pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλλαγή φρουράς στην Ακαδημία Αθηνών

14/01/2018 - 8:53μμ
Στους καθηγητές με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως 19 Έλληνες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ερχόμενη Τρίτη (16/1/2018), σε πανηγυρική συνεδρία, θα γίνει η αλλαγή φρουράς στην προεδρία της Ακαδημίας Αθηνών. Ο απερχόμενος πρόεδρος, τέως πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος θα παραδώσει την προεδρία στον νέο πρόεδρο της Ακαδημίας για το 2018, καθηγητή Αντώνη Κουνάδη, τον 93ο πρόεδρο από ιδρύσεως της Ακαδημίας Αθηνών, το 1926, με πρώτο πρόεδρο τον γεωλόγο Φωκίωνα Νέγρη.

Το ανώτατο αυτό πνευματικό ίδρυμα έχει ως στόχο την καλλιέργεια και την προαγωγή των επιστημών, των γραμμάτων και των καλών τεχνών, την έρευνα των στοιχείων και των προϊόντων της γης, την επιστημονική υποστήριξη και ενίσχυση της γεωργίας, της βιομηχανίας, της ναυτιλίας κλπ. Αποτελείται από 60 τακτικά μέλη-ακαδημαϊκούς των τριών τάξεων: α) των θετικών επιστημών (25 μέλη), β) των γραμμάτων και καλών τεχνών (20), γ) των ηθικών και πολιτικών επιστημών (15). Κάθε τάξη προκηρύσσει ετησίως βραβεία επί συναφών προς την αποστολή της θεμάτων.


Αντώνης Κουνάδης, ο 93ος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών 

Από το 1926 πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες από την προεδρία της Ακαδημίας: ο διαπρεπής γλωσσολόγος Γεώργιος Χατζηδάκις, ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, οι πρόεδροι της Δημοκρατίας Κων. Τσάτσος και Μιχαήλ Στασινόπουλος, οι πρωθυπουργοί Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας και Λουκάς Παπαδήμος. Επίσης, μεγάλοι φιλόσοφοι, ιστορικοί, συγγραφείς, επιστήμονες, όπως οι  Ιωαν. Θεοδωρακόπουλος, Σπ. Μελάς,  Γρ. Κασιμάτης, Διον. Ζακυνθινός, Πέτρος Χάρης, Κων. Δεσποτόπουλος, Σπυρ. Μαρινάτος, Σωκρ. Κουγέας, Νικ. Λούρος, Δημ. Αιγινήτης, Παν. Πουλίτσας, Κων. Τρυπάνης, Ιωαν. Πολίτης, Σόλων Κυδωνιάτης, Γρηγ. Σκαλκέας, Κων. Σβολόπουλος, Μεν. Παλλάντιος, Νικ. Κονομής, Δημ. Νανόπουλος, Θαν. Βαλτινός, ο ναύαρχος Ιωαν. Τούμπας, ο Γιάγκος Πεσματζόγλου και ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας.


Φωκίων Νέγρης, ο 1ος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών 

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος
Η περίπτωση του νέου πρόεδρου Αντώνη Κουνάδη ίσως είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά. Ένας πρωταθλητής του στίβου και μάλιστα διεθνούς εμβέλειας να έχει τέτοια τεράστια εξέλιξη στα γράμματα και τις επιστήμες. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στους νέους ο πνευματικός θρίαμβος του παλαιού πρωταθλητή Ελλάδας, πολλές φορές βαλκανιονίκη και μεσογειονίκη στο αγώνισμα της δισκοβολίας.

Είναι ο πρώτος αθλητής και μοναδικός μέχρι σήμερα με μεγάλες επιδόσεις, που έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (το 1999).

Αναδείχθηκε 5ος αθλητής στον κόσμο το 1959 και η Ένωση Αθλητικών Συντακτών τον ανακήρυξε κορυφαίο αθλητή όλων των αθλημάτων. Και θα ανέβαινε στο βάθρο των Ολυμπιονικών, αν δεν τον καθήλωνε σοβαρός τραυματισμός που του στέρησε το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ρώμης. Ο Κουνάδης, παράλληλα με τον αθλητισμό, διακρίθηκε στα μαθήματα θετικής, αλλά και θεωρητικής κατευθύνσεως. Διέπρεψε ως φοιτητής και στη συνέχεια ως καθηγητής του Πολυτεχνείου (πολιτικός μηχανικός EMΠ το 1962 και διδάκτωρ ΕΜΠ το 1970), ενώ ταυτόχρονα ήταν αφοσιωμένος στη δουλειά του, στην οικογένειά του, στους φίλους του και ιδιαίτερα στον αγαπημένο του «Εθνικό ΓΣ» που τον ανέδειξε ως αθλητή και αργότερα ως πρόεδρό του.


Ο Αντώνης Κουνάδης στην εποχή που διακρίνονταν στον αθλητισμό

Ανήκει στην κατηγορία εκείνων που έχουν πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα. Έχει διακριθεί ιδιαίτερα για το πάθος του στην ελληνική γλώσσα, για το οποίο έχει αναγορευθεί επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Εταιρείας, και επίτιμο μέλος πολλών πνευματικών και πολιτιστικών συλλόγων (ΦΣ Παρνασσός, ΕΕ Ελλήνων Λογοτεχνών, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων κ.ά.). Από το νέο μετερίζι, της προεδρίας της Ακαδημίας, θα συνεχίσει τον αγώνα του για την ακριτική Θράκη και τον δεσμό του με το εκεί Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, την προστασία της ελληνικής γλώσσας και γενικότερα των εθνικών θεμάτων που αφορούν την ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή.

Η αξία του Αντ. Κουνάδη έχει αναγνωρισθεί και από την διεθνή επιστημονική κοινότητα, αφού είναι επίτιμος καθηγητής και διδάκτωρ τριών πανεπιστημίων. Έχει ανακηρυχθεί μέλος επτά ξένων ακαδημιών, ενώ έχει τιμηθεί με υψηλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων το Blaise Pascal in Engineering της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (2010).

Από την ελληνική Πολιτεία τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και του Ανώτερου Ταξιάρχη του Βασιλέως Γεωργίου Α΄, ενώ κατέχει και την τιμητική διάκριση του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής (2014). Επίσης, έχει λάβει το αριστείο του ΣΕΓΑΣ (του οποίου υπήρξε πρόεδρος) το 1994 για την προσφορά του στον αθλητισμό. Η ασυνήθης περίπτωση (μοναδική στον κόσμο) ενός παγκοσμίου εμβέλειας πρωταθλητή και συγχρόνως προέδρου του ανωτάτου πνευματικού ιδρύματος της χώρας θα πρέπει, όπως είπε ο βαλκανιονίκης στο τριπλούν, δικηγόρος Κώστας Σφήκας, να καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες!

Κείμενο, φωτογραφίες: Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σκελετός βρέθηκε σε λίμνη ξενοδοχείου

17/03/2026 - 5:10μμ
Η Έξοδος του Μεσολογγίου διά χειρός Παναγιώτη Ζωγράφου
ΕΛΛΑΔΑ

«Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος»: Έκθεση από τα ΓΑΚ και την Εθνική Βιβλιοθήκη, με αφορμή τη 200ή επέτειο

17/03/2026 - 4:22μμ
(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιόχαν Βάντεφουλ: Το Βερολίνο πρόθυμο να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

17/03/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Νέα προθεσμία έλαβε ο 23χρονος

17/03/2026 - 3:18μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Στη φυλακή ο αστυνομικός που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο έξω από τη Βουλή

17/03/2026 - 1:53μμ
(Φωτογραφία που είχε αναρτήσει η μητέρα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η δίκη για το θάνατο του 3χρονου Άγγελου – Αρνήθηκαν τις κατηγορίες και οι τρεις κατηγορούμενοι 

17/03/2026 - 1:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμοί στη Νέα Μάκρη: Μέλη των διαβόητων «Daltons» οι δράστες – Συμβόλαιο θανάτου πίσω από την επίθεση

17/03/2026 - 12:56μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Απολογείται σήμερα ο καθ’ ομολογίαν δράστης

17/03/2026 - 9:06πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα

17/03/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: seismoi.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά

17/03/2026 - 12:16πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Κωστής Χατζηδάκης,  Σταύρος Παπασταύρου και Νίκος Παπαθανάσης λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πακέτο 5,3 δισ. για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις: Ποιοι κερδίζουν και τι αλλάζει

16 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τον επετειακό χορό του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς)

Καστοριά: Από την προετοιμασία στο γλέντι – Τα 25 χρόνια του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών σε μια βραδιά

41 λεπτά πριν
O Αλί Λαριτζανί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, 31 Μαΐου 2024 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Γιατί ο θάνατος Λαριτζανί αλλάζει τα πάντα – Ο άνθρωπος που κρατούσε όρθιο το σύστημα

1 ώρα πριν
«Nα σκάσουν οι ζηλιάρηδες» στα νέα ελληνικά, σε ψηφιδωτό στην είσοδο οικίας στην αρχαία πόλη της Σύεδρας (φωτ.: Anadolu)

Ψηφιδωτό 1.500 ετών με ελληνική επιγραφή-έκπληξη βρέθηκε στην Τουρκία

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σκελετός βρέθηκε σε λίμνη ξενοδοχείου

2 ώρες πριν
Ιρανοί σε κατεστραμμένη από αεροπορικά πλήγματα πολυκατοικία στη νότια Τεχεράνη. 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Βόμβα στις ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατίας – «Το Ιράν δεν ήταν απειλή»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign