pontosnews.gr
Κυριακή, 11/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα βραβεία του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

11/03/2018 - 10:10μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών (The Distant Barking of Dogs) του Δανού Σίμον Λέρεν Βίλμοντ είναι ο …τριπλός νικητής του 20ού επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συγκέντρωσε τρία μεγάλα βραβεία: Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, το βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) σε ντοκιμαντέρ του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος και το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες».

Η κριτική επιτροπής της φετινής διοργάνωσης αποτελούνταν από τους: Άνικα Γκούσταφσον, κριτικό κινηματογράφου/δημοσιογράφο (Σουηδία), Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, προγραμματίστρια Φεστιβάλ (ΗΠΑ), Γιαν Ρόφεκαμπ, αντιπρόσωπο πωλήσεων/παραγωγό, (Ολλανδία), Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, σκηνοθέτη (ΗΠΑ) και Λευτέρη Χαρίτο, σκηνοθέτη (Ελλάδα).

Αναλυτικά τα βραβεία της φετινής επετειακής διοργάνωσης έχουν ως εξής: Ειδικό βραβείο της επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ: Μπαρονέζα σε σκηνοθεσία Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία) και Μετεωρίτες σε σκηνοθεσία Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία, Τουρκία).

Το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ: Μετέωροι σε σκηνοθεσία Σεχάνι Φερνάντο (Ηνωμένο Βασίλειο) και Η τελευταία καρέκλα 1&2 σε σκηνοθεσία Άνκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν (Ολλανδία).

Τα Βραβεία Κοινού Fischer 2018: Για ταινία άνω των 50΄, για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Επιστροφή στην κορυφή σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα) και για ξένη παραγωγή –«Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»– στο ντοκιμαντέρ Πατέρες και γιοι σε σκηνοθεσία Ταλάλ Ντερκί (Γερμανία, Συρία, Λίβανος).

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50΄, για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ζωγραφίζοντας… σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμάτη και Ιωάννας Νεοφύτου (Ελλάδα) και για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ο τελευταίος κυνηγός του μελιού σε σκηνοθεσία Μπεν Νάιτ (Νεπάλ).

Βραβεία ΕΡΤ (απονέμει φέτος δύο βραβεία): Το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer Επιστροφή στην κορυφή σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα).


«Επιστροφή στην κορυφή», του Σ. Χατζηελενούδα (πηγή: filmfestival.gr)

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ στο project Riders of Destiny σε σκηνοθεσία Michael Niermann, παραγωγή Ansgar Pohle | 7T1 Media (Γερμανία).

Βραβεία ΕΚΚ: Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του ελληνικού προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ Η φωνή του Αντώνη σε σκηνοθεσία Χρήστου Καπάτου (Ελλάδα), ενώ το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Docs in Progress, στο project Tiny Souls, σε σκηνοθεσία Dina Naser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία (παραγωγή: Dina Naser και Ruba Ghazi Hannun – Mad Moshawash, συμπαραγωγή: Khaled Haddad – Jordan Prioneers, Palmyre Badinier- Urban Factory).

Το Βραβεία Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα»: Στο ντοκιμαντέρ Αρκεί να μην είναι πόρνη σε σκηνοθεσία Οβιντί (Γαλλία), ενώ ειδική μνεία απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού σε σκηνοθεσία Ρίνα Καστελνουόβο και Ταμίρ Ελτερμάν (Ισραήλ, Γερμανία).

Βραβείο WWF: Στο ντοκιμαντέρ Ευχαριστούμε για τη βροχή σε σκηνοθεσία Γιούλια Νταρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Κένυα).

Βραβεία Fipresci (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία) και σε ελληνικό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ταινίας Πατρίδα από μάρμαρο σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα).

Η ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) απένειμε το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος σε σκηνοθεσία Ελένης Αλεξανδράκη (Ελλάδα).

Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης: Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Obscuro Barroco σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κρανιώτη (Γαλλία, Ελλάδα) ενώ το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ένα δέντρο θυμάται σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα (Ελλάδα).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χρ. Πολίτης, Ορέστης στην παράσταση του Εθνικού «Ορέστεια: Χοηφόροι-Ευμενίδες», 1971 (φωτ.: Α. Διαμαντόπουλος, πηγή: n-t.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίνα Μενδώνη για την απώλεια του Χρίστου Πολίτη: Διέγραψε μια γόνιμη πορεία δεκαετιών στην Τέχνη

9/01/2026 - 12:54μμ
Το 2020, στην κηδεία του Κώστα Βουτσά (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Στο νοσοκομείο η ηθοποιός μετά από έντονη αδιαθεσία

9/01/2026 - 11:59πμ
(Φωτ.: Facebook / Χρίστος Πολίτης / Christos Politis)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Χρίστος Πολίτης

9/01/2026 - 12:10πμ
Η ανασκαφή στην όχθη του ρέματος της Ραφήνας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ραφήνα: Εντυπωσιακή ταφή σε πίθο, 4.000 ετών – Ίχνη τελετουργιών και καύσεων

8/01/2026 - 7:44μμ
Εργασίες αποκατάστασης στον «Κόμβο του Σολομώντα» (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προστασία από το κακό μάτι στη Σμύρνη, πριν από 1.500 χρόνια – Νέο μωσαϊκό στο φως

8/01/2026 - 4:05μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τόνια Καζιάνη: Έφυγε από τη ζωή η τελευταία πρωταγωνίστρια της Φίνος Φιλμ

6/01/2026 - 8:11μμ
Καμήλες και Ντιβιτζήδες στην πλατεία Φιλιππούπολης στη Λάρισα, Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / ΕΜΛΦ - Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καμήλες, Ντιβιτζήδες και καλή χρονιά – Αγερμός από την Ανατολική Ρωμυλία για το ξύπνημα της γης και την αφθονία

2/01/2026 - 7:30μμ
(Φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κλαυδία: «Αρνούμαι να φύγει το 2025. Πώς θα είναι το 2026 αν ήταν έτσι το 2025;»

31/12/2025 - 7:56μμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι ελληνικές σειρές φορούσαν τα γιορτινά τους

30/12/2025 - 7:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Μάντζιαρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη ιστορία πίσω από το τραγούδι «Αύγουστος» του Παπάζογλου – Για να μη χαλάσει τον γάμο του, έγραψε ένα τραγούδι… λυπητερό

30/12/2025 - 12:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χιόνια στη Λέσβο (φωτ.: ΕUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Κακοκαιρία από σήμερα: Πορτοκαλί προειδοποίηση της ΕΜΥ για ψύχος, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

13 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού στην Αθήνα (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Χειμερινές εκπτώσεις: Αρχίζουν τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου

60 λεπτά πριν
Μπορεί το Σταυρίν του Πόντου να «πνιγόταν» στο πράσινο αλλά όταν ο καιρός αγρίευε βρισκόταν αντιμέτωπο με ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν... αστειεύονταν (πηγή: facebook.com/ayeser29/@eyup.ibisoglu)

Ο άνεμος λυσσομανά και τα ποτάμια στο Σταυρίν φουσκώνουν

1 ώρα πριν
Ιρανή περνάει από την πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη που τις τελευταίες εβδομάδες συγκλονίζεται από σοβαρά επεισόδια ενώ έχουν καταγραφεί δεκάδες νεκροί και τραυματίες (φωτ.: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)

Συναγερμός στο Ισραήλ για ενδεχόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράν – Προειδοποίηση από την Τεχεράνη

2 ώρες πριν
Στο μέσον ο Νεοκαισάρειας Πολύκαρπος και αριστερά η υπογραφή του (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ο Πόντιος ιεράρχης της εκπαίδευσης και της Σουμελά: Πολύκαρπος Ψωμιάδης

2 ώρες πριν
(Πηγή: ΕΡΤnews.gr)

Φωτιά στο Κορωπί σε αποθήκη εργοστασίου – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην περιοχή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign