pontosnews.gr
Τρίτη, 27/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

13ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Τέσσερις γενιές Ποντίων ενώθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (φωτο, βίντεο)

3/12/2017 - 12:40πμ
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ για το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και τη Γενοκτονία 6

(Φωτ.: Νίκος Κοκοβίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας χτύπησε δυνατά απόψε η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού. Το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που διοργανώθηκε φέτος από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, περνά στην ιστορία ως ένα ακόμη μεγάλο γεγονός ανάδειξης του ποντιακού πολιτισμού. Παραδοσιακοί χοροί και δρώμενα, ιστορία και μνήμη, έγιναν ένα σε μια σπουδαία εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες παιδιά του Πόντου από όλη την Ελλάδα. Όλοι μαζί, απόψε, έστειλαν για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι παλαιότεροι στη γη του Πόντου, καθώς και οι παραδόσεις τους, παραμένουν ζωντανές πολλές γενιές μετά.

Με πλήθος θεατών στις εξέδρες του φαληρικού σταδίου και με το δρώμενο «Φλόγα μεταλαμπάδευσης» να εξελίσσεται στην τεράστια σκηνή, δόθηκε το σύνθημα για την έναρξη του εμβληματικού φεστιβάλ.

Η βραδιά άνοιξε με το ιδιαίτερο θεατρικό (στην ποντιακή διάλεκτο) που έφερε τη υπογραφή του Ηλία Υφαντίδη, και στο οποίο πήραν μέρος παιδιά από τον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων καθώς και η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Μακρή. Ακολούθησε το αφιέρωμα στην οικογένεια των Υψηλαντών, η οποία συνεισέφερε τα μέγιστα στην Εθνική Παλιγγενεσία. Για το σκοπό αυτόν η ΠΟΕ επιμελήθηκε ένα ιδιαίτερο βίντεο, θέλοντας να δείξει σε όλους τη δράση της οικογένειας και φυσικά να επισημάνει την ποντιακή καταγωγή τους. Εξάλλου, να θυμίσουμε ότι το φετινό φεστιβάλ είχε τον τίτλο «Υψηλαντών το όραμαν, πυρρίχιου το σθένος».

(Φωτ.: Νίκος Κοκοβίδης)

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη στις τάξεις των θεατών και όχι μόνο – ειδικά όταν μετά την ταινία έκαναν την είσοδό τους περήφανα στην πελώρια σκηνή οι 2.500 χορευτές με το χορό ομάλ’ Κερασούντας. Ακολούθησαν οι ομιλίες του προέδρου του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργου Βαρυθυμιάδη και του προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου-Δημήτριου Τοπαλίδη. Τη σκυτάλη πήραν οι Σύνδεσμοι Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα χαρίζοντας μοναδικό θέαμα και ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν απόψε στο ΣΕΦ. Οι χορευτές περήφανα χτύπησαν τα πόδια τους ρυθμικά στους σκοπούς της αλησμόνητης γης του Πόντου, όπου για χιλιάδες χρόνια ανθούσε ο ελληνισμός. Η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν μυσταγωγική, με το φωτισμό να υποβάλλει όλο τον κόσμο στο κλειστό γήπεδο.

Η αυλαία στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών έπεσε με τα δρώμενα της Γενοκτονίας και των τριών γενεών πυρριχιστών. Ωστόσο, οι δονήσεις στη σκηνή έγιναν και πάλι ισχυρές με τον πυρρίχιο από όλους τους χορευτές ενώ το «Πάρθεν η Ρωμανία» έριξε τους τίτλους τέλους σε μια ακόμη συγκινητική και αξέχαστη βραδιά για τον ποντιακό ελληνισμό. Η λαμπρή γιορτή πολιτισμού και ποντιακής παράδοσης, που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2005 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με τη συμμετοχή χιλιάδων χορευτών και χορευτριών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ολοκληρώθηκε χαρίζοντας στους συμμετέχοντες και τους θεατές δυνατές εικόνες και έντονα συναισθήματα, που θα μείνουν για καιρό αποτυπωμένα στο μυαλό και την ψυχή όλων όσοι έγιναν μάρτυρες μιας ακόμα εκδήλωσης αφιερωμένης στον ποντιακό πολιτισμό.


(Βίντεο: livemedia.gr)

• Φωτογραφίες: Νίκος Κοκοβίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα παιδιά είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της Γιορτής των Γραμμάτων – και δικαίως
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο & Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Για μια ακόμη χρονιά αναβίωσε η Γιορτή των Γραμμάτων – Μια παράδοση που μετρά 51 χρόνια

26/01/2026 - 10:12μμ
Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το μνημείο στο Παραλίμνι (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Με την ευλογία της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Παραλίμνι

26/01/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στιγμές και ήχοι Μικρασίας στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»

25/01/2026 - 11:15μμ
Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και η Μυροφόρα Ευσταθιάδου βραβεύουν τον Γιώργο Αμβροσιάδη, 13 Aπριλίου 2019 (φωτ.: Facebook / Φάρος Ποντίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέθανε ένας «θεμέλιος λίθος» των Ποντίων, ο Γιώργος Αμβροσιάδης

25/01/2026 - 4:15μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας δεξιά και στο βάθος η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Από το βιβλίο του Κ. Φωτιάδη «Πόντος: Δικαίωμα στη Μνήμη» (πηγή: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Παιδεία στον Πόντο και το Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Ένα εκπαιδευτικό πρότυπο με διεθνή ορίζοντα

25/01/2026 - 1:55μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή γιορτή για την  κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Φορέα «Κιβωτός του Πόντου» (φωτ.: facebook.com/Κιβωτός του Πόντου - Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Από τη Βηθλεέμ στην Αιωνιότητα!» με όχημα την «Κιβωτού του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης»

25/01/2026 - 10:32πμ
ΤΑ παιδιά των ακαδημιών του Απόλλωνα έδωσαν το πιο φωτεινό μήνυμα. Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Απόλλων Καλαμαριάς: 100 χρόνια ιστορίας και μνήμης στην επετειακή εκδήλωση στο Δημαρχείο

25/01/2026 - 10:07πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στον Μαυρόβατο έκοψαν βασιλόπιτα και γύρισαν το πιο αστείο διαφημιστικό βίντεο

25/01/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: pixabay.com / nazimnadir)
ΠΟΝΤΟΣ

Διβάν (Τιβάν): Το πλούσιο ελληνικό φουντουκοχώρι της Κερασούντας που εξαφανίστηκε από τον χάρτη του Πόντου

24/01/2026 - 8:28μμ
Άποψη της υψηλότερης κορυφής των Ποντικών Άλπεων (φωτ.: pexels.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Πωλείται χιόνι… – Από το Καρλούκ και την υψηλότερη κορυφή των Ποντικών Άλπεων στα παζάρια και τα πλουσιόσπιτα του Πόντου

24/01/2026 - 1:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας)

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας: Με ποντιακό παλμό και όλες τις παραδόσεις ο ετήσιος χορός της

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Πού προσανατολίζονται οι έρευνες για τη φονική έκρηξη – Ολοκληρώθηκε η διαδικασία νεκροψίας-νεκροτομής των θυμάτων

6 ώρες πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au)

Επίσκεψη του μητροπολίτη Φλωρίνης στον ιστορικό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στο Πρέστον της Μελβούρνης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τουλάχιστον 21 νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς ρεύμα από το πολικό ψύχος που σαρώνει τις ΗΠΑ

7 ώρες πριν
Τα παιδιά είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της Γιορτής των Γραμμάτων – και δικαίως

Σωματείο & Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Για μια ακόμη χρονιά αναβίωσε η Γιορτή των Γραμμάτων – Μια παράδοση που μετρά 51 χρόνια

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος»)

«Υγείαν, ευτυχίαν και καλήν χρονίαν» ευχήθηκαν οι Πόντιοι Περάματος στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign