pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεώργιος Τραμουντάνας: Ο πρώτος Έλληνας που μετανάστευσε στη νότια Αυστραλία

11/03/2018 - 2:31μμ
Τα γενέθλια του ελληνισμού της Αυστραλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Γεώργιος Τραμουντάνας θεωρείται ο πρώτος Έλληνας που μετανάστευσε στη νότια Αυστραλία στα μέσα του 1800. Η οικογένειά του καταγόταν από τη Λήμνο και ασχολείτο με τη ναυπηγική και τη ναυτιλία.

Αρχικά, επισκέφθηκε την Αυστραλία σε νεαρή ηλικία, αλλά μετανάστευσε μόνιμα στο ψαροχώρι του Port Lincoln της Νότιας Αυστραλίας το 1842 μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο. Ήταν μόλις 20 χρόνων και έως σήμερα κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει και να μπορεί να πει με βεβαιότητα τους λόγους που τον ανάγκασαν να πάρει την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Ο Γεώργιος Τραμουντάνας εργάστηκε ως λιμενεργάτης στο Port Adelaide, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση οινοποιίας Edward John Peake Winery, στην περιοχή του Clarendon.

Εκεί ασχολήθηκε με την καλλιέργεια ποικιλίας κρασιού και μπράντι. Ο αδελφός του Θεόδωρος, έφυγε για την δυτική Αυστραλία και έκτοτε δεν υπήρξαν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη δράση του εκεί. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το 1857 το όνομα του Γεωργίου Τραμουντάνα καταγράφηκε στα αρχεία του ατμόπλοιου «SS Admella», όπου εμφανίζεται να εργάζεται ως εργάτης για περίπου 12 μήνες, πριν το πλοίο ναυαγήσει στο Cape Northumberland στην περιοχή Nelson της Βικτώριας στις 6 Αυγούστου 1859, 11 δηλαδή μήνες μετά τον γάμο του με τη σύζυγό του Lydia Vosper, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον George Henry και τον Hero Clare.

«Το ζευγάρι απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά αλλά τα τρία χάθηκαν σε βρεφική ηλικία. Επέζησαν τα δύο τους αγόρια τα οποία με τη σειρά τους απέκτησαν από 11 παιδιά ο καθένας», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η απόγονος της οικογένειας και δισέγγονη του Τραμουντάνα Denise McEvoy.

«Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, George, είναι θαμμένος μαζί με την σύζυγο του Eliza στο κοιμητήριο West Terrace, στο κέντρο της πόλης και, μάλιστα, το μνήμα τους είναι καταχωρημένο ως μνήμα πολιτιστικής κληρονομιάς (heritage grave) σε αντίθεση με τον μικρότερο αδελφό της οικογένειας Hero Claire, που μαζί με την σύζυγό του Rosina Ann Boylan ετάφησαν στο κοιμητήριο Cheltenham» πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους που έκαναν τον ομογενή να πάρει την απόφαση να αλλάξει το όνομά του σε George North και να απομακρυνθεί εντελώς από την ελληνική θρησκεία και γλώσσα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας από τους απογόνους του δεν φέρει ελληνικά ονόματα. Παρ’ όλα αυτά ο Τραμουντάνας αποτελεί σημαντική φυσιογνωμία του ελληνισμού της Αυστραλίας και, ειδικότερα, της Νότιας Αυστραλίας, μιας Πολιτείας που ουσιαστικά «γεννήθηκε» μόλις το 1836, δηλαδή ελάχιστα χρόνια πριν μεταναστεύσει εκεί ο Τραμουντάνας.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας καθώς και το Μουσείο Μετανάστευσης Νότιας Αυστραλίας (South Australia Immigration Museum) έχουν τοποθετήσει ειδικές πλακέτες προς τιμήν του Τραμουντάνα (North) στο γηροκομείο του Ridleyton και σε μια από τις αίθουσες του Μουσείου αντίστοιχα. Η ιστορία του George North έγινε αντικείμενο έρευνας του επίσης ομογενούς καθηγητή ιστορίας Μιχάλη Τσούνη, ο οποίος συμπεριέλαβε την βιογραφία του Τραμουντάνα στο βιβλίο που ετοίμασε σε συνεργασία με την Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας «The story of a Community».

Ο Γεώργιος Τραμουντάνας απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών και η ταφή του έγινε στο Colton Catholic Cemetery.

Από το 1800 μέχρι σήμερα και με έρευνα που διεξάγει η οικογένειά του, ιστορικοί, αλλά και μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, έχουν βρεθεί απόγονοι του ομογενούς σε ολόκληρη την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελλάδα και την Ταϊβάν, οι οποίοι με συγκίνηση και έκπληξη ανακαλύπτουν αιώνες μετά ότι στις φλέβες του κυλά ελληνικό αίμα.

Αναδημοσίευση Νέος Κόσμος / Θεοδώρα Μαΐου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/fcaousa.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

52 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία: Η Νέα Ιερσέη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής το 1974

20/07/2026 - 8:53μμ
Από το 2025 και την εκδήλωση μνήμης στο Τζιβνούφ για τους Έλληνες τραυματίες και πολιτικούς πρόσφυγες που νοσηλεύτηκαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 250 μετά τον Εμφύλιο (φωτ.: kamienskie.info)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τζιβνούφ: Η μυστική αποστολή που ένωσε Ελλάδα και Πολωνία – 77 χρόνια μετά

20/07/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: Syndesmos Connecting People and Their Stories/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Δεν ξεχνάμε»: Η Κύπρος ζει στη μνήμη της ομογένειας του Σίδνεϊ, 52 χρόνια μετά την εισβολή

20/07/2026 - 10:45πμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/
OKN - Orthodox Korea Network)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τζόντζου στη Νότια Κορέα

19/07/2026 - 1:11μμ
(Φωτ.: Instagram / greekorthodoxeastvan)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Ελληνίδα 104 ετών εξακολουθεί να φτιάχνει λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Βανκούβερ

18/07/2026 - 10:40μμ
H Γιελένα Αντώνοβνα Καμπούροβα (πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γιελένα Καμπούροβα, η Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας

18/07/2026 - 9:46πμ
(Πηγή: facebook.com/greeklibrarylondon)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου: Νέος χώρος στο Camden και δωρεές

17/07/2026 - 10:02μμ
Τα κορίτσια του συγκροτήματος «Πατρίδα» στο Πανρωσικό Φεστιβάλ Λαογραφικών Συγκροτημάτων «Κουμπάνσκι Καζατσόκ» (πηγή: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στη Νότια Ρωσία, η Ελλάδα χορεύει ακόμη – Και βραβεύεται γι’ αυτό

17/07/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: In Daily Queensland)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μπρίσμπεϊν: Η νέα γενιά Ελληνοαυστραλών επιχειρηματιών αλλάζει τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης

16/07/2026 - 3:59μμ
Η Αθηνά Καπολωνάρη με τον σύζυγό της, Παναγιώτη Μουράτογλου (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το νήμα κόπηκε στον Πειραιά το 1922 – Έναν αιώνα μετά, μια προσφυγική οικογένεια αναζητά τους χαμένους συγγενείς της στην Αμερική

15/07/2026 - 7:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Θεσσαλονίκη: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του γιατρού για προληπτική διπλή μαστεκτομή χωρίς γονιδιακή ένδειξη – Συγκλονίζει το χρονικό

6 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Πυρκαγιές: Σε πλήρη κινητοποίηση ο Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας λόγω ακραίου κινδύνου την Τετάρτη

34 λεπτά πριν
(Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ)

«Του ουρανού τα φτερωτά»: Ένα συγκινητικό τραγούδι αφιερωμένο σε όλους τους πρόσφυγες, από τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και τον Πέτρο Κουλουμή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Αύριο η χειρότερη μέρα του καύσωνα – Για ποιες περιοχές εκδόθηκε πορτοκαλί προειδοποίηση

2 ώρες πριν
Εικόνα από την αφίσα της εκδήλωσης διά χειρός Ιωάννη Ιωακειμίδη (πηγή: facebook.com/profile.php?id/Argo WN)

Οι «Αργοναύτες» του Βάιμπλινγκεν κάνουν ανοιχτή χορευτική πρόβα και γιορτάζουν το τέλος της σεζόν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)

Αργολίδα: Μεγάλη πυρκαγιά στο Αδάμι Επιδαύρου – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign