pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στίβεν Χόκινγκ: Νίκησε το χρόνο και έγραψε ιστορία

14/03/2018 - 6:15μμ
Στίβεν Χόκινγκ: Δημοσιεύτηκε μεταθανάτια η τελευταία επιστημονική μελέτη του
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Χτυπημένος από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (νόσος του Λου Γκέρινγκ ή του κινητικού νευρώνα), ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε το 1964, ο Βρετανός Στίβεν Χόκινγκ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ, δεν σταμάτησε σε όλη του ζωή να αψηφά την αναπηρία του, βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνεί και έγινε ένας επιστήμονας παγκόσμιας αναγνώρισης. «Οι ελπίδες μου εκμηδενίστηκαν όταν ήμουν 21 ετών. Ό,τι συνέβη από τότε είναι μόνο μπόνους», είχε δηλώσει στη New York Times το 2004, αναφερόμενος στην ασθένειά του. Ανακοινώνοντας τη διάγνωσή τους οι γιατροί τού έδιναν μόνο μερικά χρόνια ζωής.

Η ασθένεια τού στέρησε προοδευτικά την κινητικότητα και τον περιόρισε σε αναπηρικό αμαξίδιο, αφήνοντάς τον σχεδόν παράλυτο και ανίκανο να μιλήσει, παρά μόνο μέσω ενός ηχητικού συνθεσάιζερ. «Έζησα πέντε δεκαετίες παραπάνω από όσο είχαν προβλέψει για μένα οι γιατροί. Προσπάθησα να κάνω καλή χρήση του χρόνου μου», είχε εξηγήσει το 2013, κατά την παρουσίαση του Hawking (Θεωρία των πάντων), της ταινίας για τη ζωή του. «Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, διακατέχομαι από την επιθυμία να εκμεταλλευτώ με τον καλύτερο τρόπο κάθε λεπτό», είχε πει. Παρά τα προβλήματα που του δημιούργησε η ασθένειά του, ο Χόκινγκ μπόρεσε να πολλαπλασιάσει τα στηρίγματα προκειμένου να μοιραστεί τις ανακαλύψεις του για τα μυστικά του σύμπαντος.

Μπεστ σέλερ
Μέσω της συγγραφής επιστημονικών άρθρων αλλά και ενός παγκόσμιου μπεστ σέλερ A brief History of Time (στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Χρονικό του χρόνου»), ο Στίβεν Χόκινγκ κατάφερε να εκφράσει τη μεγαλοφυΐα του και να μοιραστεί τις ανακαλύψεις του για τις μαύρες τρύπες. Αυτό το έργο επιστημονικής εκλαΐκευσης, που δημοσιεύθηκε το 1988, πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες. Πραγματεύεται τη δημιουργία του σύμπαντος και την επέκτασή του καθώς και τους νόμους που τη διέπουν. Προσιτό στους μη επαΐοντες, το βιβλίο συνέβαλε στο να γίνει ο διάσημος επιστήμονας μια μεγάλη δημόσια φυσιογνωμία της έρευνας, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό.

«Μια θαυμάσια ιστορία του χρόνου», στην οποία αναφέρεται επίσης στη μάχη του κατά της αρρώστιας, θα διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και η ταινία θα τιμηθεί με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα το 2015.

Η φήμη του Στίβεν Χόκινγκ τον οδήγησε επίσης να υποδυθεί τον εαυτό του σε σειρές όπως το «Star Trek» και «The Bing Bang Theory» ενώ εμφανίζεται ως καρτούν σε επεισόδια της σειράς «The Simpsons». Όπως και σε πολλές υποχρεώσεις που ανέλαβε παράλληλα με τη λαμπρή σταδιοδρομία του στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου ήταν κάτοχος της πιο διάσημης πανεπιστημιακής έδρας για μαθηματικούς που κάποτε κατείχε ο Ισαάκ Νεύτων, πατέρας της θεωρίας της βαρύτητας. «Η αναπηρία μου δεν αποτέλεσε έναν σημαντικό περιορισμό για τις έρευνές μου στον τομέα μου, που είναι εκείνος της θεωρητικής φυσικής», δήλωνε στο περιοδικό Science Digest το 1984. «Με βοήθησε κατά μία έννοια, προφυλάσσοντάς με από διαλέξεις και όλη τη διοικητική δουλειά που θα είχα σε διαφορετική περίπτωση», είχε τονίσει.


(Φωτ.: baumanrarebooks.com)

Τα τελευταία χρόνια συνέχισε την εργασία του για τη διάχυση της επιστημονικής έρευνας και ήταν ενεργός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Με σχεδόν 30.000 πρόσωπα να τον «ακολουθούν» στο Twitter, ήταν πάνω απ΄όλα παρών στο Facebook, όπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγγραφεί για να παρακολουθούν τις αναρτήσεις του.

«Να συνεχίσουμε να μιλάμε»
Ο Στίβεν Χόκινγκ έλεγε πως όφειλε στην υποστήριξη της οικογένειάς του το γεγονός ότι μπορούσε να διατηρήσει αυτόν τον αδιάπτωτο ρυθμό δραστηριότητας. «Πέτυχα μόνο χάρη στη σημαντική βοήθεια που έλαβα από τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τους συναδέλφους και τους φοιτητές μου», έλεγε. Μετά τον θάνατό του ορισμένα από τα λόγια του μοιάζουν σήμερα σαν παρακαταθήκη. «Για εκατομμύρια χρόνια, ο άνθρωπος ζούσε σαν ζώο. Στη συνέχεια κάτι συνέβη, το οποίο απελευθέρωσε τη δύναμη της φαντασίας μας. Μάθαμε να μιλάμε και να ακούμε. Οι πιο μεγάλες επιτυχίες της ανθρωπότητας επιτεύχθηκαν με το να συζητάμε, οι μεγαλύτερες αποτυχίες επειδή δεν μιλούσαμε (…) Με την τεχνολογία την οποία διαθέτουμε, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να μιλάμε», έλεγε ο Στίβεν Χόκινγκ.


Ο Στίβεν Χόκινγκ με τη σύζυγό του Ιλέιν (EPA / Boris Roessler)

Σύντομο ημερολόγιο της ζωής του
Οι βασικές ημερομηνίες στη ζωή του Βρετανού αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ είναι οι εξής:

  • 8 Ιανουαρίου 1942: Γεννήθηκε στην Οξφόρδη.
  • 1962: Λαμβάνει πτυχίο φυσικής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ξεκινά σπουδές αστρονομίας στο Cambridge. Το 1966 εκδίδει τη διδακτορική του εργασία με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων».
  • 1964: Μαθαίνει ότι πάσχει από μια εκφυλιστική ασθένεια, την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.
  • 1965: Παντρεύεται την Τζέιν Γουάιλντ, από την οποία χώρισε το 1995 για να παντρευτεί την Ιλέιν Μέισον.
  • 1974: Γίνεται στα 32 χρόνια του το νεότερο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, της διάσημης βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών.
  • 1979: Διορίζεται καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Cambridge, έδρα την οποία θα διατηρήσει για 30 χρόνια.
  • 1985: Ο Χόκιν χάνει οριστικά τη φωνή του αφού υποβλήθηκε σε τραχειοστομία εξαιτίας μιας πνευμονίας. Πλέον θα επικοινωνεί μέσω υπολογιστή και ενός φωνητικού συνθεσάιζερ.
  • 1988: Δημοσιεύει το βιβλίου του «Το χρονικό του χρόνου», στο οποίο εξηγεί με απλό τρόπο τις βασικές αρχές της κοσμολογίας. Το βιβλίο θα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα.
  • 2007: Πραγματοποιεί πτήση σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος.
  • 2014: Κυκλοφορεί η βιογραφική ταινία για τη ζωή του «Η θεωρία των πάντων» σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μαρς με πρωταγωνιστή τον Έντι Ρέντμεϊν, ο οποίος κέρδισε για την ερμηνεία του το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Χωρίς ρεύμα και νερό η Σίβηρη – Απεγκλωβισμός ατόμων από το Λιμενικό

13/08/2026 - 8:20μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Αχαρνές: Φωτιά στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά – Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα

13/08/2026 - 7:15μμ
Πυρκαγιά στη Σιβήρη Χαλκιδικής,  Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Ενισχύονται διαρκώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Σίβηρη και Φούρκα – Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά

13/08/2026 - 5:42μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)
ΕΛΛΑΔΑ

Κάρπαθος: Δραπέτης φυλακών έκλεψε δωμάτιο ξενοδοχείου και επιχείρησε να φύγει με πλοίο

13/08/2026 - 4:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Μεγάλη φωτιά στη Σίβηρη – 112 για απομάκρυνση των κατοίκων

13/08/2026 - 4:14μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Ακυρώθηκαν οι άδειες λειτουργίας τριών παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων

13/08/2026 - 2:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Παιδείας: Ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ

13/08/2026 - 12:49μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κίμωλος: Στον Πειραιά η σορός του 17χρονου – Ελέγχονται πιστοποιητικό και ηλεκτρολογική εγκατάσταση

13/08/2026 - 11:56πμ
Θηλυκό κουνούπι του γένους Culex, φορέα μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου (φωτ.: CDC / James Gathany)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 45 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα – 16 ασθενείς σε ΜΕΘ

13/08/2026 - 10:44πμ
Στην Αχαράβη, την παραλία της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βοριάδες έως 8 μποφόρ και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές στο «5»

13/08/2026 - 8:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Χαλκιδική: Χωρίς ρεύμα και νερό η Σίβηρη – Απεγκλωβισμός ατόμων από το Λιμενικό

17 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ /Sebastien Nogier)

Γαλλία: Έκλεψαν συλλεκτικές κάρτες Pokémon αξίας 80.000 ευρώ

46 λεπτά πριν

Αχαρνές: Φωτιά στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά – Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα

1 ώρα πριν

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

1 ώρα πριν

Νέα Κίος: Μεγάλο μικρασιατικό γλέντι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κιανά 2026»

2 ώρες πριν
(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για το φόρο σε δωρεές, χαρτζιλίκια και μεταφορές χρημάτων μεταξύ συγγενών μέσω IRIS

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign