pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα δεδομένα από τα ευρήματα στις ανασκαφές στην Ίκλαινα Μεσσηνίας

14/01/2018 - 3:06μμ
Νέα δεδομένα από τα ευρήματα στις ανασκαφές στην Ίκλαινα Μεσσηνίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε αναθεώρηση της δομής των μυκηναϊκών κρατών οδηγούνται οι αρχαιολόγοι, βάσει των αποτελεσμάτων των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μιζούρι – Σεντ Λούις Μιχάλης Κοσμόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τις ανασκαφές.

«Ο διοικητικός ιστός του κράτους του Εγκλιανού απέκτησε μία διοικητική διαίρεση δύο βαθμίδων, που συνίστατο στην κεντρική πρωτεύουσα και τις περιφερειακές πρωτεύουσες», ανέφερε. Πρόκειται «για μία πρώιμη μορφή της διπλής διοικητικής διαίρεσης που απαντάται σε ομοσπονδιακά κράτη».

Έχετε χαρακτηρίσει την Ίκλαινα ως μία από τις πιο σημαντικές μυκηναϊκές θέσεις που ανασκάπτονται. Τι αποκαλύπτουν;
«Οι ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα έχουν φέρει στο φως μία από τις πρωτεύουσες του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου. Ο λόγος για τον οποίο η Ίκλαινα είναι τόσο σημαντική είναι ότι οδηγεί σε αναθεώρηση της γνώσης μας για τα μυκηναϊκά κράτη, με πραγματικά απρόσμενα ευρήματα: Κυκλώπεια κτίρια, αναπτυγμένες αστικές δομές (πλακόστρωτους δρόμους και πλατείες, σύστημα υδροδότησης, κεντρικό αποχετευτικό σύστημα), πινακίδα Γραμμικής Β, τοιχογραφίες εξαιρετικής αισθητικής, κα. Με βάση όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τη μυκηναϊκή Ελλάδα τέτοια ευρήματα βρίσκονται μόνο στα μεγάλα παλάτια (πχ Μυκήνες, Τίρυνθα, Θήβα, Πύλο). Τα ευρήματα της Ίκλαινας μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε τα υπάρχοντα στοιχεία από νέα οπτική γωνία».


(Φωτ.: iklaina.wordpress.com)

Πώς σας βοηθούν τα ευρήματα, ώστε να καταλάβετε τον τρόπο που αναπτύχθηκαν οι πόλεις και τα κράτη στην ελληνική προϊστορία;
«Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη των ευρημάτων, φαίνεται ότι τα πρώτα κράτη στην Πελοπόννησο ήταν αποτέλεσμα βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε τοπικούς ηγεμόνες. Στην περίπτωση της Πύλου, φαίνεται ότι οι ηγεμόνες της Ίκλαινας και του Άνω Εγκλιανού (του λεγομένου “Ανακτόρου του Νέστορα”) συγκρούσθηκαν προς τα τέλη της μυκηναϊκής εποχής και ότι ο ηγεμόνας της Ίκλαινας έχασε, με αποτέλεσμα τα εδάφη του να προσαρτηθούν στην επικράτεια του ηγεμόνα του Εγκλιανού. Έτσι, φαίνεται ότι το βασίλειο της Πύλου δημιουργήθηκε από τη βίαιη προσάρτηση των εδαφών διαφόρων ηγεμονιών της Μεσσηνίας».

Ποια είναι τα ευρήματα που σας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι πολλοί από τους θεσμούς που έχουμε σήμερα, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 3.000 χρόνια;
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τι εννοούμε με τη λέξη “θεσμοί”. Δεν μιλάμε για συγκεκριμένες δομές, αλλά για γενικούς θεσμούς, όπως ο θεσμός του κράτους, δηλαδή μίας περιφέρειας με κεντρική εξουσία, στρατό, και έλεγχο επί πολλών πλευρών της οικονομίας και της κοινωνίας. Υπό την έννοια αυτή τα πρώτα βεβαιωμένα σύνθετα κράτη φαίνεται ότι εμφανίζονται στη μυκηναϊκή εποχή».

Γιατί η Ίκλαινα θα μπορούσε να ήταν μέλος ενός πρώιμου ομοσπονδιακού κράτους, όπως για παράδειγμα, είναι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;
«Σύμφωνα με τα αρχεία της Γραμμικής Β που βρέθηκαν στον Άνω Εγκλιανό (που θεωρείται η κεντρική πρωτεύουσα του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου), αν και η Ίκλαινα ήταν μία από τις δευτερεύουσες πρωτεύουσες του βασιλείου και βρισκόταν υπό την εξουσία της κεντρικής πρωτεύουσας, είχε κάποια σχετική αυτονομία (π.χ. είχε δικό της κυβερνήτη και δική της οικονομική παραγωγή). Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, το σύστημα αυτό διακυβέρνησης είναι η αρχαιότερη έκφανση συστήματος διακυβέρνησης με δύο βαθμίδες, δηλαδή κεντρική εξουσία και υποκείμενες ημιανεξάρτητες περιφέρειες».

Πώς αναπτύχθηκαν τα κράτη;
«Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί ο θεσμός του κράτους, και όλοι ξέρουμε σε ποιο βαθμό κράτη και κυβέρνησης επιδρούν στη ζωή μας. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι, γιατί υπήρχαν περίοδοι στην ανθρώπινη ιστορία χωρίς να υπάρχουν κράτη, αλλά άλλες, λιγότερο σύνθετες μορφές διακυβέρνησης. Η μετάβαση από έναν κόσμο χωρίς κράτη σε έναν κόσμο όπου το κράτος είναι ο κυρίαρχος πολιτικός θεσμός αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας. Και τα πρώτα βεβαιωμένα κράτη στο δυτικό πολιτισμό γεννιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα μινωικά κράτη της Κρήτης (περ. 2000-1500 πΧ) και τα μυκηναϊκά κράτη της ηπειρωτικής Ελλάδας (περ. 1600-1100 πΧ).

»Με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τη Μεσσηνία (που είναι μια από τις περιοχές που και έχουν εξερευνηθεί αρχαιολογικά και μας έχουν δώσει κείμενα υπό τη μορφή πινακίδων Γραμμικής Β) φαίνεται ότι τα μυκηναϊκά κράτη γεννήθηκαν μέσω διεργασιών ενσωμάτωσης/προσάρτησης ανεξάρτητων ηγεμονιών από έναν ισχυρό ηγεμόνα. Μία από τις ανεξάρτητες αυτές ηγεμονίες ήταν της Ίκλαινας, της οποίας ο ηγεμόνας (τουλάχιστον επί τη βάση προκαταρκτικής μελέτης των ευρημάτων) φαίνεται ότι ηττήθηκε από τον ηγεμόνα του Άνω Εγκλιανού και τα εδάφη του προσαρτήθηκαν σε αυτά του Εγκλιανού. Υποθέτουμε ότι παρόμοιες εξελίξεις σημειώθηκαν και με άλλες ηγεμονίες της Μεσσηνίας, που σιγά-σιγά προσαρτήθηκαν στην ηγεμονία του Εγκλιανού.

»Όπως γίνονταν οι προσαρτήσεις αυτές, οι ηγεμονίες που προσαρτούνταν διατήρησαν κάποιο βαθμό της προηγούμενης ανεξαρτησίας τους: η κάθε μία διατήρησε την πρωτεύουσά της, είχε δικό της κυβερνήτη και αντικυβερνήτη, δικούς της αξιωματούχους, δικά της ιερά, αλλά τμήμα της οικονομικής της παραγωγής ελεγχόταν από την κεντρική πρωτεύουσα του Εγκλιανού. Έτσι, με τη διατήρηση τμήματος της προηγούμενης ανεξαρτησίας τους, οι ηγεμονίες αυτές εντάχθηκαν στο διοικητικό ιστό του κράτους του Εγκλιανού, το οποίο απέκτησε μία διοικητική διαίρεση δύο βαθμίδων, που συνίστατο στην κεντρική πρωτεύουσα και τις περιφερειακές πρωτεύουσες. Πρόκειται για μία πρώιμη μορφή της διπλής διοικητικής διαίρεσης που απαντάται σε ομοσπονδιακά κράτη».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Καίτη Γαρμπή (φωτ.: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι η Καίτη (Γαρμπή) που αγαπούσες, που αγαπάς και που θα αγαπάς – Και έχει και γενέθλια

8/06/2026 - 5:11μμ
Ψηφιδωτό που αναπαριστά τον Μεγαλέξανδρο με τον Βουκεφάλα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Αρχαιολογικός χώρος το πεδίο της μάχης του Γρανικού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες

8/06/2026 - 3:55μμ
Ο Γιώργος Λάνθιμος και η πρωταγωνίστριά του Έμα Στόουν στο γεύμα των υποψηφίων για τα 98α Βραβεία Όσκαρ. 10 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λάνθιμος σκέφτεται να αποχωρήσει από τον κινηματογράφο; – «Δεν ξέρω αν θα κάνω άλλες ταινίες»

7/06/2026 - 2:23μμ
(Πηγή: facebook.com/Περιοδικό «Αρμενικά»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αρμενική λύρα – Ήχοι και αντίλαλοι»: Μια σπουδαία ανθολογία αρμενικής ποίησης στα ελληνικά

5/06/2026 - 11:20πμ
Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 7 Οκτωβρίου 2024, με αφορμή τη βράβευσή του με το «Stella della Mole» από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σκορσέζε δίνει… σκηνοθετικές οδηγίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

3/06/2026 - 10:10μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος

3/06/2026 - 1:45μμ
Από τη φετινή «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ (φωτ.: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / Μike Rafail)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φετινή διπλή Λυσιστράτη και οι… άλλες

31/05/2026 - 1:27μμ
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

30/05/2026 - 8:36μμ
Ο Λευτέρης Πανταζής και η Λένα Κιτσοπούλου (πηγή: aefestival.gr/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λένα Κιτσοπούλου, μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή στις «Βάκχες» του Ευρυπίδη, ετοιμάζονται να ταρακουνήσουν την Αθήνα

29/05/2026 - 7:45μμ
Προβολή στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το This is Athens City Festival έφερε Greek cinema vibes στο Πάρκο Ελευθερίας (vid.)

29/05/2026 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10ο Πολιτιστικό Αντάμωμα «Μνήμες γεύσης & παράδοσης»: Η τριήμερη γιορτή του Ευόσμου προ των πυλών

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Πολεοδομίες Αττικής: Κύκλωμα με «ταρίφα» έως 30.000 ευρώ για αυθαίρετα, άδειες και πρόστιμα

47 λεπτά πριν
Συνάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Θεόφιλο Γ' στο Μέγαρο Μαξίμου.   Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μητσοτάκης – Θεόφιλος Γ΄: Στο επίκεντρο οι Άγιοι Τόποι και η προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

1 ώρα πριν
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης, Σάββατο 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Νίκος Ασλανίδης)

Με τη «Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη τίμησαν τη μνήμη των Ποντίων στο Λονδίνο

2 ώρες πριν
Ο Νίκος Δένδιας στη 19η Διαβαλκανική Σύνοδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2026 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Η Άγκυρα επιβεβαιώνει ότι παρενόχλησε το αεροσκάφος του Δένδια στην Κύπρο μέσω διάψευσης

2 ώρες πριν
Στον εισαγγελέα ο 37χρονος παλαιστίνιος που φέρεται να είναι μέλος της Χαμάς και κατηγορείται για τρομοκρατία. Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Χρυσοχοΐδης για τον Παλαιστίνιο της Χαμάς: Εξετάζουμε αν υπάρχουν ανάλογες απόπειρες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign