pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

18 Ιανουαρίου, του Αγίου Αθανασίου

Πολιούχος Διδυμοτείχου, Ιστιαίας και Αμφιλοχίας

18/01/2023 - 8:56πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εξέχουσα μορφή της χριστιανικής εκκλησίας ο Άγιος Αθανάσιος, καθώς διακρίθηκε για τους μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες του υπέρ της ορθής πίστης και εναντίον της αίρεσης του Αρειανισμού (γι’ αυτόν το λόγο ονομάστηκε από την εκκλησία Μέγας). Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 2 Μαΐου από την Καθολική Εκκλησία. Την ημέρα αυτή η Ορθοδοξία τιμά την ανακομιδή των λειψάνων του.

Στα καθ’ ημάς είναι πολιούχος άγιος του Διδυμοτείχου, της Ιστιαίας και της Αμφιλοχίας.

Ο Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 στην Αλεξάνδρεια από γονείς χριστιανούς. Υπάρχει ένας θρύλος σύμφωνα με τον οποίο, όταν ήταν ακόμα παιδί, βάφτιζε στην ακρογιαλιά παιδιά ειδωλολατρών τηρώντας τους ιερούς κανόνες. Λέγεται ότι ο τοπικός επίσκοπος Αλέξανδρος, γεμάτος θαυμασμό γι’ αυτό το αυθόρμητο έργο του νεαρού παιδιού, αναγνώρισε ως έγκυρες όλες της βαπτίσεις του.

Στη συνέχεια τον πήρε υπό την προστασία του και ανέλαβε τις σπουδές και τη γενική μόρφωσή του. Με τον καιρό ο Αθανάσιος έγινε γραμματέας του επισκόπου και σε ηλικία 24 ετών χειροτονήθηκε διάκονος.

Όταν άρχισε τη θρησκευτική του δράση, η Αλεξάνδρεια ήταν ανάστατη από τη διδασκαλία του τοπικού πρεσβυτέρου Άρειου, που δίδασκε ότι ο Χριστός δεν ήταν θεός, αλλά κτίσμα του Θεού. Γι’ αυτόν το λόγο ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε το 325 την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί δόθηκε η μεγάλη μάχη της Ορθοδοξίας, με πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο.

Η ρητορική του δεινότητα και η απροσδόκητη μαχητικότητά του προκάλεσαν το θαυμασμό εχθρών και φίλων, με αποτέλεσμα η φήμη του να εξαπλωθεί σε Ανατολή και Δύση.

Ο Αθανάσιος έγινε το σύμβολο για τους ορθοδόξους στον αγώνα τους κατά του Αρείου, και σύμφωνα με τη διδασκαλία του συντάχθηκαν τα πρώτα επτά άρθρα του «Συμβόλου της Πίστεως».

Τρία χρόνια αργότερα ο επίσκοπος Αλέξανδρος πέθανε, αφού είχε υποδείξει τον Αλέξανδρο ως διάδοχό του. Κλήρος και λαός τον αναγόρευσαν Πατριάρχη Αλεξανδρείας το 328, σε ηλικία 33 ετών. Ο Αθανάσιος συνέχισε τον αγώνα του κατά του Αρειανισμού, αλλά υψηλά ιστάμενοι οπαδοί του Αρείου κατόρθωσαν να τον εξορίσουν.

Το 337, μετά το θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ανακλήθηκε από την εξορία του και γύρισε θριαμβευτής στην Αλεξάνδρεια.

Όμως οι εχθροί του δεν είχαν πει την τελευταία λέξη τους. Κατόρθωσαν να τον εξορίσουν και πάλι, αλλά το 346 ξαναγύρισε στον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξάνδρειας. Εξορίστηκε για τρίτη φορά και κατέφυγε στην έρημο, όπου έζησε με κινδύνους και μεγάλες ταλαιπωρίες έξι ολόκληρα χρόνια.

Ο Ιουλιανός τον επανέφερε στην Αλεξάνδρεια, αλλά τον εξόρισε και πάλι όταν βάφτισε γυναίκες ειδωλολατρών επισήμων.

Για πέμπτη φορά εξορίστηκε από τον αυτοκράτορα Ουάλη, αλλά ο ίδιος τον επανέφερε έπειτα από επίμονη απαίτηση του λαού της Αλεξάνδρειας.

Ο Μέγας Αθανάσιος διατέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας επί 46 έτη, 16 από τα οποία τα πέρασε στην εξορία, πότε στη Δύση (Ρώμη, Ακυληία, Νύσσα κτλ.) και πότε στην έρημο.

Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου του 373, σε ηλικία 78 ετών. Συνέγραψε πολλά έργα, λόγους και επιστολές, για να αντικρούσει τους ειδωλολάτρες και τους αρειανούς. Έγραψε επίσης τη βιογραφία του δασκάλου και φίλου του, Μεγάλου Αντωνίου.

Τμήματα των λειψάνων του βρίσκονται στο ναό του Αγίου Ζαχαρία στη Βενετία και στον κοπτικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο.

  • Πηγή: sansimera.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε στην Ίμβρο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή

17/08/2025 - 4:12μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή πανήγυρη στον αυλόγυρο της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Παναγία Σουμελά Αχαρνών)
ΠΙΣΤΗ

Ιερά πανήγυρις για την Παναγία και τον Πόντο και φέτος στις Αχαρνές

16/08/2025 - 11:22μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στον πανηγυρίζοντα ναό του χωριού του, στους Αγίους Θεόδωρους της Ίμβρου (φωτ.: facebook/ Ecumenical Patriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Τυφωνικοί άνεμοι» βασανίζουν σήμερα την ανθρωπότητα

16/08/2025 - 8:13μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη θεία λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Οσίου Πορφυρίου, στο Μήλεσι Αττικής (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Παναγία είναι η γέφυρα που συνδέει τα βάσανά μας με τη χριστιανική ελπίδα

15/08/2025 - 9:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Οι παραδόσεις και τα έθιμα στην Ελλάδα για την Κοίμηση της Θεοτόκου

15/08/2025 - 7:27μμ
Η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από την Αφησιά της Μικρασίας (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΙΣΤΗ

Η Σάρτη γέμισε φως και δέος από τη χάρη της Παναγίας

15/08/2025 - 6:19μμ
Η μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας (αρ.) και της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας (δεξ.) (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/edit)
ΠΙΣΤΗ

Εικοσιφοίνισσα και Αρχαγγελιώτισα: Τα δύο πρόσωπα της Παναγίας σε Παγγαίο και Ξάνθη

15/08/2025 - 4:35μμ
(Φωτ.: ΓΑΚ Μεσσηνίας  / Αρχείο Ευσταθίας Γεωργανά)
ΠΙΣΤΗ

Μεσσηνία: Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δημιοβίτισσας

15/08/2025 - 11:04πμ
Στιγμιότυπο από τον εσπερινό της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ίμβρο (φωτ.: facebook/ Ecumenical Patriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Έκκληση Βαρθολομαίου για ειρήνη με αφορμή τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα – «Υπάρχει χώρος για όλους, δεν είναι ανάγκη να σκοτωνόμαστε»

15/08/2025 - 8:37πμ
Πλήθος κόσμου συνέρρεε στην Αγιάσο για το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου (φωτ.: Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Μυτιλήνης)
ΠΙΣΤΗ

Δεκαπενταύγουστος στη Λέσβο: Ανταπόκριση από το πανηγύρι της Αγιάσου, έναν αιώνα πριν

14/08/2025 - 10:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του Ολυμπιακού Μουσείου (φωτ.: Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Κεχρόκαμπου)

Το ποντιακό θέατρο ανθίζει στον Κεχρόκαμπο

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΑΔΕ)

ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 λουκέτα 48 ωρών σε καλοκαιρινούς προορισμούς

53 λεπτά πριν
Από αριστερά, ο Κον Αποστολόπουλος δέχεται τη φροντίδα του φίλου του και συναδέλφου Κυριάκου Βασίλη (φωτ.: facebook/A Current Affair)

Ομογένεια: Δύο 80χρονοι Έλληνες κουρείς στο Σίδνεϊ δεν λένε να αφήσουν τα ψαλίδια κάτω

1 ώρα πριν
Πλήθος κόσμου ακολούθησε τη λιτανεία της εικόνας στους δρόμους του Μόντρεαλ (φωτ.: facebook/Greek Orthodox Archdiocese of Canada)

Ομογένεια: Η χάρη της Παναγίας «σκέπασε» το Μόντρεαλ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου "O Μιθριδάτης")

2ο Ποντιακό Πανοΰρ από τον Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»

3 ώρες πριν
Ο μητροπολίτης Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου Αθηναγόρας προΐσταται της θείας λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χαουτάλεν (φωτ.: Μητρόπολη Βελγίου)

Ομογένεια: Το βελγικό κράτος αναγνώρισε την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χαουτάλεν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign