περισσότερα να προορίζονται για τη βιομηχανία Lockheed Martin.
«Τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα η Σλοβακία δεν έχουν διαλειτουργικότητα με αυτά των αμερικανικών δυνάμεων ή των συμμάχων στην περιοχή», σημείωσε η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων σε ανακοίνωσή της.
Η Μαδρίτη θα αγοράσει δεκαεπτά μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47F Chinook της Boeing. Μαζί με άλλο εξοπλισμό, το ύψος αυτής της σύμβασης θα ανέλθει σε 1,3 δισ. δολάρια.
Το Λονδίνο θα δαπανήσει 500 εκατ. δολάρια για τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, που είναι σε θέση να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης αλλά και επιδρομές και κατασκευάζονται από την General Atomics.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στις χώρες μέλη του NATO προκειμένου να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, καθώς επιχειρηματολογεί πως οι HΠΑ έχουν υπερβολικά μεγάλη συμβολή στη συλλογική ασφάλεια στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας και το βάρος πρέπει να κατανεμηθεί πιο δίκαια.