pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παυλόπουλος: Αναθεώρηση του συντάγματος της πΓΔΜ και όνομα χωρίς ίχνος αλυτρωτισμού

24/02/2018 - 2:55μμ
Τη στήριξη της πολιτείας στον ελληνισμό της Αλβανίας υπενθυμίζει ο Παυλόπουλος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νέο μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Πιερία. Κατά την αντιφώνηση στην ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του δήμου Δίου-Ολύμπου, ανέφερε πως ο μόνος δρόμος για λύση του ονόματος των Σκοπίων είναι η αναθεώρηση του συντάγματος της πΓΔΜ και η επιλογή ενός ονόματος χωρίς να αφήνει ίχνη αλυτρωτισμού. Απευθυνόμενος στην Τουρκία, ανέφερε πως δεν πρέπει να δοκιμάσει τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στηρίζουμε την πορεία ένταξης της φίλης πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε αρχικά ο Προκόπης Παυλόπουλος, θέτοντας όρους.

«Τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατόπιν τούτου ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση προς αυτή την κατεύθυνση του συντάγματός της. Δεύτερον, όποιο όνομα κι αν επιλεγεί, να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε: «Όταν συμφωνήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και, βεβαίως, στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού τούτο θα ήταν αντίθετο με βασικές αρχές, τις οποίες έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό.

»Πραγματικά, θα ήταν αδιανόητο για την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της γνήσιας δημοκρατικής τους παράδοσης, να υπογράψουν συμφωνία περί του ονόματος και των εγγυήσεων αλυτρωτισμού, η οποία θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας αυτής. Αγνοώντας μάλιστα και τις βαρύτατες ευθύνες που θα μπορούσε να δημιουργήσει για τον ίδιο τον κ. Ζάεφ, εντός της χώρας του, μια τέτοια συνειδητή, εκ μέρους του, παραβίαση του συντάγματος της πΓΔΜ».

Ας μην τολμήσει η Τουρκία να δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε: «Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Όμως, οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία εμείς, οι Έλληνες, στηρίζουμε- εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ιδιαιτέρως δε από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λοζάνης και του Δικαίου της Θαλάσσης, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Επιπλέον, η Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». Υπό τα δεδομένα αυτά η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί κάτι που τόνισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι η περίοδος και η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο, των εισβολών, σε Ελληνικό και κάθε Ευρωπαϊκό έδαφος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και ας μην τολμήσει η Τουρκία να δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τελετή εγκαινίων του συγκροτήματος νέων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ) στο Αγαθονήσι (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Ευάγγελος Καραΐσκος / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Αναμένω εξηγήσεις από τον Ουκρανό ΥΠΑΜ για το drone – Μήνυμα και προς την Άγκυρα

14/05/2026 - 8:11μμ
Αλιευτικό σκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Άνδρος: Ψάρευαν ανοιχτά του νησιού και «έπιασαν» υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού!

14/05/2026 - 12:32μμ
Αεροπορική επίδειξη στην παραλία του Φλοίσβου για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη συγκρότηση της Πολεμικής Αεροπορίας ως ανεξάρτητου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Η Πολεμική Αεροπορία γιόρτασε 95 χρόνια δόξας με ένα μοναδικό airshow στον Φλοίσβο

10/05/2026 - 11:40μμ
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωϊκού καταδρομέα της ΕΛΔΥΚ, Μανώλη Μπικάκη, στον Αμύγδαλο του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Μανώλης Μπικάκης: Αποκαλυπτήρια προτομής για τον «ξεχασμένο ήρωα» καταδρομέα της Κρήτης που σταμάτησε τον Αττίλα

10/05/2026 - 10:44μμ
(Πηγή: Γρ. Τύπου Απ. Τζιτζικώστα)
ΑΜΥΝΑ

Ο Έβρος ως «ασπίδα» της Ευρώπης: Επίσκεψη του Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα στον φράχτη

10/05/2026 - 5:31μμ
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)
ΑΜΥΝΑ

Συναγερμός για το ουκρανικό drone στη Λευκάδα – Στο μικροσκόπιο των Ενόπλων Δυνάμεων το σκάφος με τα 100 κιλά εκρηκτικά

10/05/2026 - 1:02μμ
Ο Νίκος Δένδιας στο 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.  Σάββατο 9 Μαΐου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Ξέρουμε ποιοι είναι και τι περιέχει» – Πολιτικό μήνυμα για άμυνα και νέες απειλές

9/05/2026 - 4:16μμ
Στιγμιότυπο από ένα από τα ερασιτεχνικά βίντεο με το ουκρανικής κατασκευής θαλάσσιο drone
ΑΜΥΝΑ

Θρίλερ με το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα: «Έτοιμο για επίθεση καμικάζι» λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

8/05/2026 - 6:04μμ
(Φωτ.: ΓΕΑ)
ΑΜΥΝΑ

«NATO Tiger Meet 2026»: Στην Αεροπορική Βάση Αράξου η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας

4/05/2026 - 3:59μμ
(Φωτ.: ΓΕΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμική Αεροπορία: Συνεκπαίδευση Ελλάδας-Ιταλίας στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας

30/04/2026 - 10:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Venizelos and Pontus: The Politics of Abandonment?» (φωτ.: Facebook / Konstantinos Kalymnios)

Βενιζέλος και Πόντος: «Πολιτική εγκατάλειψη;» – Η διάλεξη του Κωνσταντίνου Καλυμνιού που άνοιξε δύσκολες συζητήσεις στη Μελβούρνη

12 λεπτά πριν
O Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στην πορεία μνήμης για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Πυλαία-Χορτιάτη)

Πανόραμα: Δάδες, σέρρα και το «353.000» από κεριά για τη Γενοκτονία των Ποντίων

37 λεπτά πριν
Ο δήμαρχος Καλλιθέας στην κατάθεση στεφάνων για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, Τρίτη 17 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Κώστας Ασκούνης)

Ασκούνης από την Καλλιθέα: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” υπενθυμίζει τα σχέδια της Τουρκίας»

1 ώρα πριν
Πυρρίχιος χορός σέρρα για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)

Καλαμαριά: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και νέο μήνυμα για τα Απολυμαντήρια

1 ώρα πριν
Ο μικρός Παναγιώτης στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ο μικρός Παναγιώτης «έκλεψε» τα βλέμματα στο Σύνταγμα – Μια εικόνα από την επόμενη γενιά των Ποντίων

2 ώρες πριν
Αποσπάσματα από την επιστολή-ντοκουμέντο (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

«Θα εξαφανίσουν τους Έλληνες του Πόντου»: Το έγγραφο-ντοκουμέντο του 1920 προς τον Βενιζέλο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign