pontosnews.gr
Τρίτη, 29/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Brexit: Τι θα γίνει με την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών και τη γραφειοκρατία

8/12/2017 - 6:59μμ
Brexit: Τι θα γίνει με την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών και τη γραφειοκρατία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για βασικούς όρους του Brexit συνεχίζει να αφήνει ακαθόριστα κάποια σημαντικά ζητήματα όπως η ελεύθερη μετακίνηση, υποστηρίζουν εκπρόσωποι οργανώσεων πολιτών.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασαν νωρίτερα μια συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα, τα δικαιώματα των πολιτών και το λογαριασμό του Brexit, ανοίγοντας το δρόμο για τις συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις καθώς και μια μεταβατική περίοδο.

Ενώ το καθεστώς των μοναδικών χερσαίων συνόρων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ίσως το πλέον ακανθώδες ζήτημα, η συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα των 3 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και περίπου 1,2 εκατ. Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ θα επηρεάσει τα νοικοκυριά σε όλη την ήπειρο.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να προσφέρουν ίση μεταχείριση σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, την υγειονομική φροντίδα, την απασχόληση και την εκπαίδευση, και να επιτρέπουν σε Βρετανούς δικαστές να ζητούν τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όταν αυτοί το κρίνουν απαραίτητο για οκτώ χρόνια μετά το Brexit.

Ωστόσο η Τζέιν Γκόλντινγκ, επικεφαλής της ένωσης «Βρετανοί στην Ευρώπη» (British in Europe), μιας ένωσης 10 οργανώσεων πολιτών που εκπροσωπούν περίπου 35.000 Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ, δήλωσε ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί θεμελιώδη ζητήματα.

«Το πραγματικά μεγάλο θέμα είναι η ελεύθερη μετακίνηση και ανησυχούμε ότι αυτό απλά θα παραπεμφθεί στην επόμενη φάση», δήλωσε στο Reuters η Γκόλντινγκ, η οποία ζει στο Βερολίνο εδώ και εννέα χρόνια. «Στο μέλλον, εάν δεν έχεις το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, το δικαίωμα να πας και να εργαστείς σε άλλες χώρες και να αναγνωρίζονται τα προσόντα σου εκεί, μπορεί να χάσεις αυτές τις ευκαιρίες, και αυτό θα επηρεάσει την καριέρα σου», δήλωσε. Η σημερινή συμφωνία δεν διευκρινίζει εάν οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να μετακινηθούν από το ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο και να διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα.

Γραφειοκρατία
Η επίτευξη μιας συμφωνίας που να λειτουργεί είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τη Βρετανία, την έκτη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, όσο και για την ΕΕ, την μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως.

Οι Βρετανοί κατέχουν θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και αξιοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό όπως το Erasmus, ενώ δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένοι βασίζονται στις ευρωπαϊκές συμφωνίες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και τις συντάξεις τους σε χώρες όπως η Ισπανία.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες κατέχουν βασικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα της Βρετανίας, στον κατασκευαστικό κλάδο και άλλους σημαντικούς τομείς στη χώρα.

Ο Νίκολας Χάτον, ένας εκ των ιδρυτών της 3million, μιας ομάδας που στηρίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών και έχει περίπου 35.000 μέλη στο Facebook, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος που η συμφωνία στηρίζει τη στάση της Βρετανίας να αναγκάζει τους Ευρωπαίους πολίτες να καταθέτουν αίτηση για την παραμονή τους στη χώρα. «Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες εδώ θα χρειάζονται να καταθέτουν αίτηση για να παραμένουν, ενώ μέχρι στιγμής μας παρέχονται δικαιώματα παραμονής», δήλωσε στο Reuters.

Απαντώντας στους φόβους για γραφειοκρατικά εμπόδια, η σημερινή έκθεση από τους διαπραγματευτές τονίζει ότι η διαδικασία για την αίτηση παραμονής θα είναι διαφανής και όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και η Μέι, διαβεβαιώνοντας τους Ευρωπαίους ότι «θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους όπως πριν».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΦ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Υπέρ της άρσης απορρήτου επικοινωνιών ο Εισαγγελέας – Κατάθεσε για πρώτη φορά νοσηλεύτρια του ιατρείου της Καρνεάδου

29/09/2026 - 5:23μμ
Η επόμενη μέρα στο Μάτι... το 2018 (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι: «Όχι» του Εφετείου σε ελαφρυντικό για τους καταδικασθέντες που οδηγήθηκαν στη φυλακή

29/09/2026 - 4:27μμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αναβολή στη δίκη για τη καθυστερημένη διάγνωση καρκίνου που κατήγγειλε αστυνομικός

29/09/2026 - 3:58μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Ξεκινούν τα μαθήματα ποντιακών χορών

29/09/2026 - 1:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο μπαίνει σήμερα στην ιδιωτική κλινική, μετά τις καταγγελίες για παράνομο ογκολογικό τμήμα – Τι απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

29/09/2026 - 12:07μμ
(Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για τα Τέμπη: Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση του κινητού του σταθμάρχη

29/09/2026 - 11:13πμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Τι σημαίνει η διαφοροποίηση στην υπεράσπιση των δύο γιατρών – Η νέα κρίσιμη κατάθεση εργαζόμενης στο ιατρείο

29/09/2026 - 10:19πμ
(Φωτ.: x.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνω Λιόσια: Βίντεο με διευθύντρια νηπιαγωγείου να φωνάζει σε παιδιά 4 και 5 ετών «Σας έφαγα τα χέρια» – Μετακινείται σε άλλο σχολείο, καταγγέλλοντας επίθεση εναντίον της

29/09/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Στα ίδια επίπεδα και σήμερα η θερμοκρασία – Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

29/09/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γλυφάδα: 75χρονος τραυμάτισε σοβαρά 65χρονο με κοπίδι

28/09/2026 - 11:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την παρουσίαση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων της πλατφόρμας «MedWatch» Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Γεωργιάδης για Πατούλη: «Φίλος μου, αλλά…» – Ο υπ. Υγείας στέλνει τον πρόεδρο του ΙΣΑ στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα πολιτιστική περίοδο – Mε το βλέμμα σταθερά στο Νέο Μουσείο

41 λεπτά πριν
Σε εκδήλωση του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας (2024) η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια έκανε αυτό που αγαπούσε περισσότερο: αφηγούνταν ιστορίες του Πόντου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος». Εικ.: Χρστίνα Κωνσταντάκη)

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης αποχαιρετά την Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια με θλίψη και συγκίνηση

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)

Θάνατος Μαζωνάκη: Υπέρ της άρσης απορρήτου επικοινωνιών ο Εισαγγελέας – Κατάθεσε για πρώτη φορά νοσηλεύτρια του ιατρείου της Καρνεάδου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»)

«Εύξεινος Πόντος» Κομοτηνής: Ήρθε η ώρα του αγιασμού για τη νέα πολιτιστική περίοδο

2 ώρες πριν
Η επόμενη μέρα στο Μάτι... το 2018 (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι: «Όχι» του Εφετείου σε ελαφρυντικό για τους καταδικασθέντες που οδηγήθηκαν στη φυλακή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV