pontosnews.gr
Τρίτη, 7/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Κωνσταντινούπολη. Στις άγνωστες γειτονιές του Κερατίου» – Ένα οδοιπορικό του Αλέξανδρου Μασσαβέτα

2/02/2018 - 2:41μμ
«Κωνσταντινούπολη. Στις άγνωστες γειτονιές του Κερατίου» – Ένα οδοιπορικό του Αλέξανδρου Μασσαβέτα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη διαδρομή μιας πόλης σε αέναη μετάλλαξη αποτυπώνει το οδοιπορικό του Αλέξανδρου Μασσαβέτα Κωνσταντινούπολη. Στις άγνωστες γειτονιές του Κερατίου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, με φωτογραφίες του ίδιου αλλά και εικόνες τοιχογραφιών, επιγραφών, πορτρέτων και σκίτσων (οι χάρτες έχουν σχεδιαστεί από τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο) που εμπλουτίζουν την έκδοση με εντυπωσιακό οπτικό υλικό. Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορία της Κωνσταντινούπολης, ενώ την ίδια στιγμή καθοδηγεί τα βήματά μας στους δρόμους και τις γειτονιές της χωρίς να ξεχνά ποτέ το βάρος του ιστορικού παρελθόντος που είναι πανταχού παρόν στο τοπίο της, σε όποιο σημείο του κι αν κοιτάξουμε ή αν σταθούμε.

Με το βιβλίο του «Κωνσταντινούπολη. Η πόλη των απόντων» (2011), ο συγγραφέας δεν είχε μείνει τόσο στο Φανάρι όσο στο γενικότερο αστικό τοπίο που το περιβάλλει.

Τώρα, όμως, ο Αλ. Μασσαβέτας περπατάει στις συνοικίες που βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της επτάλοφης χερσονήσου της Κωνσταντινούπολης. Το Τζιμπαλί, το Φανάρι και το Μπαλάτ, που διαδέχονται εδώ το ένα το άλλο, ακολούθησαν εντελώς διαφορετική ιστορική πορεία και κατοικήθηκαν από ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες. Το Μπαλάτ έγινε συνώνυμο με τον εβραϊσμό ενώ το Φανάρι αποτέλεσε το κέντρο της ορθόδοξης ρωμιοσύνης και ταυτίστηκε με την πολιτική και κοινωνική τάξη των Φαναριωτών. Οι Βλαχέρνες, πάλι, ήταν η συνοικία των αυτοκρατορικών ανακτόρων και στα σπίτια τους έζησαν Ρωμιοί, Εβραίοι, μουσουλμάνοι και Ρομά.


Βλαχέρνες, το ανάκτορο του Πορφυρογέννητου

Η περιήγηση μπορεί να περιορίζεται σε μια μικρή γωνιά της Κωνσταντινούπολης, αλλά η ανταμοιβή για έναν τέτοιο περιορισμό είναι ασυνήθιστα μεγάλη αφού οι ελληνικές και οι εβραϊκές μνήμες ταξιδεύουν πέρα από την Τουρκία, φτάνοντας μέχρι την Ιταλία, τη Μολδαβία, τη Βλαχία, τους Αγίους Τόπους, τη Λισαβόνα και την Ισπανία. Και είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς εν προκειμένω αυστηρούς διαχωρισμούς και να μιλήσει για «ελληνική» ή «τουρκική» Πόλη, αφού η Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξε ποτέ πριν από τα μέσα του 20ού αιώνα μονοεθνική.

Και το Φανάρι;

Οι Έλληνες το συνδέουν, χάρη στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη μνήμη των Φαναριωτών, με παραστάσεις δόξας και μεγαλοπρέπειας, αλλά το Φανάρι στο οποίο κινείται ο Αλ. Μασσαβέτας είναι ένα «κακοποιημένο κουφάρι» από ερειπωμένα σπίτια. Ελάχιστα από τα λαμπρά φαναριώτικα μέγαρα έχουν απομείνει, κι όλα μοιάζουν συννεφιασμένα και μελαγχολικά – έστω κι αν τα τελευταία χρόνια η συνοικία έχει καταστεί κέντρο αστικής ανάπλασης. Ουδείς βεβαίως μπορεί να λησμονήσει το τι ακριβώς ήταν οι Φαναριώτες, όπως και το ρόλο που ανέλαβαν στις παρίστριες (δίπλα στον Ίστρο, το αρχαίο όνομα του Δούναβη) ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Με βυζαντινή καταγωγή και υπερεθνική ταυτότητα, οι ρίζες των Φαναριωτών φτάνουν μέχρι την ελληνιστική περίοδο ενώ οι ίδιοι ξεκινούν γρήγορα να δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο, κάνοντας γάμους με ευγενείς στη Ρωσία και την Αυστρία.

Το σημείο αφετηρίας για μια ολοκληρωμένη περιήγηση στο Φανάρι είναι η γέφυρα του Ουν-καπανί, η δεύτερη στον Κεράτιο Κόλπο. Εκεί θα βρούμε το Τζιμπαλί, το Φανάρι, το Μπαλάτ και τις Βλαχέρνες, εκεί θα συναντήσουμε το πλήθος των βυζαντινών και των ρωμαίικων μνημείων, αλλά και ορισμένα από τα πιο σημαντικά οθωμανικά κτήρια. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να βρεθούμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα αντικρίσουμε τη Μαράσλειο Αστική Σχολή, καθώς και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, η οποία ορθώνεται σε περίοπτη θέση, σε μιαν απότομη ανηφόρα, την Παμμακάριστο. Δεν θα αργήσουμε σε αυτή την πορεία να δούμε και τις Βλαχέρνες, όπου η βυζαντινή δυναστεία των Κομνηνών μετέφερε κατά τη διάρκεια του 11ου αιώνα τη μόνιμη κατοικία της, εγκαταλείποντας το Μέγα Παλάτιον που εκτεινόταν από τον ιππόδρομο μέχρι την παραλία της Προποντίδας.

Όπως παρατηρεί ο συγγραφέας, όλη η περιοχή στην οποία μας ξεναγεί μπορεί να εξαντληθεί σε μία ημέρα.

Για να γνωρίσουμε, ωστόσο, τους ανθρώπους και να κατανοήσουμε το «κοινωνικό μωσαϊκό» τους θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος: «Ο χρόνος που απαιτείται ώστε το ξένο να γίνει οικείο».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Χατζηβασιλείου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας στην Κατερίνη για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κατερίνη: Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον θρακικό ελληνισμό – Ισχυρό μήνυμα μνήμης

6/04/2026 - 9:44μμ
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού στο Ναύπλιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ναύπλιο: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Στο επίκεντρο το Μαύρο Πάσχα του 1914

6/04/2026 - 5:59μμ
Στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Θρακών στον αύλειο χώρο του ναού της Αγίας Βαρβάρας, στην Κομοτηνή. Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κομοτηνή: Επιμνημόσυνη δέηση για τον θρακικό ελληνισμό – «Ημέρα πένθους αλλά και υπερηφάνειας»

6/04/2026 - 4:02μμ
Στο Ηρώο της Καβάλας για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Τιμή στους νεκρούς των διωγμών

6/04/2026 - 12:48μμ
Ο εκλιπών Σέρκος Τζανικιάν (πηγή: facebook / Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος αποχαιρετά τον Σέρκο Τζανικιάν – Ένα εξέχον μέλος της αρμενικής κοινότητας

5/04/2026 - 11:54μμ
Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού. Δοξάτο Δράμας, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Δοξάτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Δοξάτο Δράμας: Τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών – «Η μνήμη δεν σβήνει»

5/04/2026 - 9:52πμ
(Πηγή: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ηράκλειας «Η Πέρινθος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού: Η προσφυγική Νέα Ηράκλεια τίμησε τη μνήμη των θυμάτων

4/04/2026 - 2:57μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου (φωτ.: facebook/Nikos Papaioannou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου

28/03/2026 - 7:51μμ
(Φωτ.: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επίσκεψη του Χρήστου Νικολόπουλου στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

28/03/2026 - 4:50μμ
Το άγαλμα του αγγέλου, το οποίο η Τουρκία επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτ.: Anadolu Ajansi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Τουρκία επέστρεψε άγαλμα αγγέλου που είχε κλαπεί από τη μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνού στη Χάλκη

28/03/2026 - 4:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία για τους συμβασιούχους στις κοινωνικές δομές

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Σενάρια για κρίσιμη κατάσταση της υγείας του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζνταμπά Χαμενεΐ

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Artemis II: Η ιστορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη και η επιστροφή μετά από 406.000 χλμ.

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/Αρχείο)

Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το Μεταφορικό Ισοδύναμο – 22,6 εκατ. ευρώ σε νησιώτες

1 ώρα πριν
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

2 ώρες πριν
Η χορωδία του ναού της Παναγίας Ναυπλίου αποδίδει το τροπάριο της Κασσιανής. Μεγάλη  Τρίτη 11 Απριλίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Μεγάλη Τρίτη: Γιατί συγκλονίζει το τροπάριο της Κασσιανής – Η μοναδική απόδοση του Κόντογλου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign