pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το σεμινάριο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών για την προφορική ιστορία

26/03/2018 - 7:27μμ
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το σεμινάριο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών για την προφορική ιστορία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με στόχο την ενημέρωση για την προφορική ιστορία, την αξία των προφορικών μαρτυριών, τις τεχνικές συλλογής και επεξεργασίας τους (συνεντεύξεις, απομαγνητοφωνήσεις, αποδελτιώσεις) και την αξιοποίησή τους παράλληλα με τις γραπτές πηγές στην έρευνα και ανάδειξη ιστορικών θεμάτων, πολλοί φοιτητές αλλά και απλός κόσμος παρακολούθησε το σεμινάριο που συνδιοργανώθηκε από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) και το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 22 Μαρτίου.

Διακεκριμένοι ομιλητές έκαναν εκτενή αναφορά στην αξία της προφορικής ιστορίας διαφωτίζοντας το ακροατήριο.

Το σεμινάριο άνοιξε ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και τους στόχους της Έδρας και εξήγησε τους λόγους της συνεργασίας με τους δύο άλλους συλλόγους στη διοργάνωση του σεμιναρίου. Αργότερα το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης Γιώργος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος τόνισε τις πολύπλευρες δράσεις του Συλλόγου με στόχο τη διάδοση του ποντιακού ελληνισμού στις επόμενες γενιές.


Κ. Χατζηκυριακίδης

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Βασίλης Γούναρης (καθηγητής Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων και διευθυντής Εργαστηρίου Βοηθητικών Επιστημών Ιστορίας), ο οποίος τόνισε τη σημασία της προφορικής ιστορίας στην επιστήμη. Στο βήμα ανέβηκε ύστερα ο Κ. Χατζηκυριακίδης κάνοντας μια αναδρομή στα δικά του φοιτητικά χρόνια και πώς μυήθηκε και ο ίδιος στην προφορική ιστορία μέσω του καθηγητή του Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του Γιώργου Αντωνίου (επίκουρος καθηγητής στην επώνυμη έδρα Εβραϊκών Σπουδών), της Ελένης Ιωαννίδου (ιστορικός – Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού) και της Μαρίας Καζαντζίδου (ιστορικός -Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού), οι οποίοι τόνισαν τη σημασία των προφορικών συνεντεύξεων και μαρτυριών στην Ιστορία.

Στόχος της Έδρας Ποντιακών Σπουδών μέσω της διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων, παράλληλα με την προβολή της σημασίας της προφορικής ιστορίας, είναι η συγκρότηση εθελοντικής ερευνητικής ομάδας για την εκπόνηση προγραμμάτων συγκέντρωσης προφορικών μαρτυριών (όπως λ.χ. για τον ελληνισμό της πρώην ΕΣΣΔ στον Εύξεινο Πόντο και την κεντρική Ασία, καθώς και στον ελλαδικό χώρο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ), και η δημιουργία σχετικού αρχείου προφορικής ιστορίας.

  • Πηγή: efxinospontos.gr.
  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Χρύσα Μαυρίδου (πρώτη αριστερά) στην κριτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή γαστρονομία: Ποιος θα κρατήσει ζωντανές τις συνταγές όταν φύγουν οι γιαγιάδες;

5/08/2026 - 11:21πμ
Η εκκλησία των Ταξιαρχών στο Σαχνό της Ματσούκας, κοντά στη Μονή Βαζελώνα, σε φωτογραφία του David Talbot Rice από το 1929 (πηγή: David Talbot Rice / Birmingham East Mediterranean Archive)
ΠΟΝΤΟΣ

Ματσούκα Πόντου: Η χαμένη εκκλησία των Ταξιαρχών και το μυστήριο της Παναγίας Πονολύτριας

4/08/2026 - 8:17μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

4/08/2026 - 1:45μμ
(Πηγή: facebook.com/Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Κρίσιμη καμπή στη δικαστική υπόθεσή του μετά την αναβολή της συνάντησης για το καθεστώς ασύλου

3/08/2026 - 11:50μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τουρισμός ή «ποντιακή προπαγάνδα»; Νέα αντιπαράθεση στην Τουρκία για τη Θεία Λειτουργία

3/08/2026 - 8:30μμ
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»
ΠΟΝΤΟΣ

«Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»: Δείτε τη μαθητική ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3/08/2026 - 6:00μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Ε. Μηλιώρης: Ο άνθρωπος που είχε στόχο ζωής να διασώσει την ιστορία και τη λαογραφία των Βουρλών

3/08/2026 - 4:40μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2/08/2026 - 10:34μμ
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2/08/2026 - 9:45μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Κρυονέρι του Δήμου Λαγκαδά, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Apostolis Mishopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυονέρι Λαγκαδά: Αποκαλύφθηκε μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Θρακιωτών και Μικρασιατών

2/08/2026 - 8:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Nexans Aurora, εξειδικευμένο πλοίο πόντισης υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων. Η γαλλική Nexans έχει αναλάβει το καλωδιακό σκέλος του Great Sea Interconnector (φωτ.: Nexans)

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Η Meridiam παίρνει την πλειοψηφία του GSI

19 λεπτά πριν
Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Ραμνούντας: Η άγνωστη καστροπολιτεία της Αττικής με δύο λιμάνια και το ιερό της Νέμεσης

43 λεπτά πριν
Κινητοποίηση των γερμανικών Αρχών  στο αεροδρόμιο της Λειψίας (πηγή: Χ / Visegrád 24)

Θρίλερ στη Λειψία: Το drone δίπλα σε ουκρανικό αεροσκάφος είχε εκρηκτική συσκευή – Υποψίες για Ρώσους πράκτορες

1 ώρα πριν
Καπνός από τη φωτιά στο Κορωπί, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Nou Vou)

Κορωπί: Φωτιά στα Δρίγγια – Ήχησε το 112, στη μάχη έξι εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Στο κέντρο διακρίνονται ο ταμίας Μανουήλ Τσιμίρης, ο πρόεδρος Μπιλ Παπαστεργιάδης και ο γραμματέας, αναπληρωτής καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής (πηγή: Neos Kosmos)

Μελβούρνη: Επιπλέον 6,02 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα μετά από δικαστική μάχη πέντε ετών

2 ώρες πριν
Σπίτι στο Πόρτο Γερμενό, μετά το πέρασμα της φωτιάς. Τρίτη 4 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πυρκαγιές σε Αττική και Βοιωτία: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες – Έως 50 σπίτια με ζημιές στο Πόρτο Γερμενό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign