pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Όχι» των Ελλήνων της Μελβούρνης στην παράδοση του όρου «Μακεδονία»

25/02/2018 - 1:03μμ
«Όχι» των Ελλήνων της Μελβούρνης στην παράδοση του όρου «Μακεδονία»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Μελβούρνης διαδηλώνοντας για την διαφύλαξη του ονόματος της Μακεδονίας. Ομογενείς κάθε ηλικίας, περίπου 3.500 τον αριθμό, βρέθηκαν μπροστά από το ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης, διατρανώνοντας ειρηνικά πως η Μακεδονία είναι ελληνική.

Δημοψήφισμα για το όνομα με τη συμμετοχή και των Ελλήνων της διασποράς ζήτησαν οι ομογενείς.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας Παναγιώτης Ιασωνίδης, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό, ακόμη και στις τάξεις της ομογένειας, προαναγγέλλοντας αδιαπραγμάτευτη στάση.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δηλώσουμε, ότι δίνοντας το όνομα της Μακεδονίας ή παράγωγό του, αποσχίζουμε την καρδιά από το σώμα του Ελληνισμού, ακρωτηριάζουμε τη συνείδησή μας, ματώνουμε τον πατριωτισμό μας, τραυματίζουμε την ίδια την Ελλάδα. Η αποδοχή συμφωνίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, θα αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης: «Διαμαρτυρόμαστε γιατί μια κυβέρνηση μειοψηφίας επιμένει θρασύτατα να αποφασίζει για το σύνολο του λαού μας».

Τέλος, διατύπωσε το βασικό αίτημα της ομογενειακής κοινότητας: «Απαιτούμε να γίνει δημοψήφισμα. Να κληθούν και να ψηφίσουν και τα τέσσερα εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς. Αυτή η Μακεδονία δεν είναι μόνο δική τους πατρίδα, είναι και δική μας. Να στηθούν κάλπες στη διασπορά. Οι εκπατρισμένοι Έλληνες, που ζούμε στην Αυστραλία, δεν δεχόμαστε συμβιβασμό με το όνομα που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα παραδώσουμε Θερμοπύλες, ότι αρχίζει ο δεύτερος Μακεδονικός αγώνας, ότι θα μας βρουν οι Σκοπιανοί της Αυστραλίας και της διασποράς απέναντί τους. Δεν θα συμβιβαστούμε. Ως πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, καλώ όλους τους Έλληνες, και όσους διαφωνούν, να μη συμβιβαστούν».


(Πηγή: SBS Greek – Ελληνικό Πρόγραμμα Ραδιοφωνίας SBS)

Στην πύρινη ομιλία του ο Επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ξεχνούν οι δυνατοί του κόσμου και θέλουν να υπάρξουν όσο περισσότερο μπορούν για να μικρύνουν την Ελλάδα. Τη φοβούνται την Ελλάδα. Φοβούνται τον πολιτισμό της, φοβούνται την πίστη της. Εμείς είμαστε συγκεντρωμένοι για να απευθύνουμε λόγο προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τη στιγμή αυτή, λησμονώντας τους αγώνες των προγόνων μας, λησμονώντας τους αγώνες της Εκκλησίας δια μέσου των αιώνων, έρχεται να διαπραγματευτεί για να μας πει τι, να δώσουν το όνομά μας. Δεν το δίνουμε, όχι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ακούσουν τη φωνή του ελληνισμού και της Ελλάδας και του εξωτερικού και να κρατήσουν υπερήφανα ψηλά τη σημαία της Ελλάδας».

Μίλησαν ακόμη ομογενείς βουλευτές της πολιτείας, που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί ο όρος Μακεδονία στην πΓΔΜ. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το περίπτερο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι Έλληνες του Γκελεντζίκ τίμησαν τα 190 χρόνια της Καμπαρντίνκα

4/08/2026 - 12:57μμ
Το προαύλιο της Λυρικής Σκηνής του Σίδνεϊ ήταν και το 2026 το σημείο κορύφωσης των εκδηλώσεων της ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η Αρχιεπισκοπή καλεί τους ομογενείς να δηλώσουν «Greek Orthodox» στην Απογραφή

3/08/2026 - 3:04μμ
Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

2/08/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: ResearchGate)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν τα αρχεία κρατούν ζωντανή τη μνήμη της ελληνικής διασποράς στη Μελβούρνη

1/08/2026 - 11:08μμ
(Πηγή: facebook / mihail.baglaridis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μιχαήλ Μπαγλαρίδης – Ο Πόντιος ζωγράφος του παλίμψηστου

1/08/2026 - 9:16μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Έλληνας που έμαθε τους Αυστραλούς να αγαπούν το παγωτό μηχανής!

1/08/2026 - 8:20μμ
Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τένεδος: Ευλογήθηκε ο πρώτος τρύγος στην Αγία Παρασκευή – Το αντάμωμα των Τενεδίων

1/08/2026 - 11:45πμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοκύπρια πρώην δικαστής του Εφετείου του Κουίνσλαντ τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφορά της στη Δικαιοσύνη και την ομογένεια

1/08/2026 - 11:21πμ
(Φωτ.: Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Κρήτη τιμά τους Κρήτες της διασποράς: Η πρώτη «Οδός Αποδήμων Κρητών» στον Άγιο Νικόλαο

31/07/2026 - 10:50πμ
Βρετανικό διαβατήριο του Γιώργου Κυριακίδη, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1947 (φωτ.: Museums Victoria/ Moya McFadzean/ Public Domain Mark)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λάρνακα στη Μελβούρνη: Η ιστορία του Κύπριου Γιώργου Κυριακίδη που ταξίδεψε στην Αυστραλία μόνο με ένα διαβατήριο στην τσέπη

30/07/2026 - 11:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Γιατί τρώμε ψάρι – Χαψία τούφα στο γιορτινό τραπέζι

3 λεπτά πριν
Ουκρανοί πυροσβέστες επιχειρούν μετά τις επιθέσεις με drone στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (πηγή: X / Volodymyr Zelenskyy)

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν πιέζει τα αποθέματα των PAC-3 – Νέα έκκληση Ζελένσκι μετά τη νυχτερινή επίθεση με 17 νεκρούς

28 λεπτά πριν
To φορτηγό αεροσκάφος της Antonov Airlines στο αεροδρόμιο του Αννόβερο, όπου έκανε έκτακτη προσγείωση (πηγή: Χ / Visegrád 24)

Συναγερμός στη Λειψία: Drone κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος – Έκτακτη προσγείωση cargo της DHL

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κιθαιρώνας: Η φωτιά «καταπίνει» τη Δυτική Αττική – Συγκλονιστικό timelapse

1 ώρα πριν
Το νέο κτήριο της πρεσβείας της Αργεντινής στην Μπραζίλια, κατά τα εγκαίνιά του στις 29 Ιουλίου 2011, παρουσία της τότε προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, της τότε προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (φωτ.: EPA/Fernando Bizerra Jr)

Αργεντινή-Βραζιλία: Στα άκρα η διπλωματική κρίση – Αποχωρούν οι πρεσβευτές

2 ώρες πριν
Η Χρύσα Μαυρίδου (πρώτη αριστερά) στην κριτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: kozan.gr)

Ποντιακή γαστρονομία: Ποιος θα κρατήσει ζωντανές τις συνταγές όταν φύγουν οι γιαγιάδες;

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign