Οι πρώτες σκαλωσιές μπήκαν στις 6 Ιουλίου 2015 προκειμένου να δοθεί στην Παναγία Χρυσοκέφαλο της Τραπεζούντας η παλιά βυζαντινή της αίγλη. Το πλάνο ήταν οι εργασίες να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2016, ωστόσο έναν χρόνο μετά το αρχικό χρονοδιάγραμμα νέα ευρήματα έρχονται στο φως.
Η Παναγία Χρυσοκέφαλος βρίσκεται στη συνοικία Ορτά-χισάρ. Την εποχή των αυτοκρατόρων Κομνηνών (1204-1461) εκεί γίνονταν οι στέψεις και οι επίσημες ταφές τους.
Πρόσφατα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ανδρέας Ρομπόπουλος, στο δάπεδο του ιστορικού ναού ανακαλύφθηκε ένα μωσαϊκό 100 τ.μ. το οποίο έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Εκτός από το μωσαϊκό στο φως ήρθαν και επιπλέον αγιογραφίες. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ευαγών Ιδρυμάτων (Βακουφίων), Ορχάν Καχβετζί, οι εργασίες αναστήλωσης καθυστέρησαν «γιατί συναντούσαμε συνέχεια εκπλήξεις. Κάτω από τους σοβάδες ανακαλύφθηκαν παράθυρα που είχαν καλυφθεί και αγιογραφίες, ενώ κάτω από το δάπεδο βρέθηκε αυτό το καταπληκτικό μωσαϊκό».
Πάνω από το ψηφιδωτό θα μπει προστατευτικό τζάμι που θα στηρίζεται σε ανοξείδωτο σκελετό, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Η ανακάλυψη του ψηφιδωτού αναμένεται να αυξήσει το κόστος του έργου αλλά και θα παρατείνει το χρόνο παράδοσης.
Το ναό χρησιμοποίησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής για να κάνει την πρώτη του προσευχή μετά την Άλωση της Τραπεζούντας το 1461, γι’ αυτό και ονομάστηκε μεγάλο τέμενος του Φατίχ (Fatih Büyük Camii). Από τότε χρησιμοποιείται ως τζαμί, και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κάποιες μέρες ο χώρος θα είναι ανοιχτός για τους τουρίστες.