pontosnews.gr
Κυριακή, 29/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περισσότεροι από 7.500 μαθητές από 80 εθνικότητες πέρασαν από τα θρανία του «Οδυσσέα» σε 20 χρόνια

12/03/2018 - 9:19μμ
Περισσότεροι από 7.500 μαθητές από 80 εθνικότητες πέρασαν από τα θρανία του «Οδυσσέα» σε 20 χρόνια
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περισσότεροι από 7.500 μαθητές από 80 εθνικότητες έχουν περάσει από τα θρανία του Σχολείου Αλληλεγγύης «Οδυσσέας» στα 20 χρόνια λειτουργίας του, για να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής, γαλλικής, γερμανικής και ρωσικής γλώσσας εντελώς δωρεάν.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων ζωής, το Σχολείο, που στηρίχθηκε μόνο στην εθελοντική εργασία εκπαιδευτικών, διοργανώνει την Τετάρτη 14 Μαρτίου, στις 19:00, στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής, εκδήλωση με ομιλητές τον Δημήτρη Καπέτη, ιδρυτικό μέλος του «Οδυσσέα», τη Σούλα Μητακίδου, καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, και τη Δέσποινα Κακατσάκη, διδάσκουσα στον «Οδυσσέα».

«Τα πρώτα χρόνια μαθητές του “Οδυσσέα” ήταν στην πλειονότητά τους Αλβανοί και άνθρωποι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Οδυσσέα», Αντώνης Γαζάκης.

Το σχολείο λειτουργεί καθημερινά στην Αισώπου 24, κοντά στον Βαρδάρη, σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί από τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στηρίζεται στην εθελοντική εργασία, ενώ τα αναλώσιμα προέρχονται από δωρεές. 

«Μαθητές μας είναι και Έλληνες οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών, καθώς και αλλοδαποί οι οποίοι θέλουν να δώσουν εξετάσεις γλωσσομάθειας που είναι προαπαιτούμενο για να πάρουν άδεια μακροχρόνιας παραμονής» διευκρινίζει ο Αντ. Γαζάκης, προσθέτοντας ότι από το 2000 δημιουργήθηκε από μαθητές και θεατρική ομάδα.

Σεισάχθεια για τον «Οδυσσέα»
Αν και το έργο του Σχολείου είναι γνωστό εδώ και δύο δεκαετίες, εντούτοις από το 2012 αντιμετωπίζει μια οικονομική περιπέτεια καθώς, ύστερα από έλεγχο των λογιστικών του βιβλίων από την Εφορία, του επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους πάνω από 70.000 ευρώ για τυπικές και γραφειοκρατικές παρατυπίες στα λογιστικά του βιβλία. Σύμφωνα με υπεύθυνους του «Οδυσσέα», οι παρατυπίες συνίσταντο κυρίως σε λογιστικές παραλείψεις που παρουσίαζαν τα –εκ του νόμου μη φορολογητέα– έσοδα του Σχολείου, κατά πολύ λιγότερα από τα έξοδα της περιόδου 2001-09, και σε εκπρόθεσμη προσκόμιση αποδείξεων είσπραξης και πάλι μη φορολογητέων ποσών της ίδιας περιόδου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 κινήθηκε και αυτόφωρη διαδικασία εις βάρος του νόμιμου υπεύθυνου του «Οδυσσέα» Αντώνη Γαζάκη, καθώς τα επιβληθέντα πρόστιμα του 2012 μετατράπηκαν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο λόγω αδυναμίας καταβολής των χρημάτων.

Η Γενική Συνέλευση των μελών του «Οδυσσέα» αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση των οφειλών και την αποπληρωμή του ποσού των σχεδόν 78.000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, σε δόσεις, και ταυτόχρονα να επιδιώξει την πολιτική ρύθμιση του ζητήματος εκ μέρους της πολιτείας, είτε μέσω διαγραφής της οφειλής είτε μέσω κρατικής χρηματοδότησης ίσου ύψους με αυτήν.

«Έχουν καταβληθεί τα μισά του χρέους μαζί με τους τόκους, τα οποία είναι χρήματα που συγκεντρώθηκαν μέσα από μηνιαίες εισφορές μελών και φίλων, οργανώσεων και κάποιων ΔΕΚΟ» εξηγεί ο Αντ. Γαζάκης. «Ωστόσο», προσθέτει, «το έργο του «Οδυσσέα» θα έπρεπε να επιβραβεύεται αφού μέσα απ’ αυτό, εκτός των άλλων, έχουν παραχθεί επιστημονικά έργα και διδακτορική διατριβή που αφορά στις διδακτικές του μεθόδους».

«Το μόνο που θα μας ικανοποιούσε τώρα είναι η διαγραφή του δυσβάσταχτου χρέους αφού ήδη έχουμε διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει σύντομα οριστική λύση στο ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση» καταλήγει, ζητώντας από την κυβέρνηση «σεισάχθεια για τον “Οδυσσέα” με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όπλο το οποίο κατασχέθηκε στη διάρκεια των ερευνών για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: Προφυλακίστηκαν δύο λογιστές, ένας διαφημιστής κι ένας πρώην παίκτης ριάλιτι

29/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία συνεχίζεται με βροχές και κατά τόπους καταιγίδες

29/03/2026 - 8:01πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός 82χρονος στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης – Στο μικροσκόπιο των Αρχών πιθανή σύνδεση με υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας

28/03/2026 - 11:35μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Φονική καραμπόλα στην Εγνατία Οδό με νεκρούς και τραυματίες

28/03/2026 - 11:07μμ
(Φωτ.: Αρχείου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά με συγκίνηση και σεβασμό τη Μαρινέλλα

28/03/2026 - 9:43μμ
Ο Ερνστ Τσίλλερ σε νεαρή και ώριμη ηλικία (φωτ.: wikipedia/Νομισματικό Μουσείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Ερνστ Τσίλλερ: Ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε την Αθήνα από χωριό σε ευρωπαϊκό υπόδειγμα πόλης – Πέθανε πάμπτωχος και η πολιτεία αρνήθηκε να τον κηδεύσει δημοσία δαπάνη

28/03/2026 - 6:45μμ
Εικόνα από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Εγνατία Οδός: Διπλό τροχαίο με δύο νεκρούς – Θύματα ένας επιβαίνων και ο εργαζόμενος που έσπευσε για βοήθεια

28/03/2026 - 6:08μμ
Σκάφη του Λιμενικού στο σημείο όπου ανασύρθηκε η σορός του άτυχου δύτη (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Ανασύρθηκε η σορός του άτυχου δύτη

28/03/2026 - 3:07μμ
(Φωτ. αρχείου: (freepik)
ΕΛΛΑΔΑ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Αύξηση στις κλήσεις για παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών

28/03/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με νεφώσεις, τοπικές βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις ο σημερινός καιρός

28/03/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Pontic Greek Community of Armenia)

Διαγωνισμός φωτογραφίας από την Ποντιακή Ελληνική Κοινότητα της Αρμενίας

26 λεπτά πριν
Όπλο το οποίο κατασχέθηκε στη διάρκεια των ερευνών για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: Προφυλακίστηκαν δύο λογιστές, ένας διαφημιστής κι ένας πρώην παίκτης ριάλιτι

57 λεπτά πριν
Ιρανή δημοσιογράφος σε κατεστραμμένο οίκημα στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απειλές για τα αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή – Εξαντλούνται τα αποθέματα του Ισραήλ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τη Μαρινέλλα – «Σ’ ευχαριστώ για όλα, ΜΑΝΑ…», «Θα σε τραγουδάω για πάντα»

2 ώρες πριν
Τα γραφεία του ΕΦΚΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Πάνω από 94 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν ως τις 3 Απριλίου e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Μαρινέλλα 1938-2026: Τα λόγια είναι περιττά…

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign