pontosnews.gr
Κυριακή, 11/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα βραβεία του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

11/03/2018 - 10:10μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών (The Distant Barking of Dogs) του Δανού Σίμον Λέρεν Βίλμοντ είναι ο …τριπλός νικητής του 20ού επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συγκέντρωσε τρία μεγάλα βραβεία: Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, το βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) σε ντοκιμαντέρ του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος και το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες».

Η κριτική επιτροπής της φετινής διοργάνωσης αποτελούνταν από τους: Άνικα Γκούσταφσον, κριτικό κινηματογράφου/δημοσιογράφο (Σουηδία), Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, προγραμματίστρια Φεστιβάλ (ΗΠΑ), Γιαν Ρόφεκαμπ, αντιπρόσωπο πωλήσεων/παραγωγό, (Ολλανδία), Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, σκηνοθέτη (ΗΠΑ) και Λευτέρη Χαρίτο, σκηνοθέτη (Ελλάδα).

Αναλυτικά τα βραβεία της φετινής επετειακής διοργάνωσης έχουν ως εξής: Ειδικό βραβείο της επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ: Μπαρονέζα σε σκηνοθεσία Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία) και Μετεωρίτες σε σκηνοθεσία Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία, Τουρκία).

Το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ: Μετέωροι σε σκηνοθεσία Σεχάνι Φερνάντο (Ηνωμένο Βασίλειο) και Η τελευταία καρέκλα 1&2 σε σκηνοθεσία Άνκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν (Ολλανδία).

Τα Βραβεία Κοινού Fischer 2018: Για ταινία άνω των 50΄, για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Επιστροφή στην κορυφή σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα) και για ξένη παραγωγή –«Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»– στο ντοκιμαντέρ Πατέρες και γιοι σε σκηνοθεσία Ταλάλ Ντερκί (Γερμανία, Συρία, Λίβανος).

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50΄, για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ζωγραφίζοντας… σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμάτη και Ιωάννας Νεοφύτου (Ελλάδα) και για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ο τελευταίος κυνηγός του μελιού σε σκηνοθεσία Μπεν Νάιτ (Νεπάλ).

Βραβεία ΕΡΤ (απονέμει φέτος δύο βραβεία): Το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer Επιστροφή στην κορυφή σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα).


«Επιστροφή στην κορυφή», του Σ. Χατζηελενούδα (πηγή: filmfestival.gr)

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ στο project Riders of Destiny σε σκηνοθεσία Michael Niermann, παραγωγή Ansgar Pohle | 7T1 Media (Γερμανία).

Βραβεία ΕΚΚ: Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του ελληνικού προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ Η φωνή του Αντώνη σε σκηνοθεσία Χρήστου Καπάτου (Ελλάδα), ενώ το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Docs in Progress, στο project Tiny Souls, σε σκηνοθεσία Dina Naser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία (παραγωγή: Dina Naser και Ruba Ghazi Hannun – Mad Moshawash, συμπαραγωγή: Khaled Haddad – Jordan Prioneers, Palmyre Badinier- Urban Factory).

Το Βραβεία Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα»: Στο ντοκιμαντέρ Αρκεί να μην είναι πόρνη σε σκηνοθεσία Οβιντί (Γαλλία), ενώ ειδική μνεία απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού σε σκηνοθεσία Ρίνα Καστελνουόβο και Ταμίρ Ελτερμάν (Ισραήλ, Γερμανία).

Βραβείο WWF: Στο ντοκιμαντέρ Ευχαριστούμε για τη βροχή σε σκηνοθεσία Γιούλια Νταρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Κένυα).

Βραβεία Fipresci (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία) και σε ελληνικό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ταινίας Πατρίδα από μάρμαρο σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα).

Η ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) απένειμε το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος σε σκηνοθεσία Ελένης Αλεξανδράκη (Ελλάδα).

Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης: Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Obscuro Barroco σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κρανιώτη (Γαλλία, Ελλάδα) ενώ το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ένα δέντρο θυμάται σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα (Ελλάδα).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το τέμενος Χαμζά Μπέη, γνωστό στη Θεσσαλονίκη ως Αλκαζάρ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό για το κοινό το Τέμενος Χαμζά Μπέη – Το γνωστό σε όλους Αλκαζάρ

10/10/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: Facebook/ Εκδοτικος Οίκος Τόπος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε, στα 79 του, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος

9/10/2026 - 9:12μμ
Εικόνα από το εσωτερικό του Τεμένους Χαμζά Μπέη, στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το αποκατεστημένο Αλκαζάρ

9/10/2026 - 6:59μμ
Σκίτσο της Αν Κάρσον για λογαριασμό της Σουηδικής Ακαδημίας (πηγή: Χ / The  Nobel Prize / Niklas Elmehed)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην ελληνίστρια Αν Κάρσον – «Είναι τρελό. Είναι όλοι τρελοί»

8/10/2026 - 4:37μμ
Το μαρμάρινο άγαλμα του Τιβέριου (αριστερά) και η έγχρωμη ανακατασκευή του με ροζ μανδύα (δεξιά) (φωτ.: Ny Carlsberg Glyptotek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τιβέριος στα ροζ: Η μόδα της εξουσίας και τα αγάλματα από τη Μικρά Ασία

7/10/2026 - 7:02μμ
Στιγμιότυπο από την ανανέωση του Μνημονίου Κατανόησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιοκαπηλία: Ελλάδα και ΗΠΑ παρατείνουν το «μπλόκο» έως το 2031

7/10/2026 - 5:51μμ
(Φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κιλκίς: Η αρχαία λύρα και η πανδούρα «ζωντανεύουν» στην Ευρωπό

5/10/2026 - 11:08μμ
Η Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη δίπλα στον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης βράβευσης στην επίσημη κατοικία του στο Βερολίνο (φωτ.: 
EPA/CLEMENS BILAN)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νάνα Μούσχουρη: Παράσημο από τον Σταϊνμάιερ για τη συμβολή της στη συμφιλίωση των λαών και την προάσπιση της ειρήνης

5/10/2026 - 8:20μμ
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ικανοποίηση για τον επαναπατρισμό των 48 κειμηλίων από τη Βουλγαρία

4/10/2026 - 9:31μμ
Σύνεδροι μελετούν το πρόγραμμα του Ζ΄ Συνεδρίου Νεοελληνιστών στη Μούρθια (φωτ.: Πανεπιστήμιο Μούρθιας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Κόντογλου στον Καβάφη: Οι ελληνικές διαδρομές στην Ιβηρική και τη Λατινική Αμερική

4/10/2026 - 11:14πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου,  Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μητσοτάκης: Ενέργεια και άμυνα με τις ΗΠΑ – Διπλή επιδότηση πετρελαίου στους αλιείς

19 λεπτά πριν
Μαθητές και μαθήτριες στη πλατεία Βαστίλης στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης. 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)

Γαλλία: Δεκάωρα στο σχολείο, τάξεις χωρίς καθηγητές – Γιατί διαδηλώνουν οι μαθητές

42 λεπτά πριν
Τα πρόσωπα των Τραμπ και Πούτιν σε ματριόσκες (φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Τραμπ-Πούτιν: Το ντίζελ των εκλογών και το τίμημα για την Ουκρανία

1 ώρα πριν
Η Αφροδίτη Γεωργιάδου κατά την προετοιμασία των πιάτων της (φωτ.: Αρχείο Αφροδίτης Γεωργιάδου)

Ποντιακή κουζίνα: Η σεφ που «πειράζει» τα βαρένικα και αφήνει το σορβά ανέγγιχτο

1 ώρα πριν
Ο χώρος όπου ο Γιώργος Σεφέρης έζησε και εργάστηκε ως πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1957 έως το 1962 (φωτ.: Greek News Agenda / John Kolikis)

Λονδίνο: Στο γραφείο του Σεφέρη, ανάμεσα σε επιστολές, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα

2 ώρες πριν
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

«Σπίτι μου 3»: Δάνειο έως 230.000 ευρώ – Ποιοι μπαίνουν και πόσα ίδια χρήματα χρειάζονται

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV