pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει καρδιοπάθειες καλύτερα από τους γιατρούς

3/01/2018 - 2:38μμ
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει καρδιοπάθειες καλύτερα από τους γιατρούς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τις καρδιοπάθειες, καλύτερα και από τους γιατρούς. Ένα δεύτερο σύστημα κάνει κάτι ανάλογο με τον καρκίνο των πνευμόνων. Το πρώτο σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ της Οξφόρδης και μπορεί να «δει» στις διαγνωστικές εξετάσεις κρίσιμες λεπτομέρειες που ξεφεύγουν από το μάτι του γιατρού, αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται δωρεάν στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) της Βρετανίας από φέτος το καλοκαίρι.

Το σύστημα θεωρείται ότι μπορεί να εξοικονομήσει πολλά δισεκατομμύρια λίρες, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών και συνεπώς στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σερ Τζον Μπελ δήλωσε στο BBC ότι η τεχνητή νοημοσύνη «μπορεί να σώσει το ΕΣΥ», το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με ολοένα μεγαλύτερες δαπάνες. Η τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κόστη του βρετανικού ΕΣΥ (τουλάχιστον κατά 300 εκατ. λίρες ετησίως), καθώς, μεταξύ άλλων, πολλές επεμβάσεις ασθενών θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρη στις πιο έγκαιρες και σωστές διαγνώσεις. Σύμφωνα με βρετανικές εκτιμήσεις, περίπου μία στις πέντε καρδιολογικές εξετάσεις δεν διαγιγνώσκεται σωστά σήμερα.

Μέχρι στιγμής το σύστημα με την ονομασία Ultromics, που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή καρδιολογίας Πολ Λίζον, έχει δοκιμασθεί σε έξι καρδιολογικές κλινικές και τα επίσημα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένεται να δημοσιευθούν φέτος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποτελεσματικότητα φαίνεται να ξεπερνά αυτή των γιατρών στις διαγνώσεις και στην εκτίμηση της πιθανότητας κάθε ασθενούς να πάθει έμφραγμα στο μέλλον.

Το Ultromics εκπαιδεύθηκε αρχικά μελετώντας τις εξετάσεις 1.000 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί κατά την τελευταία επταετία, σε συνδυασμό με την ανάλυση πρόσθετων πληροφοριών κατά πόσο κάθε ασθενής τελικά ανέπτυξε καρδιοπάθεια.

Στην πορεία, το σύστημα έμαθε να κάνει διαγνώσεις μόνο του.

«Ως καρδιολόγοι πρέπει να παραδεχθούμε προς το παρόν ότι δεν κάνουμε πάντοτε τη σωστή διάγνωση. Όμως με το νέο σύστημα υπάρχει πιθανότητα να τα καταφέρνουμε πλέον καλύτερα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, το νέο σύστημα θα καταστεί διαθέσιμο δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας» δήλωσε ο δρ Λίζον.

Ένα παρόμοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων. Το σύστημα εντοπίζει τους πνευμονικούς όζους και ξεχωρίζει τους αβλαβείς από τους επικίνδυνους. Σήμερα οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι κατά πόσο κάποιοι όζοι θα εξελιχθούν σε καρκινικούς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να κάνουν περιοδικές απεικονιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η εξέλιξη των όζων.

Το νέο «έξυπνο» σύστημα, όπως έδειξαν οι έως τώρα κλινικές δοκιμές του, μπορεί να γλιτώσει από πολύμηνο άγχος τους ασθενείς που δεν πρόκειται να εμφανίσουν καρκίνο, καθώς επίσης είναι σε θέση να διαγνώσει τις περιπτώσεις καρκίνου νωρίτερα από τους γιατρούς.

Την εμπορική αξιοποίηση του συστήματος έχει αναλάβει η νεοσύστατη εταιρεία Optellium, ο επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας δρ Τιμόρ Καντίρ εκτίμησε ότι αν το σύστημα αξιοποιηθεί ευρέως από τα βρετανικά και ευρωπαϊκά νοσοκομεία, θα μπορούσε να πετύχει εξοικονόμηση ιατρικών δαπανών της τάξης των δέκα δισ. ευρώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, ο Αδριανός Γολέμης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχίζει την εκπαίδευση αστροναυτών ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

23/03/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: Pixabay / Marghe)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εαρινή Ισημερία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί, ναυτικοί και επιστήμονες θα επαληθεύσουν πειραματικά τη σφαιρικότητα της Γης

16/03/2026 - 1:06μμ
Από τη δημοσίευση στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics» (πηγή: NAOJ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Ήλιος ίσως «μετανάστευσε» στον Γαλαξία – Νέα μελέτη αλλάζει όσα γνωρίζαμε για την προέλευσή του

13/03/2026 - 7:49μμ
Φωτογραφία από την καλλιέργεια ρεβιθιού (πηγή: University of Texas / Institute for Geophysics)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρεβίθια στη Σελήνη; Το πείραμα που μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα για τους αστροναύτες

6/03/2026 - 5:28μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/kyraxys-41857870/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Γεγονός το πρώτο εθνικό πλαίσιο ρυθμιστικών κανόνων για τα ανθρωποειδή ρομπότ

6/03/2026 - 12:13μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση του WOH G64 κατά την πρόσφατη μεταμόρφωσή του, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
(πηγή: Daniel Cea Martinez)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εντυπωσιακή μεταμόρφωση του άστρου WOH G64 – Διεθνής ανακάλυψη με ελληνική υπογραφή

24/02/2026 - 6:00μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την έρευνα, στο οποίο μητέρα και παιδί παίζουν φορώντας ειδικά ηλεκτρόδια που καταγράφουν την εγκεφαλική λειτουργία τους (φωτ.: Frontiers in Cognition)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρετανία: Μια Ελληνίδα μελετά την επιρροή της διγλωσσίας στη σύνδεση μεταξύ μελών μιας οικογένειας – Πώς συγχρονίζονται οι εγκέφαλοι μητέρας-παιδιού

24/02/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: appavlos.web.auth.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Απόστολος Παύλος στην Πιερία: Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας του ΑΠΘ «ζωντανεύει» τα βήματα του

22/02/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alexandra_koch-621802/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παιδιά και τεχνητή νοημοσύνη: Οι κίνδυνοι πίσω από τα chatbots

20/02/2026 - 11:25πμ
Στιγμιότυπο από το εντυπωσιακό βίντεο (πηγή: YouTube)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Επιδέξια ανδροειδή κάνουν παρκούρ και πολεμικές τέχνες, και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό

18/02/2026 - 3:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)

«Η Ακαδημία της Σιωπής»: Μια όμορφη ιστορία σοφίας από το πρώτο τεύχος των «Ποντιακών Φύλλων»

4 λεπτά πριν
Μαθήτριες του Λυκείου Καλαβρύτων ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες φωτογραφίζονται πριν από την παρέλαση (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

33 λεπτά πριν
Δανοί περιμένουν να ψηφίσουν έξω από το δημαρχείο της Κοπεγχάγης (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Ψηφίζουν σήμερα οι Δανοί – Με προβάδισμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία τα προγνωστικά για την πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν

1 ώρα πριν
Η ανάσταση του Λαζάρου, τοιχογραφία από τη μονή San Baudelio de Berlanga της Ισπανίας, σήμερα στο Μουσείο Cloisters της Νέας Υόρκης (πηγή: Sharon Mollerus / commons.wikimedia.org)

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Α’)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Ταξί: Κανονικά κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
Έκρηξη μετά από ισραηλινό πλήγμα σε γέφυρα στον νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA/STRINGER)

Παίρνει ξανά την ανιούσα το πετρέλαιο, ενώ η Τεχεράνη διαψεύδει τον Τραμπ και μιλά για χειραγώγηση των αγορών – Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign