pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κρίσιμες εκλογές σήμερα στην Ιταλία – Τα τρία μετεκλογικά σενάρια

4/03/2018 - 8:34πμ
Κρίσιμες εκλογές σήμερα στην Ιταλία – Τα τρία μετεκλογικά σενάρια
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις κάλπες για να εκλέξουν βουλευτές και γερουσιαστές προσέρχονται σήμερα οι Ιταλοί, με τους πολιτικούς αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα αφήνει το περιθώριο για τη διαμόρφωση πολλών μετεκλογικών σεναρίων:

Νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού
«Δεν είναι και πολύ πιθανόν μια πολιτική δύναμη να εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά εδώ και έναν χρόνο υπήρχε μία που θα μπορούσε να το καταφέρει. Η Δεξιά», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ρομπέρτο Ντ’ Αλιμόντε, διευθυντής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης.

Ο συνασπισμός απαρτίζεται από τέσσερα κόμματα, με κυριότερα το Forza Italia (κεντροδεξιά) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα (άκρα δεξιά) του Ματέο Σαλβίνι. Η μεταξύ τους συμφωνία προβλέπει ότι το κόμμα που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό θα ηγηθεί της κυβέρνησης.


Σίλβιο Μπερλουσκόνι (φωτ.: EPA / Matteo Bazzi)

Εάν το Forza Italia κερδίσει είναι πολύ πιθανό πρωθυπουργός να γίνει ο Αντόνιο Ταγιάνι. Αν και δεν δηλώνει έτοιμος να εγκαταλείψει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτός είναι ο εκλεκτός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έπειτα από καταδίκη για φορολογική απάτη. Εάν η Λέγκα έρθει πρώτη τότε ο Ματέο Σαλβίνι θα γίνει πρωθυπουργός υπό τον όρο ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα κρατήσει τον λόγο του και θα τον υποστηρίξει.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στη δεξιά συμμαχία το 38% των ψήφων, 28% στο Κίνημα των 5 Αστέρων και 26% την κεντροαριστερή συμμαχία. Όμως οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε εκατομμύρια.

Μεγάλος συνασπισμός
Οι Βρυξέλλες ποντάρουν ήδη στο σενάριο του σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού, όπως στη Γερμανία, στον οποίο θα μετέχουν τα φιλοευρωπαϊκά Forza Italia και Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ούτε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ούτε ο Ματέο Ρέντσι, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρθηκαν σε τέτοιο ενδεχόμενο.

Αλλά αυτό είναι το σενάριο που υλοποιήθηκε μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2013.

Σύμφωνα με τη ιστοσελίδα Votewatch Europe, στις ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι βουλευτές του Forza Italia στο 74% των περιπτώσεων ψήφισαν όπως ακριβώς και οι ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως τίποτε δεν εγγυάται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, το Forza Italia και οι φιλοευρωπαίοι σύμμαχοί τους, ενισχυμένοι ενδεχομένως από κάποια πρόσωπα από τη Λέγκα που δεν είναι και πολύ ικανοποιημένα από την πρόσφατη εθνικιστική της στροφή, θα εξασφαλίσουν αρκετές έδρες για να έχουν την πλειοψηφία στα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Ένας άλλος υποθετικός συνασπισμός, που διαψεύδεται όμως από τις ενδιαφερόμενες πλευρές με μεγάλη κατηγορηματικότητα, θα μπορούσε να ενώσει τους ευρωσκεπτικιστές της Λέγκα και του Κινήματος των 5 Αστέρων. Αλλά αυτή συμμαχία μάλλον δεν θα διαθέτει αρκετές έδρες στο Κοινοβούλιο, ενώ ισχυρές θα είναι οι αντιστάσεις στο εσωτερικό των δύο παρατάξεων.


Ματέο Ρέντσι (φωτ.: EPA / Ettore Ferrari)

Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Εάν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα αφήσει στη θέση της τη σημερινή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι (που δεν έχει ανάγκη από την εμπιστοσύνη της Βουλής), για τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι χρονοβόρα. Τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου θα συνεδριάσουν στις 23 Μαρτίου για να εκλέξουν τους προέδρους τους και για να σχηματίσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Τότε μόνο ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος /Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βέροια: Έφυγε από τη ζωή ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σε πάρκο

2/04/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν προειδοποιεί για «συντριπτικά» πλήγματα μετά τις απειλές Τραμπ

2/04/2026 - 10:28πμ
Πλημμύρες στην περιοχή της Ραφήνας από την κακοκαιρία "Erminio", Πέμπτη 2 Απριλίου 2026. (Θανάσης Δημόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός και εκτεταμένες ζημιές στην Αττική ο απολογισμός

2/04/2026 - 9:04πμ
ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ως τριών εβδομάδων»

2/04/2026 - 8:36πμ
Πυκνή ομίχλη καλύπτει το Ναύπλιο, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κόκκινο συναγερμό στην Κρήτη – Πού θα «χτυπήσουν» τα πιο έντονα φαινόμενα

2/04/2026 - 8:08πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας μετά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί ο Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ; Τα σενάρια και τα νομικά εμπόδια

1/04/2026 - 11:06μμ
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς λόγω πτώσης δέντρου.  Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Erminio με προβλήματα σε όλη τη χώρα: Πτώσεις δέντρων, ζημιές και θυελλώδεις άνεμοι έως 115 km/h

1/04/2026 - 9:57μμ
(Φωτ.: Μαριάννα Κασσωτάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Αφρικανικός» εφιάλτης σε Κρήτη και Κυκλάδες: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για τη σκόνη από τη Σαχάρα

1/04/2026 - 8:04μμ
Το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται τη Μεγάλη Δευτέρα η διαδικασία των νομιμοποιήσεων – Με εντάσεις και αιτήματα για ζωντανή μετάδοση η συνεδρίαση στη Λάρισα

1/04/2026 - 7:13μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Παιδείας: Στις 15 Μαΐου τελειώνουν τα μαθήματα στα Λύκεια της χώρας

1/04/2026 - 6:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία για δύο εν ενεργεία βουλευτές – Στο επίκεντρο αίτημα άρσης ασυλίας

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Εξι μετάλλια για την ελληνική πάλη στο Ταλίν

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος» ετοιμάζει μεγάλο ποντιακό γλέντι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος /Eurokinissi)

Τραγωδία στη Βέροια: Έφυγε από τη ζωή ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σε πάρκο

2 ώρες πριν
Από την εκδήλωση στην Αθήνα για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Ελ. Βενιζέλου (φωτ.: Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών)

Τιμή στη μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, 90 χρόνια μετά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Τα επόμενα βήματα για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε εξέλιξη κρίσιμες διαδικασίες για την άρση ασυλίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign