pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί οι Αρμένιοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου

6/01/2018 - 9:10πμ
Γιατί οι Αρμένιοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όπως κάθε χρόνο, ενώ όλοι οι χριστιανοί (εκτός από αυτούς που ακολουθούν το Παλαιό Ημερολόγιο) γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, οι Αρμένιοι τα γιορτάζουν μαζί με τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου.

Το άρθρο αυτό σκοπό έχει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι Αρμένιοι δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μαζί με τους άλλους λαούς.

Ξεκινούμε αναφέροντας ότι κανένας δεν γνωρίζει πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς. Ωστόσο, με βάση διάφορα ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα πρέπει να γεννήθηκε μεταξύ 8 και 2 π.Χ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν γεννήθηκε το χειμώνα, αλλά μάλλον γύρω στην άνοιξη ή το φθινόπωρο. Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι τα Χριστούγεννα άρχισαν να εορτάζονται το 134 μ.Χ., με απόφαση του πάπα Τελεσφόρου.


Ο Έλληνας (από την Κάτω Ιταλία) πάπας Τελεσφόρος

Να θυμίσουμε ότι η μία και αδιαίρετη Εκκλησία είχε μια κεντρική δομή και ότι ο Χριστιανισμός, που ήταν νέα θρησκεία, έπρεπε να κτίσει πάνω σε υφιστάμενες δομές. Έτσι, η Εκκλησία γιόρταζε από κοινού τη γέννηση και τη βάπτιση του Ιησού Χριστού είτε στις 6 Ιανουαρίου –ημέρα της παγανιστικής εορτής του Ανίκητου Ήλιου στην Ανατολή– είτε στις 22 Δεκεμβρίου – χειμερινό ηλιοστάσιο και ημέρα της εορτής του Θεού Ήλιου στη Δύση, ακριβώς για να μπορούν οι κατατρεγμένοι χριστιανοί να χρησιμοποιούν την εορτή αυτή ως πρόσχημα για τους δικούς τους εορτασμούς. Μάλιστα, στον τότε εορτασμό δινόταν περισσότερη σημασία στη βάπτιση του Ιησού (Θεοφάνια) παρά στην ενσάρκωσή Του (Χριστούγεννα).

Η Αρμενία, σαφώς στην ανατολική άκρη του τότε χριστιανικού κόσμου, γιόρταζε τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου.

Οι ιστορικές πηγές υποδεικνύουν ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων ξεχωριστά από τον εορτασμό των Θεοφανίων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335. Επί πάπα Ιουλίου Α΄ (336-352), τα Χριστούγεννα σταμάτησαν πλέον να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνια και ο εορτασμός τους θεσπίσθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, ως μια προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών εορτών για τα Σατουρνάλια (μεγάλη ειδωλολατρική γιορτή υπέρ του θεού Κρόνου).

Σταδιακά, ο εορτασμός της γέννησης του Κυρίου στις 25 Δεκεμβρίου διαδόθηκε από τη Δύση στην Ανατολή μέχρι το 376, οπότε και σύμφωνα με την παράδοση εκφωνήθηκε η πρώτη ομιλία για τα Χριστούγεννα από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Το 386 ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρότρυνε την Εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων. Το 529 ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, και ανακήρυξε την ημέρα δημόσια αργία σε ολόκληρη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μέχρι το 534, η 25η Δεκεμβρίου είχε επικρατήσει σταδιακά σε όλο τον τότε Χριστιανισμό.


Η ιστορική μάχη του Αβαράιρ από αρμενικό χειρόγραφο του 15ου αι.

Ωστόσο, τα πράγματα στην Αρμενία ήταν λίγο διαφορετικά από τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Μεγάλο τμήμα της ανατολικής Αρμενίας βρισκόταν ήδη από το 428 μ.Χ. υπό τον έλεγχο των Περσών, και έτσι η υπό διωγμό Αρμενική Εκκλησία είχε να ασχοληθεί με πιο άμεσα ζητήματα από την αλλαγή της ημερομηνίας της γιορτής των Χριστουγέννων. Επιπλέον, οι Αρμένιοι αποκόπηκαν από τη βυζαντινή παράδοση το 451, όταν συγκλήθηκε η Σύνοδος της Χαλκηδόνας και αυτοί δεν μπορούσαν να παραστούν, καθώς τότε πολεμούσαν την περίφημη μάχη του Αβαράιρ για να διατηρήσουν τη χριστιανική τους πίστη, αφού οι Πέρσες είχαν αποφασίσει τότε να επιβάλουν το Ζωροαστρισμό ως επίσημη θρησκεία στη χώρα.

Με τη νίκη υπέρ των χριστιανών, η Αρμενική Εκκλησία συνέχισε να συνεορτάζει τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου. Ο συνεορτασμός αυτός αποτελεί αδιάσπαστη συνέχεια της παλαιάς χριστιανικής παράδοσης.

  • Πηγή:  Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας / περ. Αρμενικά 87 (Οκτ.-Δεκ. 2015).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΙΣΤΗ

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας: Σήμερα τιμά η Εκκλησία τη μνήμη του θεμελιωτή του χριστιανικού μοναχισμού

17/01/2026 - 8:36πμ
Τελετή απονομής ειδικής τιμητικής διάκρισης του εμβλήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος" στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.  Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026  (Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ύψιστη τιμή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Δημήτριο

16/01/2026 - 1:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΙΣΤΗ

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου

15/01/2026 - 9:53μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Πρέβεζα. Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΠΙΣΤΗ

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις επιθέσεις από ρωσικές υπηρεσίες

13/01/2026 - 12:10μμ
Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης (μικρογραφία στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β' – πηγή: immorfou.org.cy)
ΠΙΣΤΗ

Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης: Από την Καππαδοκία, στην έρημο της Ιουδαίας

11/01/2026 - 4:11μμ
Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο, 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Ιερά Μητρόπολις Αττικής και Βοιωτίας)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στους ναούς της Παναγίας Σουμελά της Αττικής, με το Παλαιό Ημερολόγιο

8/01/2026 - 1:42μμ
Θεοφάνια στο Φανάρι, 6 Ιανουαρίου 2025 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια στο Φανάρι: Η Θεία Λειτουργία και η ρίψη του σταυρού στον Κεράτιο

6/01/2026 - 8:00πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρευρέθη στην τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (φωτ.: Facebook/Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Ευχές για ενότητα, ειρήνη και πίστη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην κοπή της βασιλόπιτας της Εκκλησίας της Ελλάδος

31/12/2025 - 7:00μμ
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Μητρόπολη Αθηνών (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/ Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ευχή για μια χρονιά χωρίς πολλά προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων

25/12/2025 - 3:11μμ
Ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στο Φανάρι: Δείτε live τη Θεία Λειτουργία

25/12/2025 - 8:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: European Union)

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ευρώπης με φόντο τη Γροιλανδία: Δασμοί, αντιδράσεις και έκτακτη κινητοποίηση της ΕΕ

5 ώρες πριν
Παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο Πατρέων για την έναρξη του καρναβαλιού της Πάτρας σήμερα, 17 Ιανουαρίου (φωτ.: EUROKINISSI)

Με λάμψη, παλμό και χιλιάδες συμμετέχοντες άνοιξε η αυλαία για το Πατρινό Καρναβάλι

5 ώρες πριν
Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία δημαρχείου, στο κέντρο της Κοπεγχάγης (φωτ.: EPA/Emil Nicolai Helms)

Χιλιάδες κόσμου στη Δανία και τη Γροιλανδία διαδήλωσαν ενάντια στις επεκτατικές διαθέσεις Τραμπ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Οι «Μίθριοι» της Καλαμαριάς κόβουν αύριο τη βασιλόπιτά τους

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιστορική υπογραφή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur: Τέλος σε 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, αρχή για τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

7 ώρες πριν
Η Κεντρική Σχολή των Σουρμένων εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1888. Το 1914 είχε συνολικά 220 μαθητές (πηγή: ozhanozturk.com)

Μια περιπέτεια στα Σούρμενα – Στο έλεος των Τούρκων η ενορία Καρακαντζή

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign