pontosnews.gr
Κυριακή, 10/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«120 μέρες στα Σόδομα» – Το χειρόγραφο του ντε Σαντ, εθνικός θησαυρός της Γαλλίας

21/12/2017 - 10:07μμ
«120 μέρες στα Σόδομα» – Το χειρόγραφο του ντε Σαντ, εθνικός θησαυρός της Γαλλίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ ήταν ένας από τους επτά εγκλείστους που απελευθερώθηκαν από τη Βαστίλη στις 14 Ιουλίου 1789, όταν πλήθος εξεγερμένων επιτέθηκαν στη διαβόητη φυλακή. Θα έπρεπε να ήταν χαρούμενος, αλλά όχι. Τον τράβηξαν απ’ το κελί χωρίς του δώσουν χρόνο να πάρει μαζί του το χειρόγραφο του μυθιστορήματος που έγραφε, όντας φυλακισμένος: τις 120 μέρες στα Σόδομα.

Αν και το χειρόγραφο (σε κομμάτια χαρτί που ο Μαρκήσιος κολλούσε μεταξύ τους για να αποφύγει τη λογοκρισία στη φυλακή) εντοπίστηκε αργότερα στους τοίχους του κελιού, χρειάστηκε να φτάσουμε στον 20ό αιώνα για να εκδοθεί το μυθιστόρημα, και στον 21ο αιώνα για να υποστηρίξει θετικά η επίσημη Γαλλία τη μεγάλη ιδέα που είχε ο Μαρκήσιος για τη λογοτεχνική του πένα.


Χαρακτικό που απεικονίζει τον ντε Σαντ στο κελί του

Το χειρόγραφο αυτού τού για πολλούς τόσο αμφιλεγόμενου λογοτεχνήματος –όσοι δεν το έχουν ξεφυλλίσει ίσως θυμούνται την ταινία του Πιερ Πάολο Παζολίνι– χαρακτηρίστηκε «εθνικός θησαυρός» από την κυβέρνηση της Γαλλίας και απαγορεύτηκε η έξοδός του από τη χώρα. Ακριβώς τη στιγμή που θα έμπαινε σε δημοπράτηση στον οίκο δημοπρασιών Aguttes.

Η δημοπράτηση του χειρογράφου θα ήταν μέρος μιας τεράστιας πώλησης ιστορικών ντοκουμέντων που ανήκαν στη γαλλική επενδυτική εταιρεία Aristophil, στην οποία οι Αρχές, πριν από δύο χρόνια, έβαλαν λουκέτο μετά από ένα σκάνδαλο «πυραμίδας» που κόστισε στους επενδυτές 1 δισ. δολάρια. Η Aristophil κόμπαζε ότι είχε συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή γαλλικών λογοτεχνικών και ιστορικών ντοκουμέντων στον κόσμο. Ο ιδρυτής της, ο Ζεράρ Λεριτιέ, είχε αγοράσει το χειρόγραφο το 2014 για 6,1 εκατομμύρια ευρώ, το πούλησε στην Aristophil για 12,5 εκατομμύρια ευρώ και επέμενε ότι σε δημοπρασία θα μπορούσε να πιάσει περίπου 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το χειρόγραφο δεν θα δημοπρατηθεί ποτέ. Το ίδιο θα συμβεί και με το χειρόγραφο του «Μανιφέστου του σουρεαλισμού» το οποίο συνέγραψε ο πατριάρχης του υπερρεαλισμού, Αντρέ Μπρετόν.

Και τα δύο χειρόγραφα χαρακτηρίστηκαν «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας. Ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών, Κλοντ Αγκίτ, εκτιμούσε ότι το χειρόγραφο του ντε Σαντ θα μπορούσε στη δημοπρασία της Τετάρτης να πιάσει μέχρι και 6 εκατ. ευρώ, ενώ το χειρόγραφο του Αντρέ Μπρετόν γύρω στα 4 εκατομμύρια. Είπε, επίσης, ότι το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού υποσχέθηκε να αγοράσει τα δύο χειρόγραφα «σε διεθνείς τιμές», όπως μας πληροφορεί η εφ. Guardian.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Τσεκούρας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελένη Ζαφειρίου και Τζένη Καρέζη, στο «Τζένη-Τζένη». Η πρώτη ενσάρκωνε συχνά το ρόλο της μάνας (πηγή: Φίνος Φιλμ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτή της μητέρας 2026: Οι μαμάδες του ελληνικού κινηματογράφου, της Φίνος Φιλμ

10/05/2026 - 12:40μμ
Συναυλία του heavy metal συγκροτήματος Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαϊου (φωτ.: Δήμητρα Κούτρα Toklik/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σεισμός» στο ΟΑΚΑ με τους Metallica – Η 360° σκηνή που ξεσήκωσε τους 85.000 θεατές

10/05/2026 - 12:07πμ
Στο φετινό «This is Athens Festival» συμμετέχει και η Allwyn, με πολλές εκπλήξεις για το κοινό
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάθε γωνιά της Αθήνας σε festival mode όλο τον Μάιο – To «This is Athens Festival» επέστρεψε

8/05/2026 - 8:46μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σουγιούλ «ζωντανεύει» στον Βόλο μέσα από μεγάλο μουσικό αφιέρωμα

6/05/2026 - 11:40μμ
Στιγμιότυπο από την 1η τεχνική πρόβα του Akyla (φωτ.: Facebook / Eurovision Song Contest)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Ο Akylas πέρασε το δεύτερο «κρας τεστ» στη σκηνή – Έτσι στήνεται το σύμπαν του «Ferto»

6/05/2026 - 8:32μμ
(Φωτ.: ertnews.gr.)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Καβάφης «επέστρεψε» στην Κωνσταντινούπολη μέσα από τη ζωγραφική του Γιώργου Κεβρεκίδη

6/05/2026 - 7:22μμ
(Πηγή: Αρχείο ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αρχαία Ευρωπός «ταξιδεύει» στην καρδιά της Ευρώπης

6/05/2026 - 1:19μμ
Ομαδική φωτογραφία στο πλαίσιο εκδήλωσης παράδοσης του πλήρως συντηρημένου γλυπτού «Ομπρέλες», Θεσσαλονίκη, Τρίτη 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου επέστρεψαν ανανεωμένες στην παραλία μετά τη συντήρηση

6/05/2026 - 12:14πμ
(Φωτ.:Facebook/ Θοδωρής Αθερίδης - Thodoris Atheridis)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θοδωρής Αθερίδης: Οι πολλές πλευρές και οι αλήθειες της ζωής του

4/05/2026 - 11:00πμ
Μέρος των επαναπατρισμένων αρχαιοτήτων (πηγή: ice.gov)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Την επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών

3/05/2026 - 1:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης στην Πεντάβρυσο Καστοριάς. Στο βήμα η Έφης Κατσόγιαννου-Τριανταφύλλου. Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Στάθης Μάραντος Αμαραντίδης)

Πεντάβρυσος Καστοριάς: Η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων πέρασε από γενιά σε γενιά

23 λεπτά πριν
Ο οικισμός Ψαράδων στις εκβολές του Λουδία, από ψηλά (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θρίλερ με δολοφονία στα Μάλγαρα – Αναζητούν σορό στον Λουδία, δύο συλλήψεις

48 λεπτά πριν
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)

Συναγερμός για το ουκρανικό drone στη Λευκάδα – Στο μικροσκόπιο των Ενόπλων Δυνάμεων το σκάφος με τα 100 κιλά εκρηκτικά

1 ώρα πριν
Ελένη Ζαφειρίου και Τζένη Καρέζη, στο «Τζένη-Τζένη». Η πρώτη ενσάρκωνε συχνά το ρόλο της μάνας (πηγή: Φίνος Φιλμ)

Γιορτή της μητέρας 2026: Οι μαμάδες του ελληνικού κινηματογράφου, της Φίνος Φιλμ

2 ώρες πριν
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από το κέντρο διασκέδασης στις Τζιτζιφιές, όπου έπεσαν πυροβολισμοί, Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πυροβολισμοί στην Καλλιθέα: Τραυματίστηκε γυναίκα έξω από κατάστημα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, στην Πτολεμαΐδα. Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: kozan.gr)

Πτολεμαΐδα: Με δάκρυα, γέλιο και ποντιακή ψυχή ξεκίνησε το Φεστιβάλ Θεάτρου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign