pontosnews.gr
Τρίτη, 2/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πρόοδος και τα αγκάθια για το Σκοπιανό: Τι έδειξε η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

25/01/2018 - 11:49πμ
Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το όνομα της πΓΔΜ: Απομακρύνεται η συμφωνία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σχεδόν δύο ώρες (δυόμισι μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ) κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, χθες στο Νταβός. Αυτό ήταν το πρώτο τετ α τετ Έλληνα και Σκοπιανού πρωθυπουργού εδώ και επτά χρόνια, και ενώ το ζήτημα για την ονομασία της πΓΔΜ έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ζόραν Ζάεφ, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, έκανε τις πρώτες δημόσιες κινήσεις καλής θέλησης ανακοινώνοντας την αλλαγή των ονομάτων του αεροδρομίου των Σκοπίων (από Μέγας Αλέξανδρος σε Κίρο Γκλιγκόροφ) και της εθνικής οδού (από Μέγας Αλέξανδρος σε Φιλίας).

Αργά το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικές διαρροές από την Αθήνα εξέφραζαν την ικανοποίησή τους και μιλούσαν για «ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Ζόραν Ζάεφ ότι η αλλαγή του ονόματος «έναντι όλων» (erga omnes) θα πρέπει να αφορά και το εσωτερικό της πΓΔΜ, ενώ ο Σκοπιανός πρωθυπουργός από τη μεριά του παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος. «Πες την αλήθεια στο λαό σου», φέρεται να τον παρότρυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Πάντως η παραδοχή του Ζόραν Ζάεφ ότι η αλλαγή του Συντάγματος «είναι πολύ δύσκολο θέμα» βάζει ένα περιοριστικό πλαίσιο στη κυβέρνηση της πΓΔΜ. Επιπλέον, η «είδηση» που βγήκε από διαρροές είναι ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια» αλλά και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη ονομασία στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό, γι’ αυτό και η επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού στο ονομασία «έναντι όλων». Οι πηγές, ωστόσο, δεν διευκρινίζουν εάν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μάθει ποιες κυβερνήσεις είναι αποδεχθεί το «Μακεδονία-Σκόπια».

Σε Αθήνα και Σκόπια ο Νίμιτς
Η συνάντηση του Νταβός σηματοδότησε τις εξελίξεις. Την ερχόμενη Τρίτη έρχεται στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς και μία μέρα μετά θα μεταβεί στα Σκόπια. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι θα αναλάβουν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της διαπραγμάτευσης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου δεν απορρίπτει το να υπάρξουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, εάν κριθεί αναγκαίο.

Η αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι από το ραντεβού στο Νταβός κατάφερε να εξασφαλίσει μόνο τις αλλαγές των ονομάτων στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό και ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά ή δέσμευση για το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Περιγράφοντας τους απώτερους στόχους του, ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι με την Ελλάδα η χώρα του «θέλει να είναι εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ». Όπως είπε χαρακτηριστικά, μετά από 25 χρόνια έφτασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη που, όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:  (ΥΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσιακές εικόνες από την τοποθέτηση πεζογέφυρας από το ΓΕΕΘΑ

24/05/2026 - 1:40μμ
Ο αδικοχαμένος αεροπόρος Κώστας Ηλιάκης που χάθηκε πάνω από το Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ Γιώργος Λαμπράκης)
ΑΜΥΝΑ

Κώστας Ηλιάκης: 20 χρόνια στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας

23/05/2026 - 12:14μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τελετή εγκαινίων του συγκροτήματος νέων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ) στο Αγαθονήσι (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Ευάγγελος Καραΐσκος / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Αναμένω εξηγήσεις από τον Ουκρανό ΥΠΑΜ για το drone – Μήνυμα και προς την Άγκυρα

14/05/2026 - 8:11μμ
Αλιευτικό σκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Άνδρος: Ψάρευαν ανοιχτά του νησιού και «έπιασαν» υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού!

14/05/2026 - 12:32μμ
Αεροπορική επίδειξη στην παραλία του Φλοίσβου για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη συγκρότηση της Πολεμικής Αεροπορίας ως ανεξάρτητου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Η Πολεμική Αεροπορία γιόρτασε 95 χρόνια δόξας με ένα μοναδικό airshow στον Φλοίσβο

10/05/2026 - 11:40μμ
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωϊκού καταδρομέα της ΕΛΔΥΚ, Μανώλη Μπικάκη, στον Αμύγδαλο του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Μανώλης Μπικάκης: Αποκαλυπτήρια προτομής για τον «ξεχασμένο ήρωα» καταδρομέα της Κρήτης που σταμάτησε τον Αττίλα

10/05/2026 - 10:44μμ
(Πηγή: Γρ. Τύπου Απ. Τζιτζικώστα)
ΑΜΥΝΑ

Ο Έβρος ως «ασπίδα» της Ευρώπης: Επίσκεψη του Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα στον φράχτη

10/05/2026 - 5:31μμ
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)
ΑΜΥΝΑ

Συναγερμός για το ουκρανικό drone στη Λευκάδα – Στο μικροσκόπιο των Ενόπλων Δυνάμεων το σκάφος με τα 100 κιλά εκρηκτικά

10/05/2026 - 1:02μμ
Ο Νίκος Δένδιας στο 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.  Σάββατο 9 Μαΐου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Ξέρουμε ποιοι είναι και τι περιέχει» – Πολιτικό μήνυμα για άμυνα και νέες απειλές

9/05/2026 - 4:16μμ
Στιγμιότυπο από ένα από τα ερασιτεχνικά βίντεο με το ουκρανικής κατασκευής θαλάσσιο drone
ΑΜΥΝΑ

Θρίλερ με το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα: «Έτοιμο για επίθεση καμικάζι» λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

8/05/2026 - 6:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ο καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με «34άρια» αλλά και μεσημεριανές μπόρες στα ορεινά

21 λεπτά πριν
(Πηγή: vimatisko.gr)

Κως: Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

8 ώρες πριν
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ (αρ.), ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χαβιέρ Θαρθαλέχος, και ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου Νικόλαος Ιωαννίδης σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/OLIVIER HOSLET)

Ιστορική συμφωνία στην ΕΕ για τις επιστροφές μεταναστών: Πράσινο φως για «κόμβους» εκτός Ευρώπης

8 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ATEF SAFADI)

«Διπλωματικό θρίλερ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ – Το Ιράν απειλεί με γενικό πόλεμο

9 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Ουκρανία: Το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι» ένωσε τις ελληνικές κοινότητες, στο Κίεβο

9 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/ecumenicalpatriarchate)

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο Σταυροδρόμι – Πατριαρχικές ευχές στους μαθητές της Ομογένειας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign