Πιστός στις αρχές που πήρε από τον πατέρα του και μέχρι τέλους, ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας Ευτύχιος Αλεξανδράκης παρέμεινε ένας επιχειρηματίας – παράδειγμα προς μίμηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η εμβληματική μορφή της οδού Ερμού, ιδιοκτήτης γνωστού καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων υψηλής ποιότητας, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, έχοντας προηγουμένως καταφέρει να γράψει ιστορία στο χώρο του!
Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 12:00, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Άνθρωπος με απίστευτη ευγένεια, ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης μαγνήτιζε με το λόγο του και έκανε τους πελάτες του να νιώθουν μοναδικοί. Έμπαινες στο κατάστημά του με τα ρούχα υψηλής ποιότητας και ποτέ δεν ένιωθες ότι διαχώριζε τους πελάτες του σε ευκατάστατους και φτωχούς. Όλοι απολάμβαναν τον ίδιο σεβασμό και την ίδια υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Μάλλον αυτό εντυπωσίασε και την Μπριζίτ Μακρόν, τη σύζυγο του Γάλλου πρωθυπουργού και σταμάτησε μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος ενώ συνομίλησε στα γαλλικά με τον σημαντικό Αθηναίο έμπορο.
Η επιχείρησή του ιδρύθηκε το 1860 από τον έμπορο Καρυοφύλλη και πέρασε στην πατέρα του Δημήτριο Αλεξανδράκη το 1907, δηλαδή η οικογένεια Αλεξανδράκη έχει το συγκεκριμένο κατάστημα 110 χρόνια! Ο ίδιος έχοντας σπουδάσει σχέδιο μόδας στη Γαλλία, ανέλαβε την επιχείρηση το 1954.
Το κτήριο που στεγάζεται το κατάστημά του σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Στάμο Παπαδάκη. Η χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, εμπνευσμένη από την περίοδο Bauhaus, και το ιδιαίτερα καλλιτεχνημένο εσωτερικό του προσφέρουν μέχρι σήμερα μοναδικό καταφύγιο αισθητικής και αρμονίας στην καρδιά της Αθήνας. Με την επιτυχή διαχείριση του Αλεξανδράκη, το κατάστημα ξεπερνά τις δυσκολίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και καθιερώνεται ως εμπορική επιχείρηση που προσφέρει υψηλή ποιότητα με επιλεγμένες εισαγωγές από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Πιστοί πελάτες παρήλαυναν από την επιχείρηση, που βραβεύτηκε με το βραβείο της παλαιότερης εμπορικής επιχείρησης.
Οι απόψεις του για τη ζωή και τις επιχειρήσεις
Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας. Ο ίδιος και τα πέντε αδέλφια του πολέμησαν στον πόλεμο του 1940. Μάλιστα ο αδελφός του Αλέξανδρος Αλεξανδράκης ήταν ζωγράφος και είχε εικονογραφήσει το Αναγνωστικό της Ε’ Δημοτικού που κυκλοφόρησε το 1958 με εικόνες που είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές για τον πόλεμο του ’40.
Για τις δυσκολίες στην μακρόχρονη πορεία του, ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης σε παλαιότερη του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στον πόλεμο ο πατέρας μου, πούλησε όλα τα εμπορεύματα, διότι υπήρχαν πολλοί πελάτες, οι οποίοι ζητούσαν να αγοράσουν ρούχα και η πλειονότητα των εμπόρων τα έκρυβε. Μείναμε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου χωρίς εμπόρευμα. Παράλληλα, είχαμε δελεαστικές προτάσεις να πουλήσουμε το μαγαζί, αλλά ο πατέρας μου ήταν πολύ έξυπνος και συνετός στη σκέψη του και το απέκλειε λέγοντας μου ότι “τουλάχιστον να ερχόμαστε να πίνουμε ήσυχα το καφέ μας…
»Πίστευε ότι πρέπει να έχεις πρώτα στέγη επαγγελματική και μετά στέγη για την οικογένεια. Ήταν, όμως, μαύρη περίοδος, έβλεπες τη δυστυχία παντού. Όλα τα μαγαζιά κλειστά. Εδώ ήταν κατεβασμένα τα ρολά. Ανοίγαμε, μεν, κάθε μέρα και κάθε μεσημέρι κλείναμε, αλλά φεύγοντας πηγαίναμε τοίχο-τοίχο μήπως τρώγαμε καμία αδέσποτη».
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, το ξαναρχίσαμε το μαγαζί, λέει ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης. «Γράψαμε στους ξένους προμηθευτές μας στην Αγγλία, Γαλλία κλπ, και εκείνοι πρόθυμοι μας εφοδίασαν εμπορεύματα. Ο πατέρας μου, δεν μου έδινε πρωτοβουλίες. Πίστευε ότι “η πρωτοβουλία δεν δίδεται, αλλά λαμβάνεται”. Του έδωσα όμως την ικανοποίηση και είδε τη επιχείρηση μετά τον πόλεμο να αναπτύσσεται και δεν έκλεισε όπως οι περισσότερες και αυτό τον χαροποίησε πολύ. Έκτοτε το κατάστημα ανθεί».
















