pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συρία: Οι βιασμοί χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα ως όπλο στον εμφύλιο

15/03/2018 - 8:38μμ
Συρία: Οι βιασμοί χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα ως όπλο στον εμφύλιο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι συμμαχικές τους πολιτοφυλακές έχουν πραγματοποιήσει βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών, κοριτσιών και ανδρών στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την τιμωρία κοινοτήτων που στηρίζουν την αντιπολίτευση, και οι πράξεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ. Στην έκθεσή τους οι ερευνητές διαπιστώνουν πως αντιπολιτευόμενες οργανώσεις στον παρατεταμένο συριακό εμφύλιο πόλεμο έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων, αν και αυτά είναι «σημαντικά λιγότερο συχνά».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις εκτέλεσαν γυναίκες, άνδρες και παιδιά με κατηγορίες για μοιχεία, εξανάγκασαν κορίτσια να παντρευτούν, και καταδίωξαν ομοφυλοφίλους.

Η 29σέλιδη έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς η Συρία εισέρχεται σήμερα στο όγδοο έτος του πολέμου, βασίζεται σε 454 συνεντεύξεις με επιζώντες, συγγενείς, αυτόπτες μάρτυρες, λιποτάκτες, δικηγόρους και ιατρικό προσωπικό.

Κυβερνητικές δυνάμεις βίασαν αμάχους και των δύο φύλων στη διάρκεια ερευνών σε σπίτια και χερσαίων επιχειρήσεων στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης, και αργότερα σε φυλάκια ελέγχου και σε κρατητήρια, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το νεότερο γνωστό θύμα είναι ένα κορίτσι 9 ετών.

«Βιασμοί γυναικών και κοριτσιών τεκμηριώνονται σε 20 παραρτήματα κυβερνητικών πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, και βιασμοί ανδρών και αγοριών τεκμηριώνονται σε 15 παραρτήματα», αναφέρεται στην έκθεση των ερευνητών του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες με επικεφαλής τον Πάουλο Πινέιρο –ο οποίος έχει καταρτίσει από το 2011 απόρρητους καταλόγους υπόπτων– δεν κατονομάζουν μεμονωμένους δράστες, όμως λένε πως έχουν τεκμηριώσει «πολυάριθμες» περιπτώσεις βιασμών από υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Τα παραρτήματα των υπηρεσιών πληροφοριών, στα οποία έλαβαν χώρα βιασμοί βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ντεράα, τη Χομς, τη Χάμα και τη Δαμασκό. Βιασμοί σημειώθηκαν επίσης στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια και στο παράρτημα της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεζέχ, αμφότερα κοντά στην πρωτεύουσα, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

«Σεξουαλική βία εναντίον θήλεων και αρρένων χρησιμοποιείται για να αποσπώνται ομολογίες και πληροφορίες, καθώς και ως τιμωρία και για να τρομοκρατηθούν αντιπολιτευόμενες κοινότητες», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα θύματα αντιμετωπίζουν αισθήματα ντροπής, κατάθλιψη, ακράτεια, ανικανότητα και αποβολές, καθώς και την απόρριψη από τις οικογένειές τους.

Οι ερευνητές «δεν βρήκαν στοιχεία για συστηματική πρακτική» εκ μέρους των ένοπλων οργανώσεων να χρησιμοποιούν σεξουαλική βία για να εμπνέουν φόβο, όμως δήλωσαν πως τέτοια επεισόδια σημειώθηκαν στο πλαίσιο σεχταριστικών επιθέσεων ή επιθέσεων αντεκδίκησης. Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Συρία, ερευνητές του ΟΗΕ έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών ότι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις επιβάλλουν «μεσαιωνικές τιμωρίες σε άνδρες που κατηγορούνται για ομοφυλοφιλία». Γυναίκες κατηγορούμενες για μοιχεία έχουν φονευθεί διά λιθοβολισμού από την ισλαμιστική οργάνωση Τζαμπάτ Φάτεχ αλ-Σαμ, ενώ (σύμφωνα με την έκθεση) τζιχαντιστές της οργάνωσης Τζαμπάτ αλ-Νούσρα έχουν ρίξει ομοφυλόφιλους από ταράτσα κτηρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ.Α.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κτήριο της εφημερίδας New York Times (NYT) στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)
ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Συμφωνία δισεκατομμυρίων για το πετρέλαιο στο τραπέζι των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία

3/10/2026 - 3:41μμ
Θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου – Σε πορτοκαλί συναγερμό το Νότιο Αιγαίο

3/10/2026 - 2:49μμ
Το επίμαχο αεροσκάφος της Flydubai που μετέφερε επιβάτες από την Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, στις 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα στοιχεία για την πτήση της flydubai: Ο συγκυβερνήτης επιτέθηκε με τσεκούρι στον πιλότο

3/10/2026 - 1:34μμ
Συνεχίζεται για 3η ημέρα το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: Αντώνης Ζουριδάκης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Σοβαρά προβλήματα και διακοπές κυκλοφορίας από την κακοκαιρία

3/10/2026 - 12:19μμ
Ρώσοι εκπρόσωποι, ανάμεσά τους ο Γιούρι Αντρέεβιτς Γκορλάτς (κέντρο) και διπλωμάτες, αναχωρούν μετά από συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 5 Ιουλίου 2019 (φωτ. αρχείου: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα ο Γιούρι Γκόρλατς

3/10/2026 - 11:09πμ
Εικόνα από το χθεσινό ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο (φωτ.: EPA/SERGEY KOZLOV)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα στη Βόρεια Γέφυρα του Κιέβου παραλύει τις μετακινήσεις στον Δνείπερο

3/10/2026 - 9:00πμ
ΕΛΛΑΔΑ

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Διαδικτυακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΔΕΘ

3/10/2026 - 8:33πμ
Κακοκαιρία στη Κρήτη. Περιοχή Γούβες του Δήμου Χερσονήσου (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Κρήτη – Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα

3/10/2026 - 8:08πμ
Στιγμιότυπο σπό το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Ζουριδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ήχησε 112 σε όλο το νησί για την κακοκαιρία – Κλειστοί δρόμοι και σχολεία

2/10/2026 - 11:53μμ
Από την εκκένωση της Γκράβας, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γκράβα: Δεν διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα

2/10/2026 - 10:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: myaade.gov.gr)

Εφορία: Κλίμακα εκπτώσεων στα πρόστιμα με βάση τον χρόνο αποδοχής της οφειλής

34 λεπτά πριν
Το κτήριο της εφημερίδας New York Times (NYT) στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)

New York Times: Συμφωνία δισεκατομμυρίων για το πετρέλαιο στο τραπέζι των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία

59 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε για το Σισμανόγλειο Ίδρυμα (2021)

Ιωάννα Κουτσουράδη: Την Κυριακή το ύστατο χαίρε στη Ρωμιά φιλόσοφο της Κωνσταντινούπολης

1 ώρα πριν
Θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου – Σε πορτοκαλί συναγερμό το Νότιο Αιγαίο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Ιστορική απόφαση για ένα… Πανοΰρ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει επισήμως το θεσμό των Ελλήνων, που επιμένει μέσα στον πόλεμο

2 ώρες πριν
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου ομόλογού του Ρούμεν Ράντεφ, η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου για την παράδοση-παραλαβή κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη  (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Επιστροφή 48 θησαυρών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα – Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV