pontosnews.gr
Σάββατο, 16/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεώργιος Τραμουντάνας: Ο πρώτος Έλληνας που μετανάστευσε στη νότια Αυστραλία

11/03/2018 - 2:31μμ
Τα γενέθλια του ελληνισμού της Αυστραλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Γεώργιος Τραμουντάνας θεωρείται ο πρώτος Έλληνας που μετανάστευσε στη νότια Αυστραλία στα μέσα του 1800. Η οικογένειά του καταγόταν από τη Λήμνο και ασχολείτο με τη ναυπηγική και τη ναυτιλία.

Αρχικά, επισκέφθηκε την Αυστραλία σε νεαρή ηλικία, αλλά μετανάστευσε μόνιμα στο ψαροχώρι του Port Lincoln της Νότιας Αυστραλίας το 1842 μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο. Ήταν μόλις 20 χρόνων και έως σήμερα κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει και να μπορεί να πει με βεβαιότητα τους λόγους που τον ανάγκασαν να πάρει την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Ο Γεώργιος Τραμουντάνας εργάστηκε ως λιμενεργάτης στο Port Adelaide, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση οινοποιίας Edward John Peake Winery, στην περιοχή του Clarendon.

Εκεί ασχολήθηκε με την καλλιέργεια ποικιλίας κρασιού και μπράντι. Ο αδελφός του Θεόδωρος, έφυγε για την δυτική Αυστραλία και έκτοτε δεν υπήρξαν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη δράση του εκεί. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το 1857 το όνομα του Γεωργίου Τραμουντάνα καταγράφηκε στα αρχεία του ατμόπλοιου «SS Admella», όπου εμφανίζεται να εργάζεται ως εργάτης για περίπου 12 μήνες, πριν το πλοίο ναυαγήσει στο Cape Northumberland στην περιοχή Nelson της Βικτώριας στις 6 Αυγούστου 1859, 11 δηλαδή μήνες μετά τον γάμο του με τη σύζυγό του Lydia Vosper, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον George Henry και τον Hero Clare.

«Το ζευγάρι απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά αλλά τα τρία χάθηκαν σε βρεφική ηλικία. Επέζησαν τα δύο τους αγόρια τα οποία με τη σειρά τους απέκτησαν από 11 παιδιά ο καθένας», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η απόγονος της οικογένειας και δισέγγονη του Τραμουντάνα Denise McEvoy.

«Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, George, είναι θαμμένος μαζί με την σύζυγο του Eliza στο κοιμητήριο West Terrace, στο κέντρο της πόλης και, μάλιστα, το μνήμα τους είναι καταχωρημένο ως μνήμα πολιτιστικής κληρονομιάς (heritage grave) σε αντίθεση με τον μικρότερο αδελφό της οικογένειας Hero Claire, που μαζί με την σύζυγό του Rosina Ann Boylan ετάφησαν στο κοιμητήριο Cheltenham» πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους που έκαναν τον ομογενή να πάρει την απόφαση να αλλάξει το όνομά του σε George North και να απομακρυνθεί εντελώς από την ελληνική θρησκεία και γλώσσα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας από τους απογόνους του δεν φέρει ελληνικά ονόματα. Παρ’ όλα αυτά ο Τραμουντάνας αποτελεί σημαντική φυσιογνωμία του ελληνισμού της Αυστραλίας και, ειδικότερα, της Νότιας Αυστραλίας, μιας Πολιτείας που ουσιαστικά «γεννήθηκε» μόλις το 1836, δηλαδή ελάχιστα χρόνια πριν μεταναστεύσει εκεί ο Τραμουντάνας.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας καθώς και το Μουσείο Μετανάστευσης Νότιας Αυστραλίας (South Australia Immigration Museum) έχουν τοποθετήσει ειδικές πλακέτες προς τιμήν του Τραμουντάνα (North) στο γηροκομείο του Ridleyton και σε μια από τις αίθουσες του Μουσείου αντίστοιχα. Η ιστορία του George North έγινε αντικείμενο έρευνας του επίσης ομογενούς καθηγητή ιστορίας Μιχάλη Τσούνη, ο οποίος συμπεριέλαβε την βιογραφία του Τραμουντάνα στο βιβλίο που ετοίμασε σε συνεργασία με την Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας «The story of a Community».

