pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Ιωάννης, ο Πρόδρομος και Βαπτιστής

Ο βίος και το έργο του

7/01/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, επικαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος, είναι άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξού και ο χαρακτηρισμός «Πρόδρομος».

Η διδασκαλία του υπήρξε δηκτική ιδιαίτερα προς τις ανηθικότητες της όποιας εξουσίας, γεγονός που εξανάγκασε τελικά τον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα αρχικά να τον φυλακίσει και στη συνέχεια να τον θανατώσει δι’ αποκεφαλισμού.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν συγγενής της Θεοτόκου.

Περί της σύλληψης και της γέννησής του (που συνέβη έξι μήνες πριν από τη γέννηση του Ιησού Χριστού), ο ίδιος Ευαγγελιστής εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα: Αν και η Ελισάβετ έδειχνε να είναι στείρα, ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και θα έπρεπε να του δώσει το όνομα Ιωάννης.

Στην αρχή ο Ζαχαρίας φέρεται να μην πίστεψε τα λόγια του Γαβριήλ και πιθανώς να υπέστη κάποιον κλονισμό κατά τον οποίο (ως τιμωρία) έχασε την ομιλία του. Θα παρέμενε άλαλος έως την ημέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί που θα έφερνε στον κόσμο η Ελισάβετ.

Έτσι κι έγινε. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού, όταν ζητήθηκε από τον ίδιον να φανερώσει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα το όνομα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η ομιλία του.

Πατρίδα του Ιωάννη κατά μία παράδοση φέρεται η Χεβρών, κατ’ άλλη όμως φέρεται η πόλη Ιούττα. Περί της νεανικής ζωής και του ιδιωτικού του βίου καμία πληροφορία δεν υπάρχει εκτός της πολύ λιτής αναφοράς του ίδιου Ευαγγελιστή ότι: «το παιδίον ηύξανε και εκραταιούτο πνεύματι και ην εν ταις ερήμοις¹ έως ημέρας αναδείξεως αυτού προς τον Ισραήλ».

Σύμφωνα με αναφορά του Ευαγγελιστή Λουκά ο Ιωάννης εμφανίζεται πλέον σε ηλικία 30 ετών «κατά θείαν εντολήν», «εν τη ερήμω της Ιουδαίας».

Κάνοντας όμως λόγο περί του Ιορδάνη ποταμού συνάγεται ότι αναφέρεται στο νότιο τμήμα της χώρας, την περιορδάνεια περιοχή, κηρύσσοντας: «Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών», «βαπτίζοντας τους προσερχόμενους προς αυτόν» (κατά Ματθαίον). Παράλληλα με τα κηρύγματά του ήταν και η εμφάνισή του, καθώς και ο ασκητικός βίος και η διατροφή του. Φορούσε μάλλινο ένδυμα από τρίχες καμήλου και ζώνη δερμάτινη. Η δε διατροφή του ήταν άγριο μέλι και ακρίδες. Φαίνεται δε πως δεν παρέμενε συνέχεια στο ίδιο μέρος, αλλά περιερχόταν «πάσαν την περίχωρον του Ιορδάνου κηρύσσων βάπτισμα μετανοίας».

Τόσο η εμφάνιση αυτή όσο και ο ασκητικός βίος του Ιωάννη, παράλληλα με τα κηρύγματα και τις βαπτίσεις μετάνοιας στις οποίες προέβαινε, ήταν επόμενο να προκαλέσουν πλήθος ακροατών αλλά και πολλών θαυμαστών του από όλη τη Παλαιστίνη που έσπευδαν να τον ακούσουν, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες και Σαδδουκαίοι και Φαρισαίοι τους οποίους όλους στη συνέχεια βάπτιζε στον Ιορδάνη ποταμό.

Έτσι δεν άργησε αυτή η δράση του να προκαλέσει και την προσοχή του Μεγάλου Συνεδρίου των Εβραίων που έστειλε αντιπροσωπεία για να ελέγξει τι συμβαίνει.

Εκεί τον συνάντησε και ο Ιησούς Χριστός και του ζήτησε να τον βαπτίσει. Εκείνος αρχικά αρνήθηκε, όμως ο Χριστός επέμεινε κι έτσι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη ποταμού.

Τα τίμια λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τις διεφθαρμένες συνειδήσεις των Φαρισαίων καθώς και του τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη Αντύπα, όταν τον έλεγξε για την παράνομη συμβίωσή του με τη σύζυγο του ζώντος αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα, ο οποίος και τον φυλάκισε.

Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης ζήτησε από την κόρη του Σαλώμη να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό,τι του ζητήσει. Η Ηρωδιάς, η μητέρα της, που φθονούσε τον Ιωάννη, βρήκε τότε την ευκαιρία που αναζητούσε και προέτρεψε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του μέσα σ’ ένα πινάκιο (πιάτο). Έτσι ακολούθησε ο αποκεφαλισμός.

Μετά το μαρτυρικό αυτό τέλος του Ιωάννη, οι μαθητές του «ήραν το πτώμα αυτού και έθηκαν αυτό εν μνημείω» (κατά Μάρκον).

—
1. Με τη λέξη «ερήμοις» (δοτική πληθυντικού) χαρακτηρίζονται τα διάφορα μέρη της ερήμου της Ιουδαίας, οι οποίες έφεραν διάφορες επιμέρους ονομασίες. Στις ερήμους αυτές φαίνεται να κατέφυγε ο Ιωάννης για προπαρασκευή του έργου του όπως παλαιότερα είχαν ομοίως καταφύγει ο Μωυσής και ο προφήτης Ηλίας.

• Πηγή: el.wikipedia.org.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/ecumenicalpatriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο Σταυροδρόμι – Πατριαρχικές ευχές στους μαθητές της Ομογένειας

1/06/2026 - 10:54μμ
(Φωτ.: Facebook/Αγία Τριάδα Νέας Κηφισιάς)
ΠΙΣΤΗ

Το αδιαχώρητο στη Νέα Κηφισιά για το προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά – Πανηγυρικός εσπερινός στην Αγία Τριάδα

1/06/2026 - 11:24πμ
(Φωτ. αρχείου: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Αρετσού

31/05/2026 - 2:25μμ
ΠΙΣΤΗ

Αδελφότης Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά»: Η Καλλιθέα υποδέχεται την εικόνα και τα ιερά κειμήλια του Πόντου

30/05/2026 - 6:24μμ
Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης στην εναρκτήρια διάλεξη του νέου κύκλου ακαδημαϊκών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Από τη Χάλκη στη σύγχρονη γεωπολιτική: Οι «πειρασμοί» του 20ού αιώνα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

29/05/2026 - 10:06μμ
Ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: Facebook / Ecumenical Patriarchate)
ΠΙΣΤΗ

«Ιστορικό ράπισμα» στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

27/05/2026 - 10:16μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο ναό Αγίας Τριάδας στη Νέα Κηφισιά, Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά στην Αθήνα: Οι ακολουθίες, το προσκύνημα και μέχρι πότε θα παραμείνει στην Κηφισιά

27/05/2026 - 5:07μμ
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά της εικόνας της Σουμελά στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, στην Αθήνα. Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά έρχεται στην Αθήνα: Για πρώτη φορά στη Νέα Κηφισιά η ιστορική εικόνα του ποντιακού ελληνισμού

24/05/2026 - 4:29μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»/Katerina Papadopoulou)
ΠΙΣΤΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» στην περιφορά των εικόνων της Αναλήψεως και της Παναγίας Σουμελά

22/05/2026 - 5:25μμ
(Πηγή: facebook / Ecumenical Patriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Καππαδοκία: Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής

17/05/2026 - 9:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

8 ώρες πριν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί (φωτ. αρχείου: EPA / Rajat Gupta)

ΗΠΑ-Ιράν: Αλαλούμ με τα εκατέρωθεν μηνύματα – Δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ Αραγτσί

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Greek Basketball League: Πρώτο βήμα ο Ολυμπιακός για τον τίτλο

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ματσούκας)

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Προ των πυλών το πολυαναμενόμενο «Λάλεμαν τη παρχαρομάνας»

10 ώρες πριν
Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 7 Οκτωβρίου 2024, με αφορμή τη βράβευσή του με το «Stella della Mole» από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)

Ο Σκορσέζε δίνει… σκηνοθετικές οδηγίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

10 ώρες πριν
Ο Σάββας Κανταρτζής με τη σύζυγό του (πηγή: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης – kcm.gr)

Σάββας Κανταρτζής: Ο Κοτυωρίτης που τίμησε την Πιερία όσο λίγοι

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign