Δεν έχουν προλάβει ακόμα να παραδώσουν την Παναγία Σουμελά μετά τις εργασίες αναστήλωσης που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015, και οι Τούρκοι βάζουν μπροστά το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ σε μια σαφή προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού στην περιοχή της Ματσούκας στον Εύξεινο Πόντο. Αυτή τη φορά στο… στόχαστρο θα βρεθεί ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος, το αρχαιότερο μοναστήρι της Τραπεζούντας που κυριολεκτικά έχει αφεθεί στην τύχη του και στα χέρια όσων το λεηλάτησαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι κοινό μυστικό πως τα τρία ιστορικά σταυροπηγιακά μοναστήρια της Ματσούκας, η Σουμελά, ο Βαζελώνας και ο Περιστερεώτας, είναι πόλοι έλξης.
Ο δήμαρχος Ματσούκας Κοράι Κοτσχάν μιλώντας στο πρακτορείο IHA αποκάλυψε ότι ο διαγωνισμός για το έργο αναστήλωσης του Βαζελώνα θα γίνει του χρόνου, και ότι επόμενος στη σειρά είναι ο Βαζελώνας. «Υπάρχουν δύο ακόμα μοναστήρια αλλά είναι κυριολεκτικά κατεστραμμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», συμπλήρωσε ο δήμαρχος, και τόνισε ότι θα εξεταστούν παλαιοί χάρτες της περιοχής μήπως και εντοπιστούν και άλλες μονές.
Η Ματσούκα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει στόχο να γίνει τόσο δημοφιλής όσο και η Καππαδοκία σε όσους αγαπούν τον θρησκευτικό τουρισμό. Σε δημοσίευμά της στην αγγλική της έκδοση η Daily Sabah σημειώνει ότι από το 2002, οπότε και το AKP πήρε την εξουσία, η Τουρκία έχει κάνει μια προσπάθεια αναβίωσης της θρησκευτικής της κληρονομιάς αναστηλώνοντας εκκλησίες, συναγωγές και μοναστήρια.
