Ο Γεώργιος Τραμουντάνας απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών και η ταφή του έγινε στο Colton Catholic Cemetery.

Από το 1800 μέχρι σήμερα και με έρευνα που διεξάγει η οικογένειά του, ιστορικοί, αλλά και μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, έχουν βρεθεί απόγονοι του ομογενούς σε ολόκληρη την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελλάδα και την Ταϊβάν, οι οποίοι με συγκίνηση και έκπληξη ανακαλύπτουν αιώνες μετά ότι στις φλέβες του κυλά ελληνικό αίμα.

Αναδημοσίευση Νέος Κόσμος / Θεοδώρα Μαΐου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Federation of Pontian Associations of Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ο Ελληνισμός τιμά τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων με σειρά εκδηλώσεων μνήμης

15/05/2026 - 7:44μμ
(Φωτ.: Facebook/Greek Orthodox Parish and Community of Kogarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδηλώσεις για τα 85 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

15/05/2026 - 11:24πμ
Μέλη της ελληνικής κοινότητας στον αύλειο χώρο του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: facebook.com/
UNIUNEA.ELENA.DIN.ROMANIA)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ελληνισμός στη Ρουμανία, κοιτίδα της ελληνικής αριστοκρατίας και της Επανάστασης του 1821

14/05/2026 - 10:05μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα στη νέα ψηφιακή εποχή: Διεθνές συμπόσιο για την ομογένεια στη Βοστόνη

14/05/2026 - 5:52μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Βενιζέλος και Πόντος: Η πολιτική της εγκατάλειψης;»: Διάλεξη στην ομογένεια της Αυστραλίας για την ιστορία, τη μνήμη και τα όρια της πολιτικής επιλογής

13/05/2026 - 1:18μμ
(Φωτ.: Instagram/neos_kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Βιβλιοθήκη της Εφέσου «ζωντανεύει» σε έκθεση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στη Μελβούρνη

12/05/2026 - 10:04πμ
(Φωτ.: VENIZELOS FOUNDATION/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ουάσιγκτον: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου

11/05/2026 - 11:04μμ
(Φωτ.: ekirikas.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τον Πόντο στη Νέα Υόρκη: Η Κάλλη Σιαμίδου μετατρέπει τη μνήμη σε σκηνική εμπειρία

9/05/2026 - 11:01μμ
(Φωτ.: instagram/akylas)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

O Akylas στην «αγκαλιά» της ομογένειας στην Αυστρία πριν τον Α’ ημιτελικό της Eurovision

9/05/2026 - 9:39μμ
Ο Τζορτζ Μάρκους στο γκαλά του Urban Land Institute στο δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, το 2015, όπου τιμήθηκε για τη φιλανθρωπική του προσφορά στο ίδρυμα του ινστιτούτου (φωτ.: Steve Lipofsky/ bizjournals.com/sanfrancisco/blog/real-estate)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λίμνη Ευβοίας στην κατάκτηση του αμερικάνικου ονείρου – Η ζωή σαν παραμύθι του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Μάρκους

9/05/2026 - 10:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, η τουγρά του (σφραγίδα) και η πρώτη σελίδα του Χάτι Χουμαγιούν (πηγή:commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=126746390 /Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Οι μεταρρυθμίσεις του οθωμανικού κράτους πριν να ξεσπάσουν τα γεγονότα της Γενοκτονίας

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ένταση και τραυματισμοί σε ποντιακό γλέντι στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης

40 λεπτά πριν
Ένα παιδί που κρατά τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας παρακολουθεί πριν από την τελετή υποδοχής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα (φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)

Τραμπ-Σι στο Πεκίνο: Πολλή σκηνοθεσία, λίγη ουσία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Μέρος του εικαστικού της αφίσας για τις εκδηλώσεις μνήμης του δήμου Αλεξανδρούπολης/Ιωάννης Λουκίδης)

«Η μνήμη δεν σβήνει ποτέ» – Οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Αλεξανδρούπολης τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Με ψηφιακά «όπλα» και τεχνητή νοημοσύνη κυνηγά η ΑΑΔΕ ληξιπρόθεσμα χρέη δισεκατομμυρίων

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Βροχή, άνοδο της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη έχει το μετεωρολογικό προφίλ του Σαββάτου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign