pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συρία: Οι βιασμοί χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα ως όπλο στον εμφύλιο

15/03/2018 - 8:38μμ
Συρία: Οι βιασμοί χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα ως όπλο στον εμφύλιο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι συμμαχικές τους πολιτοφυλακές έχουν πραγματοποιήσει βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών, κοριτσιών και ανδρών στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την τιμωρία κοινοτήτων που στηρίζουν την αντιπολίτευση, και οι πράξεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ. Στην έκθεσή τους οι ερευνητές διαπιστώνουν πως αντιπολιτευόμενες οργανώσεις στον παρατεταμένο συριακό εμφύλιο πόλεμο έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων, αν και αυτά είναι «σημαντικά λιγότερο συχνά».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις εκτέλεσαν γυναίκες, άνδρες και παιδιά με κατηγορίες για μοιχεία, εξανάγκασαν κορίτσια να παντρευτούν, και καταδίωξαν ομοφυλοφίλους.

Η 29σέλιδη έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς η Συρία εισέρχεται σήμερα στο όγδοο έτος του πολέμου, βασίζεται σε 454 συνεντεύξεις με επιζώντες, συγγενείς, αυτόπτες μάρτυρες, λιποτάκτες, δικηγόρους και ιατρικό προσωπικό.

Κυβερνητικές δυνάμεις βίασαν αμάχους και των δύο φύλων στη διάρκεια ερευνών σε σπίτια και χερσαίων επιχειρήσεων στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης, και αργότερα σε φυλάκια ελέγχου και σε κρατητήρια, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το νεότερο γνωστό θύμα είναι ένα κορίτσι 9 ετών.

«Βιασμοί γυναικών και κοριτσιών τεκμηριώνονται σε 20 παραρτήματα κυβερνητικών πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, και βιασμοί ανδρών και αγοριών τεκμηριώνονται σε 15 παραρτήματα», αναφέρεται στην έκθεση των ερευνητών του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες με επικεφαλής τον Πάουλο Πινέιρο –ο οποίος έχει καταρτίσει από το 2011 απόρρητους καταλόγους υπόπτων– δεν κατονομάζουν μεμονωμένους δράστες, όμως λένε πως έχουν τεκμηριώσει «πολυάριθμες» περιπτώσεις βιασμών από υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Τα παραρτήματα των υπηρεσιών πληροφοριών, στα οποία έλαβαν χώρα βιασμοί βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ντεράα, τη Χομς, τη Χάμα και τη Δαμασκό. Βιασμοί σημειώθηκαν επίσης στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια και στο παράρτημα της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεζέχ, αμφότερα κοντά στην πρωτεύουσα, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

«Σεξουαλική βία εναντίον θήλεων και αρρένων χρησιμοποιείται για να αποσπώνται ομολογίες και πληροφορίες, καθώς και ως τιμωρία και για να τρομοκρατηθούν αντιπολιτευόμενες κοινότητες», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα θύματα αντιμετωπίζουν αισθήματα ντροπής, κατάθλιψη, ακράτεια, ανικανότητα και αποβολές, καθώς και την απόρριψη από τις οικογένειές τους.

Οι ερευνητές «δεν βρήκαν στοιχεία για συστηματική πρακτική» εκ μέρους των ένοπλων οργανώσεων να χρησιμοποιούν σεξουαλική βία για να εμπνέουν φόβο, όμως δήλωσαν πως τέτοια επεισόδια σημειώθηκαν στο πλαίσιο σεχταριστικών επιθέσεων ή επιθέσεων αντεκδίκησης. Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Συρία, ερευνητές του ΟΗΕ έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών ότι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις επιβάλλουν «μεσαιωνικές τιμωρίες σε άνδρες που κατηγορούνται για ομοφυλοφιλία». Γυναίκες κατηγορούμενες για μοιχεία έχουν φονευθεί διά λιθοβολισμού από την ισλαμιστική οργάνωση Τζαμπάτ Φάτεχ αλ-Σαμ, ενώ (σύμφωνα με την έκθεση) τζιχαντιστές της οργάνωσης Τζαμπάτ αλ-Νούσρα έχουν ρίξει ομοφυλόφιλους από ταράτσα κτηρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ.Α.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 10χρονο παιδί υπέστη ανακοπή στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο

11/03/2026 - 9:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΗΣΑΠ: Άγνωστοι πέταξαν πέτρα σε συρμό τραυματίζοντας επιβάτη

11/03/2026 - 8:32μμ
Από την τελετή παράδοσης της νέας χάραξης της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Διόδια με βάση τα χιλιόμετρα στον Πατρών-Πύργου από την Παρασκευή

11/03/2026 - 8:03μμ
Αμερικανοί στρατιώτες και τεχνικό προσωπικό προετοιμάζουν πυρομαχικά στη βάση της RAF στα Κότσγουολντς της Βρετανίας, 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα να πλήξουμε στο Ιράν – Απειλές από την Τεχεράνη για «νόμιμους στόχους»

11/03/2026 - 7:39μμ
Η Ελένη Ζαρούλια μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, 21 Σεπτεμβρίου 2016 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια για τη Χρυσή Αυγή – Ποινή 5 ετών από το Εφετείο

11/03/2026 - 6:28μμ
Στιγμιότυπο από την κατεδάφιση της γέφυρας του Πανοράματος, τον περασμένο Ιανουάριο λόγω των εργασιών του FlyOver (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κλείνει για 48 ώρες η ανατολική εσωτερική περιφερειακή – Θα κατεδαφιστεί η γέφυρα του Αγίου Παύλου

11/03/2026 - 5:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή σε αριθμούς – Εκατοντάδες νεκροί και αμέτρητες επιθέσεις σε πλοία στο Στενό του Ορμούζ

11/03/2026 - 5:16μμ
Συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την ανακοίνωση των ποινών στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ίδιες ποινές σε Ρουπακιά και «διευθυντήριο» – Η απόφαση του Εφετείου

11/03/2026 - 4:52μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Την υπόθεση θανάτου της εκπαιδευτικού εξετάζει το υπουργείο Παιδείας – «Κάθε πτυχή θα εξεταστεί με σοβαρότητα και θεσμική ευθύνη»

11/03/2026 - 4:12μμ
Από αριστερά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2023, στο Ντουμπάι (φωτ.: . Γραφείο Τύπου ΟΗΕ/Mahmoud Khaled)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Ένδειξη αλληλεγγύης για την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες

11/03/2026 - 3:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greekorthodox.org.au)

Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος δίπλα στους νέους: «Η απάντηση στη σύγχυση του κόσμου είναι ο Χριστός»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

CEV Challenge Cup: Ο Παναθηναϊκός πήγε στο τάι-μπρέικ τη «μάχη» με τη Βαλεφόλια κι ο τίτλος θα κριθεί στη Γλυφάδα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Νέα ήττα για την Καρδίτσα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Προκριματικά Eurobasket 2027: Νέα ήττα από την Κροατία για την Εθνική Γυναικών

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

ENBL: Με άνεση στους «8» ο Ηρακλής

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Νίκησε στη Sunel Arena την Τόφας η ΑΕΚ για το 5/5

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign