pontosnews.gr
Κυριακή, 18/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Είστε παιδιά του Facebook και του Instagram, δεν χαίρεστε από κοντά την επικοινωνία με τον άλλον

17/03/2018 - 8:37μμ
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Είστε παιδιά του Facebook και του Instagram, δεν χαίρεστε από κοντά την επικοινωνία με τον άλλον
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με θερμούς πατρικούς λόγους και με «άνοιγμα» προς τη νεολαία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε την Παρασκευή 16 Μαρτίου στο Φανάρι τους μαθητές, τους καθηγητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και όλους όσοι συμμετέχουν στο 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, με τίτλο «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γεώργιος Θεοτοκάς». 

Μετά την τέλεση της Ακολουθίας της Δ’ στάσης των Χαιρετισμών, κατά την οποία χοροστάτησε, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα, που κατέκλυσε τον Πατριαρχικό Ναό, και ιδιαιτέρως στους μαθητές που ταξίδεψαν από πολλές χώρες για να λάβουν μέρος στο συνέδριο.

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, ο Πατριάρχης σας, ο πνευματικός σας πατέρας, να υποδέχομαι εδώ στο Φανάρι της Ιστορίας, εσάς, τα γεμάτα ελπίδα νιάτα, το μέλλον της φυλής μας. Βλέπω στο πρόσωπο του καθενός από εσάς, στα ζωηρά μάτια σας, μια πάλη. Αυτή η πάλη δεν είναι άλλη από αυτήν των ονείρων και των φιλοδοξιών σας με τα φουρτουνιασμένα κύματα απαισιοδοξίας της σύγχρονης εποχής. Είσθε νέοι, έχετε οράματα, σχέδια, κάνετε όνειρα για το μέλλον. Ονειρεύεσθε, και συγχρόνως αντιμετωπίζετε το χειρότερο πρόσωπο μιας κατ΄ όνομα κοινωνίας η οποία στερεί από τον άνθρωπο τη χαρά της ουσιαστικής κοινωνίας με τον συνάνθρωπο», είπε ο Πατριάρχης.

Και συνέχισε: «Είσθε τα παιδιά του Facebook και του Ιnstagram, αλλά οι συνήθειες της εποχής δεν σας αφήνουν να χαρείτε από κοντά την επικοινωνία με το πρόσωπο του άλλου! Αυτό συμβαίνει, αγαπητοί μας φίλοι, διότι κοινωνία με τον άλλο, σημαίνει αλληλοπεριχώρηση, κένωση, άδειασμα από εγωισμό, σημαίνει θυσία. Η κοινωνία μεταξύ των προσώπων δεν είναι απλή υπόθεση αλλά όχι και ακατόρθωτη. Η γνήσια κοινωνία, η αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία, είναι ο μεγάλος εχθρός του εγωισμού. 

»Δυστυχώς, εμείς ο μεγαλύτεροί σας, σας εγκαταλείψαμε πάνω από την οθόνη ενός λάπτοπ, σας πήραμε από το χέρι τις μπάλες και σας χαρίσαμε σύγχρονα κινητά, σας μαζέψαμε από τις εξοχές, σας στοιβάξαμε σε πόλεις τσιμεντουπόλεις –και σας εισαγάγαμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Σας στέλνουμε σε φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες για να γίνετε επιστήμονες, αλλά λησμονήσαμε να σας διδάξουμε ότι η αληθινή μόρφωση είναι η ανθρωπιά, είναι η αγάπη προς τον Θεό, τον συνάνθρωπο και προς τη κτίση, το περιβάλλον, δημιουργία ολόκληρη. Αυτή η μόρφωση, είναι η ατόφια και πραγματική ποίηση και λογοτεχνία του ανθρωπίνου γένους».

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή την τέλεση των Χαιρετισμών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Υπεραγία Θεοτόκο. «Μαθητεύουμε πια ως άνθρωποι στο εικονικό και απορρίψαμε την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο, τον ηγαπημένον του Θεού. Αυτή είναι η ρίζα όλων των φανερών και αφανών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουμε ως σημερινή τραγική πραγματικότητα. Όμως, παιδιά μας αγαπημένα, όλη αυτή η τραγικότητα της απομονώσεως και της ατομοκρατίας, συντρίβεται ευτυχώς εμπρός εις αυτό το εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου όπου μόλις αναγνώσαμε τα υπέροχα λόγια και βιώματα των Χαιρετισμών Της. 

»Συντρίβεται εμπρός εις αυτήν την εικόνα κάθε εικονική εκδήλωση του ανθρωπίνου είδους. Μπροστά στο καθαρό βλέμμα Της διαλύεται κάθε πονηρία και ψεύτικη κίνηση των καρδιών μας. Στην τρυφερότητά Της απέναντι μαλακώνουν οι σκληρυνθείσες από τον ατομοκεντρισμό ψυχές μας. Στην αγκαλιά Της βρίσκουν την αληθινή υπόστασή τους όλες οι εσωτερικές παρορμήσεις μας. […] Γι΄ αυτό και δικαίως Τη χαιρετίζουμε και τώρα και πάντοτε και γυρεύουμε από Εκείνην να γίνει η μεσίτρια της ειρήνης, της καταλλαγής, της συμφιλιώσεως, της αγαπητικής κοινωνίας και πολιτισμένης συνυπάρξεώς μας, της αποδοχής του αδελφού μας όπως είναι, και για να αποκαταστήσουμε, τη Βασιλεία των Ουρανών».

Κατόπιν προέτρεψε τους μαθητές: «Ανοίξτε τις καρδιές σας εδώ να γεμίσουν φως και ελπίδα. Αυτό ταιριάζει τόσο όμορφα με την ολάνθιστη νιότη σας. Και με αυτά τα εφόδια επιστρέψτε στα σπιτικά σας, στις οικογένειές σας, στους φίλους σας, στους συμμαθητές σας, στους τόπους σας, την Ελλάδα, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και στην δική μου γενέτειρα, στην Ίμβρο της καρδιάς και της νοσταλγίας μου. Επιστρέψτε εκεί και μοιραστείτε με όλους αυτά τα όμορφα βιώματά σας από την Πόλη και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, το κέντρο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. 

»Και μη φοβάστε να αγαπάτε και κυρίως να αγαπιέστε. Διότι είναι πιο δύσκολο να αγαπιέται κανείς από το να αγαπά.

»Αγαπήστε τον Τριαδικό μας Θεό, τη Ρωμηοσύνη μας, την πλούσια σε αξίες και ιδανικά ιστορία μας, την όμορφη παράδοση μας. Αγαπήστε στα γράμματα και την παιδεία. Μορφωθείτε και μορφώστε στις ψυχές σας την πιο υπέροχη ανθρώπινη εικόνα, τον Θεάνθρωπο Κύριο ο Οποίος έφθασε μέχρι του Πάθους και του Σταυρού, για να συναναστήσει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος και σύνολη τη δημιουργία Του, όση την κτίση».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσωπα των συντελεστών του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου, από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, αλλά και των καθηγητών που συνοδεύουν τους νέους: «Έχετε μέσα στα χέρια σας το μέλλον του Γένους μας. Διαμορφώστε την προσωπικότητα των μαθητών σας, ώστε να έχουν πίστη και αγάπη, αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό».

  • Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/
users/niekverlaan)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αποκαλύψεις για την Αγία Σοφία: Αφαίρεσαν 3.000 τόνους λάσπης – Βρήκαν κτίσματα αρχαιότερα από το μνημείο

18/10/2026 - 2:18μμ
Τα παιδιά της Ομογένειας κρατούν στα χέρια τους το βιβλίο της Μαρίας Δήμου, το οποίο προσέφερε ο Βύρων Νικολαΐδης με την ευχή να βοηθήσει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς
(φωτ.: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Δήμου «Οι Ρωμιοί της Πόλης…»

18/10/2026 - 1:22μμ
Η Μπέτυ Βαλάση στον ομώνυμο ρόλο της τηλεοπτικής σειράς «Λωξάντρα», που έκανε πρεμιέρα το 1980 (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μπέτυ Βαλάση: Οι μικρασιατικές ρίζες της «Λωξάντρας» και η οικογενειακή πληγή του 1922

17/10/2026 - 1:51μμ
(Φωτ.: ΗΛΙΟΤΕΧΝΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ερατώ – Μάνα Σμυρνιά»: Μια θεατρική μαρτυρία για τη Σμύρνη και τον ξεριζωμό

16/10/2026 - 11:17μμ
(Φωτ.: Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας: Βιβλίο και ντοκιμαντέρ για τα 104 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

16/10/2026 - 2:04πμ
(Φωτ:. Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας - Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας: Τίμησε την Παναγία Βουρλιώτισσα, τη θαυματουργή εικόνα από τα Βουρλά

15/10/2026 - 12:57μμ
Μία γυναίκα επισκέπτεται το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών «Ο Ταξιάρχης» μάς ξεναγεί στον Κεραμεικό

11/10/2026 - 10:08μμ
Ο χώρος όπου ο Γιώργος Σεφέρης έζησε και εργάστηκε ως πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1957 έως το 1962 (φωτ.: Greek News Agenda / John Kolikis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λονδίνο: Στο γραφείο του Σεφέρη, ανάμεσα σε επιστολές, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα

11/10/2026 - 10:12πμ
Γλυπτική σύνθεση στην οποία γυναικεία ολόσωμη μορφή στέκεται όρθια σε αυστηρή στάση προσοχής με το δεξί χέρι της σε ανάταση να δείχνει τον ουρανό. Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στη Νέα Ιωνία του Βόλου και είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή (1922), μετά την οποία υπήρξε αθρόα εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή (φωτ.: dimosvolos.gr/Νικόλας Παυλόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

8ο Μικρασιατικό Αντάμωμα: Από τη Νέα Ιωνία της Αττικής στη Νέα Ιωνία του Βόλου

8/10/2026 - 8:55μμ
Σκηνή από το «Hayalî’nin Hayali», που φέρνει στη σκηνή τις μνήμες της Ανταλλαγής (φωτ.: Δημοτικά Θέατρα Κωνσταντινούπολης / Tuğçe Keçeci)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Ο Καραγκιόζης αφηγείται τον ξεριζωμό Ρωμιών και Τούρκων

8/10/2026 - 5:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Greek Basketball League: Νίκη με… Ναν ο Παναθηναϊκός – Πέρασε από τα Ιωάννινα ο Ολυμπιακός

44 λεπτά πριν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια ομιλίας σε ναυτική βάση κοντά στην Μπρεστ (φωτ. αρχείου: EPA/Yoan Valat/POOL)

Γαλλία: Έκτακτο διάγγελμα Μακρόν μετά τη νύχτα «χάους» και τις μαζικές διαδηλώσεις

1 ώρα πριν
(Φωτ.: kontariotissa.gr)

Τραγωδία στην Πιερία: Δύο νεκροί από πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Κονταριώτισσα

2 ώρες πριν
(Πηγή: protothema.gr/orangepress.gr)

Σοβαρό τροχαίο στη Μεταμόρφωση – Εκσφενδονίστηκε στις γραμμές του Προαστιακού ο οδηγός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/
users/niekverlaan)

Αποκαλύψεις για την Αγία Σοφία: Αφαίρεσαν 3.000 τόνους λάσπης – Βρήκαν κτίσματα αρχαιότερα από το μνημείο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV