pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το αντάρτικο του Πόντου στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο στη Δράμα (βίντεο)

13/11/2017 - 11:54πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, το αντάρτικο του Πόντου επιχείρησε να φωτίσει το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Δράμα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, από την Ένωση Ποντίων Χορευτών Δράμας «Πυρρίχιος» σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας και τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής, Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας.

Καθηγητές Νεότερης Ιστορίας και ερευνητές μίλησαν για τη δράση των ανταρτών στον Πόντο, την ιστορία τους, την παρουσία τους στην Ελλάδα μετά την Ανταλλαγή, αλλά και τους οπλαρχηγούς του Πόντου στο νομό Δράμας.

Στα μόλις δέκα χρόνια λειτουργίας της η Ένωση Ποντίων Χορευτών Δράμας «Πυρρίχιος» έχει καταφέρει να διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις σχετικές με τον Πόντο. Φέτος, με τη διοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου αποφάσισε να εισχωρήσει πιο βαθιά στην ιστορία. «Πόντος δεν σημαίνει μόνο, λύρα, χορός και τραγούδι. Οπότε ένα επιστημονικό συνέδριο, με επιφανείς του ποντιακού ελληνισμού, θεωρούμε πως είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γίνεται μια προσπάθεια να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στην ιστορία μας, τόσο στην πόλη μας όσο και πανελλαδικά.

»Στη Δράμα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει παρόμοιο συνέδριο για τον Πόντο, ενώ στόχος μας είναι να γίνεται κάθε δύο χρόνια» δήλωσε ο Δημήτρης Τσακαλίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Χορευτών Δράμας «Πυρρίχιος».


Θ. Κυριακίδης, Θ. Αλεξιάδης, Δ. Τσακαλίδης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο ήταν «Σχόλια και παρατηρήσεις για την ανάπτυξη αντάρτικων σωμάτων στον Πόντο» από τον Θεοδόση Κυριακίδη, «Το αντάρτικο του Πόντου και η δράση των ανταρτών στον Πόντο» από τον Θωμά Αλεξιάδη, «Η δράση των Ποντίων ανταρτών στην Ελλάδα μετά την Ανταλλαγή» από τον Θεόδωρο Παυλίδη και «Οπλαρχηγοί του Πόντου στο νομό Δράμας» από τον Βασίλειο Χατζηθεοδωρίδη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Καψιμάλης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο βουλευτής Δράμας ΝΔ Δημήτριος Κυριαζίδης, η βουλετής Δράμας ΠΑΣΟΚ Χαρά Kεφαλίδου κ.ά.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρύσα Μαυρίδου, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αναστασία Ευθυμιάδου, η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Μαυρόβατου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» Φανή Δημητριάδου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδερού-Δενδρακίων «Ρωμανία» Αθηνά Κωνσταντινίδου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροκορδάτου Δράμας « Άγιος Γεώργιος» Ευστάθιος Περσίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» Ιωάννης Παναγιωτίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λυδίας « Η Τραπεζούντα» Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού-Μορφωτικού Συλλόγου Αμυγδαλεώνα Καβάλας Θεόδουλος Τσοχαταρίδης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού Δράμας « Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος» Γιάννης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Καλλιφύτου Δράμας Μιχάλης Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Λεβεντιά, λύρα και ποντιακός παλμός: Ο «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ζυγού Ξάνθης τίμησε την παράδοση

24/07/2026 - 9:55πμ
Το Καπιτώλιο της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας στο Χάρισμπεργκ, όπου συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση της Πολιτείας των ΗΠΑ (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Πενσιλβάνια αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων – Η συγκινητική ομιλία του Στιβ Μαλαγάρη

24/07/2026 - 9:27πμ
Ο χάρτης του Πόντου και γραφιστική αποτύπωση της Διοίκησης (Σαντζάκι) Αργυρούπολης με τις υποδιοικήσεις αυτής. (εικ. Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Αργυρούπολη του Πόντου: Η ασημοστολισμένη αρχόντισσα της Χαλδίας

23/07/2026 - 9:28μμ
Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

23/07/2026 - 7:54μμ
Στιγμιότυπο από τη δράση «Το βιβλίο-γνώση», Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το βιβλίο-γνώση»: Ποντιακά παραμύθια και παράδοση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

23/07/2026 - 7:31μμ
(Φωτ.: merponky.gr.)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τα αντικείμενα διηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων τους»: Μια βραδιά όπου η ποντιακή μνήμη πήρε ξανά ζωή

23/07/2026 - 4:02μμ
(Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Μια βραδιά με τον Τάκη Βαμβακίδη που κατέληξε σε αυθεντικό ποντιακό γλέντι

23/07/2026 - 1:15μμ
(Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με μεγάλο ποντιακό γλέντι ολοκληρώθηκε το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας των «Ακριτών του Πόντου»

23/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Αθάνατο ΝΟΥΔΑ/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» υποδέχθηκε τη θαυματουργή Παναγία του Ασκού

22/07/2026 - 9:53μμ
(Στιγμιότυποαπό το βιντεοκλίπ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ανάθεμα τον παρχάρ’» και «Θεία, δώσ’ με την κουτσή σ’» – Δύο παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια ζωντανεύουν με τη σφραγίδα του Γιώργου Πουλαντσακλή

22/07/2026 - 6:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πιάτα που ετοίμασαν τα μέλη της Ένωση Ποντίων Πολίχνης στο 9ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Ατζέμ πιλάφι γλυκό – Mε ρύζι, φιδέ και μπόλικη κανέλα

12 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: EPA/SEBASTIEN NOGIER/ΑΠΕ ΜΠΕ)

Πύρινος κλοιός σε Γαλλία και Ισπανία: Εκκενώσεις με βάρκες στην Αρκασόν και δύο ελληνικά Canadair στη μάχη της Μαδρίτης

28 λεπτά πριν
Κατάθεση στεφανιού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ /EUROKINISSI)

52 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τη Μεταπολίτευση, τους θεσμούς και την Κύπρο

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ /EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Ελπίδα για την 7χρονη που έχασε ολόκληρη την οικογένειά της στο τροχαίο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο ελληνισμός της διασποράς ενωμένος στη Βουλή των Ελλήνων: 30 χρόνια αγώνα για την ελληνική ταυτότητα σε όλο τον κόσμο

2 ώρες πριν

Μαίρη Λίντα: Το τελευταίο «αντίο» στη σπουδαία ερμηνεύτρια – Η λιτή τελετή και η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign