pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα στοιχεία για την ταυτότητα των δημιουργών του ζωγραφικού συνόλου στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές

8/12/2017 - 7:23μμ
Νέα στοιχεία για την ταυτότητα των δημιουργών του ζωγραφικού συνόλου στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νέα στοιχεία προέκυψαν για το μυστήριο της ταυτότητας των ζωγράφων που φιλοτέχνησαν το εντυπωσιακό ζωγραφικό σύνολο του ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποίησε η Εφορεία Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2015, αποκάλυψαν λεπτομέρειες που ρίχνουν φως στον γρίφο.

Μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του: Έργα συντήρησης και νέα δεδομένα» που διοργάνωσε η Εφορεία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκη, ο προϊστάμενος της Εφορείας Ιωάννης Κανονίδης, επισήμανε ότι προέκυψαν στοιχεία που αμφισβητούν ότι ο ζωγράφος είναι ο Μανουήλ Πανσέληνος.

Όπως προέκυψε από τα έργα συντήρησης «γράμματα από τις υπογραφές του ζωγράφου Ευτύχιου Αστραπά, εντοπίστηκαν στην εξάρτηση του στρατιωτικού Αγίου Μερκουρίου, στην πρώτη ζώνη του νότιου τοίχου του κεντρικού κλίτους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πρώτη αξιολόγηση των νέων αυτών στοιχείων παραδίδεται στον δεύτερο τόμο του δίτομου έργου «Πρωτάτο 2. Η συντήρηση των τοιχογραφιών, έκδοση προβολής ενός έργου».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αρχαιολόγος Ανδρομάχη Νάστου διευκρίνισε ότι οι παραδόσεις που μεταφέρονται μεταξύ θρύλων και ιστοριών των Αγιορειτών, αναφέρουν το όνομα του Μανουήλ Πανσέληνου, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει υπογράψει κάποιο έργο. Ενδέχεται ο ίδιος, αλλά και ο Ευτύχιος Αστραπάς, να ανήκουν στην ομάδα όσων φιλοτέχνησαν το ζωγραφικό σύνολο του Πρωτάτου.


(Φωτ.: panoramio.com / Γεώργιος Κοτσώνας)

«Ο καλλιτέχνης πέτυχε να δημιουργήσει νέες παραστάσεις ή να αναδιατάξει τη θέση γνωστών εικονογραφικών θεμάτων, προκειμένου να ωθήσει τον εισερχόμενο στο ναό σε νέους συνειρμούς. Και όλα αυτά συνοδευόμενα από την παράθεση ιδιαζουσών λεπτομερειών της εποχής του. Ίσως τελικά, ο μεγάλος καλλιτέχνης δεν κρίνεται από το γενικό, αλλά και από τις λεπτομέρειες» επισήμανε ο Ιωάννης Κανονίδης.

Για τον τοιχογραφικό διάκοσμο του Πρωτάτου τόνισε ότι αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του υψηλού επιπέδου που έφτασε η βυζαντινή τέχνη κατά την εποχή των Παλαιολόγων και υπογράμμισε ότι το πνεύμα αυτής της ζωγραφικής φιλοξενήθηκε στον πυρήνα ενός μοναστικού περιβάλλοντος, ενός από τα μεγάλα κέντρα της εποχής με πνευματική άνθηση. Συγκεκριμένα σημείωσε, ότι η τρίκλιτη βασιλική του Πρωτάτου με το εγκάρσιο κλίτος, δεσπόζει στο μέσο της χερσονήσου του Αγίου Όρους, στην περιοχή που ονομάζεται Μεγάλη Μέση τις σημερινές Καρυές, αποτελεί σύμβολο ενότητας της μοναστικής κοινότητας και χώρο λατρείας της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Το σύνολο του σωζόμενου τοιχογραφικού διακόσμου στο ναό του Πρωτάτου εκτείνεται σε περίπου 700 τμ και οργανώνεται σε τρεις έως πέντε διαφορετικές εικονογραφικές ζώνες. Από διάφορους μελετητές, μέχρι σήμερα, έχουν επισημανθεί παραστάσεις που είτε είναι μοναδικές στη βυζαντινή τέχνη, είτε πρωτοεμφανίζονται στο Πρωτάτο, είτε ανανοηματοδοτούνται μέσα από την ερμηνευτική προσέγγιση των αγιογραφικών χωρίων, των λειτουργικών περικοπών και των ιστορικών γεγονότων της εποχής.


(Φωτ.: panoramio.com / Γεώργιος Κοτσώνας)

Ιδιαίτερη θεωρείται η απεικόνιση των 53 προπατόρων του Χριστού, στο βόρειο, νότιο και δυτικό τοίχο του κεντρικού κλίτους του ναού, που θεωρείται ότι καλύπτει νοηματικά την απουσία της μορφής του παντοκράτορα και την απόδοση του συμβολισμού της μικρογραφίας του σύμπαντος. Αξιοσημείωτη στη σειρά των προπατόρων, είναι, κατά τον Ιωάννη Κανονίδη, η παρουσία της Εύας σε αντιδιαστολή και συνδυασμό με τη νέα Εύα, δηλαδή την Θεοτόκο.

Στην ημερίδα και το δεύτερο διεθνές επιστημονικό εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας έστειλε τον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίο διάβασε ο επίτιμος διευθυντής της Δημήτριος Σαλπιστής. Σε αυτόν γίνεται αναφορά στον χαρακτήρα του ιερού ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, καθώς, παρά τις επιδρομές των κατακτητών, έμεινε αναλλοίωτος, όπως και ο δεσμός του με τη μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, οι μονές χαρακτηρίζονται ως εργαστήρια υψηλού πολιτισμού και μνημεία ιεράς τέχνης, βαθιάς θεολογίας, αυθυπερβάσεως και αυτοπροσφοράς, θεογνωσίας και ανθρωπογνωσίας. Αναφερόμενος ειδικά στην εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί στο ναό του Πρωτάτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει ότι πρόκειται για σημείο αναφοράς για την ιστορική πορεία του Αγίου Όρους και ζώσα μαρτυρία υψηλότατης αισθητικής και ιερών ασκητικών αγώνων.

Από την πλευρά της ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους ο γέρων Συμεών Διονυσιάτης, μέλος του ΔΣ της Αγειορειτικής Εστίας, χαιρέτισε τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την ανάδειξη των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας για το Άγιον Όρος και επισήμανε ότι η μοναστική πολιτεία είναι παγκόσμιο ορθόδοξο μοναστικό κέντρο και κέντρο πολιτισμού, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι διαφορετική προέλευση και σύνδεσμο την κοινή πίστη.


(Φωτ.: panoramio.com / Γεώργιος Κοτσώνας)

Εξάλλου, στον χαιρετισμό της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, που διαβάστηκε από τον Ιωάννη Κανονίδη, υπογραμμίζεται ότι ο ναός του Πρωτάτου, που δημιουργήθηκε τον 10ο αιώνα και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αντιπροσωπεύει καθολικά την αθωνική κοινότητα.

Παράλληλα τονίζεται ότι τα αποτελέσματα των εργασιών που ανέλαβε και εκτέλεσε το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών του, πραγματικά δικαιώνουν τους κόπους όσων εργάστηκαν για το σημερινό επίτευγμα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Μαρία Βλαζάκη στους αρχαιολόγους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους ιστορικούς, τους συντηρητές, τους εργάτες και τους τεχνίτες, αλλά και τους διοικητικούς και οικονομικούς υπαλλήλους που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του έργου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΔΣ της Αγειορειτικής Εστίας Πέτρος Λεκάκης και ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Αηδονόπουλος.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 7 Οκτωβρίου 2024, με αφορμή τη βράβευσή του με το «Stella della Mole» από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σκορσέζε δίνει… σκηνοθετικές οδηγίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

3/06/2026 - 10:10μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος

3/06/2026 - 1:45μμ
Από τη φετινή «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ (φωτ.: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / Μike Rafail)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φετινή διπλή Λυσιστράτη και οι… άλλες

31/05/2026 - 1:27μμ
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

30/05/2026 - 8:36μμ
Ο Λευτέρης Πανταζής και η Λένα Κιτσοπούλου (πηγή: aefestival.gr/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λένα Κιτσοπούλου, μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή στις «Βάκχες» του Ευρυπίδη, ετοιμάζονται να ταρακουνήσουν την Αθήνα

29/05/2026 - 7:45μμ
Προβολή στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το This is Athens City Festival έφερε Greek cinema vibes στο Πάρκο Ελευθερίας (vid.)

29/05/2026 - 4:21μμ
Εσωτερική εικόνα από τα Ανάκτορα της Κνωσού (φωτ.: Наталія Івасишина/google.com/maps/contrib)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κνωσός: Λαμπρή τελετή για την ένταξη των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

28/05/2026 - 1:00μμ
Ο μνημειακός τάφος, που εκτιμάται ότι ανήκε σε γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Όλυμπο της Λυκίας, στην περιοχή της Αττάλειας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημειακός τάφος με μορφές της Νίκης και του Έρωτα βρέθηκε στην αρχαία Όλυμπο της Λυκίας

27/05/2026 - 8:25μμ
Το live των Adriatique στο Θέατρο Πέτρας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Adriatique έφεραν ένα μουσικό experience χωρίς προηγούμενο στην Αθήνα

27/05/2026 - 7:00μμ
Χάρη στα drone μπορούμε να βλέπουμε σε όλη του την έκταση αυτόν τον αρχιτεκτονικό άθλο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία θέλει τη Μονή Σουμελά στον μόνιμο κατάλογο της UNESCO – Το ενδιαφέρον για το ιστορικό σύμβολο των Ελλήνων

26/05/2026 - 11:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Εφιάλτης δύο ετών για 30χρονη στη Θεσσαλονίκη – Ποινή φυλάκισης 17 ετών στον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία και βιασμό

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Pontian Association Of Whittlesea "Panagia Soumela")

Η Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τρικάκια έξω από το σπίτι του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου στη Θεσσαλονίκη

8 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παράλληλη εκδήλωση «Η φωνή της κοινότητας: Οι Έλληνες της Ουκρανίας για τον εαυτό τους». Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Από τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο στο Κίεβο: Οι Έλληνες της Ουκρανίας μιλούν για τις ρίζες και το μέλλον τους

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Ισόπαλη η Eθνική με τη «μουντιαλική» Σουηδία

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/ Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Πούτιν: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις» – Ζελένσκι: «Αρκετά με τον πόλεμο»

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign