pontosnews.gr
Τρίτη, 4/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τένεδος: Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανίων από την ρωμαίικη κοινότητα

7/01/2018 - 7:10μμ
Τένεδος: Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανίων από την ρωμαίικη κοινότητα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Φώτα από τα παλιά χρόνια του νησιού γιόρτασε η ολιγάριθμη πια κοινότητα των Ρωμιών της Τενέδου. Ο καιρός βοήθησε κι έτσι ανήμερα των Φώτων στην εκκλησία της Παναγιάς, στο μικρονήσι στην είσοδο των Δαρδανελίων, βρέθηκαν εκτός των Ρωμιών του νησιού και προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη αλλά και εκδρομείς από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη ακόμα και από τη Θράκη. Στον αγιασμό των υδάτων χοροστάτησε ο επίσκοπος Ερυθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κύριλλος ενώ στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Σταυρό έπεσαν τρεις έφηβοι, ένας Τούρκος ορθόδοξος και δυο πρόσκοποι από τη Μυτιλήνη οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί με την κοινότητα των Ανιχνευτών Προσκόπων στην οποία συμμετέχουν.

Σε όλη τη διάρκεια της τελετής στο λιμάνι του νησιού στο πλάι του επισκόπου βρέθηκε ο Τούρκος δήμαρχος του νησιού ενώ την πομπή από την εκκλησία μέχρι το λιμάνι παρακολούθησαν και πολλοί ντόπιοι Τούρκοι που με ενδιαφέρον συμμετείχαν στη σημαντική θρησκευτική τελετή του σύνοικου στοιχείου τους. Τα περιστέρια που άφησαν να πετάξουν στον ουρανό ο επίσκοπος Ερυθρών, ο δήμαρχος της Τενέδου και η πρόεδρος της ρωμαίικης ορθόδοξης κοινότητας αποτέλεσαν την αφορμή για να χαιρετήσει με ενθουσιασμό ο κ. Κύριλλος την αξία της συνύπαρξης και της ανοχής του διαφορετικού. «Μια τέτοια λαμπρή μέρα, είπε, στέλνουμε από την τυραννισμένη από τη μισαλλοδοξία Τένεδο μήνυμα φιλίας, ειρήνης και αγάπης σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε ο άνθρωποι να συμβιώσουμε και το διαφορετικό να μας ενώνει κι όχι να μας χωρίζει».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μεσημέρι της ημέρας των Φώτων η πρόεδρος της τοπικής ρωμαίικης κοινότητας, αντιπροσωπία των Τενεδιών που φυγάδες από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ζουν στην Αθήνα και ο επίσκοπος Κύριλλος επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τον καϊμακάμη της Τενέδου. Ενώ το βράδυ σε ένα χαρμόσυνο κλίμα ο κ. Κύριλλος παρέθεσε δείπνο στους Ρωμιούς του νησιού τους οποίους συνεχάρη για την επιμονή και την πίστη τους στο γένος και στην ορθοδοξία, αλλά και γιατί διατήρησαν ζωντανή την ελπίδα που σηματοδοτεί η μικρή αυτή εστία Ρωμιοσύνης σε δύσκολα πραγματικά χρόνια.

Ας σημειωθεί ότι η Τένεδος, σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης, παραχωρήθηκαν το 1923 μαζί με την Ίμβρο στην Τουρκία, από την Ελλάδα που κατείχε τα δύο νησιά από το 1912. Αμέσως μετά το 1974 και ως αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι περίπου 2.500 Ρωμιοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους, πουλώντας οι περισσότεροι τις περιουσίες τους έναντι ελάχιστου αντιτίμου στους 800 Τούρκους ντόπιους κατοίκους. Η τεράστια τουριστική ανάπτυξη του νησιού σήμερα –καθώς η Τένεδος αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό για χιλιάδες, κυρίως εύπορους, Κωνσταντινουπολίτες– βοηθά σημαντικά και τους περίπου 20 εναπομείναντες Ρωμιούς. Αλλά και όσους Τενεδιούς της διασποράς έχοντας ακόμα στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία, επιστρέφουν στον τόπο τους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Φως Καππαδοκίας» στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: Facebook / Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Άγιοι Αρσένιος και Παΐσιος και η πορεία του ελληνισμού της Καππαδοκίας – Νέες προβολές του ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ

4/11/2025 - 3:37μμ
(Φωτ.: facebook.com/epicharis8)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Προσφυγικά σωματεία και ενώσεις του δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τίμησαν τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στην ομώνυμη πόλη της Βιθυνίας

3/11/2025 - 10:14μμ
Ο Γιώργος Δάμπασης στο ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» (φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βόλος: Το ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» σε ειδική προβολή στη Νέα Ιωνία

3/11/2025 - 7:11μμ
(Φωτ.: facebook / Erini – Κωνσταντίνος Γκεκόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ερήνη Τορνεσάκη: Μια Μικρασιάτισσα Κρητικοπούλα στα βραβεία Grammy, με ριζίτικο τραγούδι

2/11/2025 - 12:50μμ
Στεφάνια από ευέλπιδες στην προτομή του Γιώργου Κουβελίδη, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων (φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γιώργος Κουβελίδης: Μια προτομή για να θυμίζει τη θυσία του 19χρονου προσφυγόπουλου από τη Σμύρνη

1/11/2025 - 2:25μμ
Το εξώφυλλο του διπλού CD
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σκοποί και τραγούδια από το Σεβντίκιοϊ της Σμύρνης σε μια πολύτιμη έκδοση

1/11/2025 - 10:34πμ
(Φωτ.: facebook/Εστία Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Εστία Νέας Σμύρνης: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης, με αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο

31/10/2025 - 8:18μμ
Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Γκιουζελόζ της περιοχής Γεσιλχισάρ, κοντά στην Καισάρεια (πηγή: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «Καππαδόκης» Άγιος Γεώργιος: Οι Τούρκοι αναστηλώνουν εκκλησία, θέλουν να ξαναζωντανέψουν ελληνικό χωριό

31/10/2025 - 3:47μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φόρος τιμής στους πεσόντες Κωνσταντινουπολίτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

28/10/2025 - 11:16μμ
Πρωτότυπη φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας «Μαγική πόλη» στο Δουργούτι (φωτ.: Αρχείο Νίκου Κούνδουρου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι παραγκουπόλεις στο σινεμά – Οι Έλληνες και Αρμένιοι πρόσφυγες που οι κυβερνήσεις ήθελαν να κρύψουν

27/10/2025 - 10:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Χάρης Ζαμπέτουλας)

EuroCup: Κατέρρευσε στην Τουρκία ο Πανιώνιος

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: instagram / davidbeckham)

Μεγάλη Βρετανία: Όταν ο «Μπεκς» έγινε Σερ Μπέκαμ – Για τις υπηρεσίες του στον αθλητισμό και τη φιλανθρωπία

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: pr-olpe-drolshagen.de)

Ποντιακό και λαϊκό γλέντι με την «Παναγία Σουμελά» Drolshagen

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γρ. Τύπου ΣΚΑΪ)

Κωνσταντίνος Βασιλειάδης: Ο παπα-drone του Βοΐου μιλά για τη σχέση του με τον τόπο του και την τεχνολογία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ρεπάνης)

Βορίζια: Παραδόθηκαν οι τρεις καταζητούμενοι – Η ΕΛΑΣ αναζητά τα όπλα τους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram / filmfestivalgr & scontizas)

Σωτήρης Κοντιζάς: Τι κάνει (και τι είδε) ο σεφ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign