pontosnews.gr
Πέμπτη, 3/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συρία: Οι βιασμοί χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα ως όπλο στον εμφύλιο

15/03/2018 - 8:38μμ
Συρία: Οι βιασμοί χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα ως όπλο στον εμφύλιο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι συμμαχικές τους πολιτοφυλακές έχουν πραγματοποιήσει βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών, κοριτσιών και ανδρών στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την τιμωρία κοινοτήτων που στηρίζουν την αντιπολίτευση, και οι πράξεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ. Στην έκθεσή τους οι ερευνητές διαπιστώνουν πως αντιπολιτευόμενες οργανώσεις στον παρατεταμένο συριακό εμφύλιο πόλεμο έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων, αν και αυτά είναι «σημαντικά λιγότερο συχνά».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις εκτέλεσαν γυναίκες, άνδρες και παιδιά με κατηγορίες για μοιχεία, εξανάγκασαν κορίτσια να παντρευτούν, και καταδίωξαν ομοφυλοφίλους.

Η 29σέλιδη έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς η Συρία εισέρχεται σήμερα στο όγδοο έτος του πολέμου, βασίζεται σε 454 συνεντεύξεις με επιζώντες, συγγενείς, αυτόπτες μάρτυρες, λιποτάκτες, δικηγόρους και ιατρικό προσωπικό.

Κυβερνητικές δυνάμεις βίασαν αμάχους και των δύο φύλων στη διάρκεια ερευνών σε σπίτια και χερσαίων επιχειρήσεων στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης, και αργότερα σε φυλάκια ελέγχου και σε κρατητήρια, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το νεότερο γνωστό θύμα είναι ένα κορίτσι 9 ετών.

«Βιασμοί γυναικών και κοριτσιών τεκμηριώνονται σε 20 παραρτήματα κυβερνητικών πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, και βιασμοί ανδρών και αγοριών τεκμηριώνονται σε 15 παραρτήματα», αναφέρεται στην έκθεση των ερευνητών του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες με επικεφαλής τον Πάουλο Πινέιρο –ο οποίος έχει καταρτίσει από το 2011 απόρρητους καταλόγους υπόπτων– δεν κατονομάζουν μεμονωμένους δράστες, όμως λένε πως έχουν τεκμηριώσει «πολυάριθμες» περιπτώσεις βιασμών από υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Τα παραρτήματα των υπηρεσιών πληροφοριών, στα οποία έλαβαν χώρα βιασμοί βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ντεράα, τη Χομς, τη Χάμα και τη Δαμασκό. Βιασμοί σημειώθηκαν επίσης στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια και στο παράρτημα της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεζέχ, αμφότερα κοντά στην πρωτεύουσα, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

«Σεξουαλική βία εναντίον θήλεων και αρρένων χρησιμοποιείται για να αποσπώνται ομολογίες και πληροφορίες, καθώς και ως τιμωρία και για να τρομοκρατηθούν αντιπολιτευόμενες κοινότητες», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα θύματα αντιμετωπίζουν αισθήματα ντροπής, κατάθλιψη, ακράτεια, ανικανότητα και αποβολές, καθώς και την απόρριψη από τις οικογένειές τους.

Οι ερευνητές «δεν βρήκαν στοιχεία για συστηματική πρακτική» εκ μέρους των ένοπλων οργανώσεων να χρησιμοποιούν σεξουαλική βία για να εμπνέουν φόβο, όμως δήλωσαν πως τέτοια επεισόδια σημειώθηκαν στο πλαίσιο σεχταριστικών επιθέσεων ή επιθέσεων αντεκδίκησης. Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Συρία, ερευνητές του ΟΗΕ έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών ότι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις επιβάλλουν «μεσαιωνικές τιμωρίες σε άνδρες που κατηγορούνται για ομοφυλοφιλία». Γυναίκες κατηγορούμενες για μοιχεία έχουν φονευθεί διά λιθοβολισμού από την ισλαμιστική οργάνωση Τζαμπάτ Φάτεχ αλ-Σαμ, ενώ (σύμφωνα με την έκθεση) τζιχαντιστές της οργάνωσης Τζαμπάτ αλ-Νούσρα έχουν ρίξει ομοφυλόφιλους από ταράτσα κτηρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ.Α.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: Διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων λόγω πυρκαγιάς κοντά στις γραμμές

2/09/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: x.com/SecRubio)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ουκρανία συζητούν για άδεια παραγωγής πυραύλων Patriot στο Κίεβο

2/09/2026 - 9:54μμ
(Φωτ.: hcg.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Από τα 35 γραμμάρια κοκαΐνης στα 1 εκατ. ευρώ σε real estate

2/09/2026 - 9:00μμ
(Φωτ.: EPA / Annabelle Gordon)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Να μετονομαστούν τα Στενά του Ορμούζ σε «Στενά Τραμπ»!

2/09/2026 - 7:40μμ
Το ουκρανικό Antonov κοντά στο οποίο βρέθηκε το drone (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανία: Δύο συλλήψεις για τις επιθέσεις με drone στη Λειψία

2/09/2026 - 6:15μμ
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο 43χρονος άνδρας και η 38χρονη γυναίκα (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: Δίωξη για ανθρωποκτονία στο ζευγάρι και για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη στον 26χρονο

2/09/2026 - 4:51μμ
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οι δύο από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Κυψέλη. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: Προς νέα δικογραφία για ανθρωποκτονία – Τα τρία «κλειδιά»

2/09/2026 - 2:38μμ
Καπνός από τη φωτιά στην Κάρυστο. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Lefteris Ath)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Τρία μέτωπα – Το ένα κινείται προς την πόλη

2/09/2026 - 1:50μμ
Υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο Καμπίμας της Βενεζουέλας (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Το νέο Δόγμα Μονρόε γράφεται με πετρέλαιο

2/09/2026 - 1:26μμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα του 112 – Στη μάχη έξι εναέρια μέσα

2/09/2026 - 12:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi

Αγία Αικατερίνη Σινά: Παρέμβαση των ΗΠΑ για το καθεστώς της ιεράς μονής

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Κύπελλο Ελλάδας: Με το δεξί ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Ατρόμητος στη League Phase – Βροχερό 0-0 στην Τούμπα

5 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Ελληνικής 
Αριστερής Συμπαράταξης Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MOTION TEAM)

Αλέξης Τσίπρας: Παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο μετάλλιο για τη μεικτή 4Χ100μ.

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ασπρόπυργος: Διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων λόγω πυρκαγιάς κοντά στις γραμμές

6 ώρες πριν
Η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη και το Κάστρο του Αγιασολούκ, το 2012 (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Μαρτυρία Μανώλη Χατζησάββα: Ρωτούσαμε τους φρουρούς «Πού μας πάτε;» κι αυτοί μας έκαναν αστεία. «Να σας σκοτώσουμε», μας λέγανε

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV