Για απόφαση που «δεν ευνοεί την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή» έκαναν λόγο οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε ανακοίνωσή τους για την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Πάντως, η πλευρά των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε της απόφασης που πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», διεμήνυσαν σήμερα οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας.
Στη συνεδρίαση οι ΗΠΑ βρέθηκαν «απομονωμένες», αλλά δεν άλλαξαν γνώμη. Οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές απηύθυναν έκκληση «προς όλα τα μέρη και όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ηρεμίας».
Ως αξιόπιστο μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους χαρακτήρισε τις ΗΠΑ η πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, συμπληρώνοντας πως «παραμένουν δεσμευμένες στην ειρηνευτική διαδικασία». Απορρίπτοντας τα «κηρύγματα και τα μαθήματα», η Νίκι Χέιλι επισήμανε ότι ο ΟΗΕ βλάπτει παρά προωθεί τις προοπτικές να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
«Οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστες απέναντι και στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί, και δεν πρέπει ποτέ να εξαναγκαστεί προς μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από οποιαδήποτε ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει την περιφρόνησή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ» ανέφερε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Κατανοώ ότι η αλλαγή θα είναι δύσκολη» για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπλήρωσε. Όμως «οι ενέργειές μας στοχεύουν στο να καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για ειρήνη». «Θέλουμε μια συμφωνία που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης» και ο Τραμπ δεν «πήρε θέση για τα όρια ή τα σύνορα». Το «στάτους κβο παραμένει ως έχει στους ιερούς τόπους».