Σημαντική μείωση στην άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης κατέγραψε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή, τη χρονιά που έφυγε, 171.635 άνθρωποι εισήλθαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, αριθμός μειωμένος σχεδόν κατά το ήμισυ συγκριτικά με το 2016, όταν οι αφίξεις ανήλθαν σε 363.504 ανθρώπους.
Στην Ελλάδα ήρθαν 29.595 άνθρωποι, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τις αφίξεις την τελευταία τετραετία.
Οι περισσότερες αφίξεις διά θαλάσσης το περασμένο έτος καταγράφηκαν στην Ιταλία, όπου 119.310 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 1/3 συγκριτικά με το 2016, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών στις 31 Δεκεμβρίου.
«Μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα ότι οι αριθμοί από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία αυτό το έτος ήταν κάτω από τις 120.000…Αυτός είναι ο μικρότερος αριθμός αφίξεων στην Ιταλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Τζόελ Μίλμαν ενημερώνοντας δημοσιογράφους στην Γενεύη. «Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις αφίξεις στην Ελλάδα, με 29.595 το 2017, απολύτως ο μικρότερος αριθμός τα τέσσερα χρόνια που καταγράφουμε στοιχεία στην Ελλάδα», σημείωσε. Το 2016, περίπου 173.614 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φθάσει στην Ελλάδα διά θαλάσσης, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Περίπου 21.663 μετανάστες εισήλθαν στην Ισπανία έως τις 28 Δεκεμβρίου του 2017, και 1.067 στην Κύπρο, όπως δείχνουν προσωρινά στοιχεία. «Οι περισσότερες περιπολίες και επιχειρήσεις διάσωσης στα ανοιχτά της Λιβύης, καθώς και οι μάχες μεταξύ των παράνομων οργανώσεων διακινητών, συνέβαλαν στη συνολική μείωση», συμπλήρωσε. Περίπου 3.116 μετανάστες και πρόσφυγες βρήκαν τον θάνατο το περασμένο έτος διαπλέοντας τη Μεσόγειο για να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, χωρίς ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη οριστικός. Το 2016, 5.143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
Αφρικανοί μετανάστες στη Λιβύη συνεχίζουν να αναχωρούν με προορισμό την Ευρώπη, με τον ΔΟΜ να εποπτεύει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θαλάσσια αυτή περιοχή, δήλωσε, προσθέτοντας πως: «τα σκάφη εξακολουθούν να διασώζουν καθημερινά, ανάλογα με την μέρα, εκατοντάδες ανθρώπους που προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, με σημείο αναχώρησης τις ακτές της Λιβύης».
















